Mezinárodní spolupráce České republiky v oblasti vodního hospodářství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

Integrovaný záchranný systém
Spolupráce ČR v oblasti vod na základě mezinárodních smluv
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Devizový zákon. Část první -základní ustanovení §1 vymezení pojmů §2 rozdělení působnosti mezi devizovými orgány §3 registrace ke směnárenské činnosti.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
UNFCCC a Kjótský protokol Naplňování mnohostranných environmentálních smluv z Ria Praha, 19. listopadu 2012 Pavel Zámyslický Odbor energetiky a ochrany.
Občanská nauka Ústava ČR; VY_32_INOVACE_D2_10 Interaktivní výklad: Ústava ČR Mgr. Ludmila Muchová.
POVODŇOVÉ PLÁNY Ing. Jiří Baloun
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Česko.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
CZ 1. kolo 6.ročník KVÍZ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Praha DÚ IV.2 - Podklady pro potřeby pracovních skupin MKOOpZ Autoři: Tušil, P., Šajer, J., Durčák, M., Kristová, A. Identifikace antropogenních.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Enviromentální výchova.
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Vývoj české ústavnosti
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
Politické faktory cestovního ruchu Geografie cestovního ruchu Aneta Králová Jana Kellerová.
Kontaminace (znečištění) vody
ŘEKY ČESKÉ REPUBLIKY.
Světová ekonomika OPF 1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 9. Světová ekonomika OPF 2 1) Charakteristika 2) Vývoj EU 3) Maastrichtská kriteria 4) Orgány EU 5) Rozpočet.
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
EVROPSKá UNIE.
TEST 17. POLITOLOGIE
PRÁVNÍ VZTAH SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
PŽP 9 Právní úprava ochrany vod. Ochrana vod v mezinárodním právu Z důvodu regionálního či lokálního významu předmětu ochrany ve světovém měřítku nejsou.
Aktuální informace o vodním hospodářství v působnosti Ministerstva zemědělství a příprava velké novely vodního zákona RNDr. Pavel Punčochář, CSc. Ing.
Vodstvo Česka.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Vodní toky Jan Dušek.
Česká republika: Řeky Hospodářský zeměpis
Řeky, jezera, rybníky a přehradní nádrže
MORAVA.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Lidská práva v dokumentech
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
ZÁKONÍK PRÁCE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1124Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma: Zákoník.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_11_A_03_Vodstvo České republiky Téma: Vlastivěda - Česká.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: AZ kvíz – přírodní poměry ČR Číslo: EU DUM 6_17 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Mezinárodně právní úprava hospodářské spolupráce s Kanadou a USA.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_625.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_01 TÉMA:
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_NAŠE_VODSTVO.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 19. a 20. října 2016 Mgr. Ladislav Faigl.
Vodstvo ČR -Prezentace s výkladem
Víš, proč se naší zemi říká Modrá planeta?
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Opakování - přehrady
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Transkript prezentace:

Mezinárodní spolupráce České republiky v oblasti vodního hospodářství

Spolupráce v rámci EHK/OSN „Bez vody není života. Voda je drahocenná a pro člověka ničím nenahraditelná surovina.“ Evropská vodní charta – článek I Spolupráce v rámci EHK/OSN Spolupráce v oblasti mezinárodních povodí Dunaje, Labe a Odry Spolupráce České republiky se sousedními státy v oblasti vodního hospodářství na hraničních vodních tocích

Úmluva EHK/OSN o ochraně a využívání hraničních vodních toků a mezinárodních jezer „Zásoby sladké vody nejsou nevyčerpatelné. Je proto nezbytné tyto udržovat, chránit a podle možností rozhojňovat.“ Evropská vodní charta – článek II Úmluva EHK/OSN o ochraně a využívání hraničních vodních toků a mezinárodních jezer Podpis: 17. 3. 1992 Platnost: 16. 10. 1996 Ratifikace Českou republikou: květen 2000

Protokol o vodě a zdraví „Znečišťování vody způsobuje škody člověku a ostatním živým organismům, závislým na vodě.“ Evropská vodní charta – článek III Protokol o vodě a zdraví Platnost: 4. 8. 2005 Ratifikace Českou republikou: 2001

Spolupráce v oblasti mezinárodních povodí Labe, Dunaje a Odry „Jakost vody musí odpovídat požadavkům pro různé způsoby jejího využití, zejména musí odpovídat normám lidského zdraví .“ Evropská vodní charta – článek IV Dohoda o Mezinárodní komisi pro ochranu Labe Podpis: 8. 10. 1990 Platnost: 13. 8. 1993 Délka Labe: 1 091 km Plocha povodí: 148 268 km2 Dohoda o Mezinárodní komisi pro ochranu Odry před znečištěním Podpis: 11. 4. 1996 Platnost: 28. 4. 1999 Délka Odry: 855 km Plocha povodí: 122 512 km2 Přehled platných dvoustranných a vícestranných mezinárodních smluv v rámci povodí Labe, Odry a Dunaje v oblasti vodního hospodářství Úmluva o spolupráci pro ochranu a únosné využívání Dunaje Podpis: 29. 6. 1994 Platnost: 22. 10. 1998 Délka Dunaje: 2 786 km Plocha povodí: 807 827 km2

Spolupráce České republiky se sousedními státy v oblasti vodního hospodářství na hraničních vodních tocích „Příslušné orgány musí plánovat účelné hospodaření s vodními zdroji.“ Evropská vodní charta – článek VIII Česká republika - Spolková republika Německo Smlouva podepsána dne 12. 12. 1995, vstup v platnost dne 25. 10. 1997 Česká republika – Polská republika Úmluva podepsána dne 21. 3. 1958, vstup v platnost dne 7. 8. 1958 Přehled platných mezinárodních smluv v oblasti vodního hospodářství na hraničních vodách Česká republika – Rakouská republika Smlouva podepsána dne 7. 12. 1967, vstup v platnost dne 18. 3. 1970 Česká republika – Slovenská republika Dohoda podepsána dne 16. 12. 1999, ve stejný den vstoupila v platnost

Česko – polská spolupráce na hraničních vodních tocích „Ochrana vody vyžaduje zintenzivnění vědeckého výzkumu, výchovu odborníků a informování veřejnosti .“ Evropská vodní charta – článek IX Úmluva mezi vládou Československé republiky a vládou Polské lidové republiky o vodním hospodářství na hraničních vodách Podpis: 21. 3. 1958 Platnost: 7. 8. 1958 Délka státních hranic: 762 km z toho 218 km vodní toky (28%) CHKO Poodří Odra v česko-polském hraničním úseku Záplava údolní nádrže na řece Moravici u Slezské Harty

Česko – rakouská spolupráce na hraničních vodních tocích „Voda je společným majetkem, jehož hodnota musí být všemi uznávána. Povinností každého je užívat vodu účelně a ekonomicky.“ Evropská vodní charta – článek X Smlouva mezi Československou socialistickou republikou a Rakouskou republikou o úpravě vodohospodářských otázek na hraničních vodách Podpis: 7. 12. 1967 Platnost: 18. 3. 1970 Délka státních hranic: 466 km z toho 173 km vodní toky (37%) Národní Park Podyjí Soutok řeky Moravy a Dyje Vodní tok Pstruhovec

Česko – slovenská spolupráce na hraničních vodních tocích „Hospodaření s vodními zdroji by se mělo provádět v rámci přirozených povodí a ne v rámci politických a správních hranic.“ Evropská vodní charta – článek XI Dohoda mezi vládou České republiky a vládou Slovenské republiky o spolupráci na hraničních vodách Podpis: 16. 12. 1999 Platnost: 16. 12. 1999 Délka státních hranic: 252 km z toho 71 km vodní toky (28%) Soutok řeky Moravy s Dyjí Sudoměřický potok Pramen řeky Moravy

Česko – německá spolupráce na hraničních vodních tocích „Voda nezná hranic, jako společný zdroj vyžaduje mezinárodní spolupráci.“ Evropská vodní charta – článek XII Smlouva mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo o spolupráci na hraničních vodách v oblasti vodního hospodářství Podpis: 12. 12. 1995 Platnost: 25. 10. 1997 Délka státních hranic: 811 km z toho 290 km vodní toky (36%) Čertova voda Studená Vltava Údolský potok

Děkuji Vám za pozornost Josef Nistler odbor ochrany vod josef.nistler@mzp.cz