VÝŽIVA DĚTÍ DO 3 LET.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

Výživa II – alpské lyžování
B.Procházka Poděbrady 16. –
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Název Stravovací zvyklosti
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Tuky v dětském jídelníčku
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Výživové nároky u dospívajících
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Výživa.
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Potraviny pro zvláštní výživu
Zdravé stravování KC3.
Výživa novorozence a kojence
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
PESTROST STRAVY.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
5-denní jídelníček.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

VÝŽIVA DĚTÍ DO 3 LET

FÁZE LIDSKÉ VÝŽIVY Prenatální vývoj plodu, těhotenství, 10 lunárních měsíců Kojenci (0-6 měsíců) Batolata (7-11 měsíců) Malé dětí (1-3 roky) Předškolní věk (3-6 let) Mladší školní věk (6-12 let, 1. stupeň základní školy) chlapci x dívky Starší školní věk (13-15 let, 2. stupeň základní školy) Dospívání (16-19 let) Dospělý člověk v produktivním věku Senior

VÝŽIVA KOJÍCÍ ŽENY VYŠŠÍ POTŘEBA Tekutin: o 0,5-0,75 l/den vyšší příjem (3 litry za den) Energie: o 300-500 kcal/den vyšší příjem Není to však totéž jako jíst za dva! Vápníku: až dvojnásobně vyšší příjem (2 000 mg za den) Cca 3 porce mléčných výrobků U vegetariánek hrozí nedostatek bílkovin, Ca, Fe, B12

VÝŽIVA KOJENCŮ POTŘEBA ENERGIE Organizmus kojence se velmi rychle vyvíjí a roste tak rychle už člověk neroste v žádné jiné fázi života 6. měsíc = dvojnásobek porodní hmotnosti 1 rok = trojnásobek porodní hmotnosti vysoká potřeba energie na 1 kg hmotnosti dítěte na růst = 85-90 % na pohyb apod. = 10-15 %

VÝŽIVA KOJENCŮ POTŘEBA BÍLKOVIN Úměrně vysoká růstu Při nadbytku – zatížení ledvin, obezita v pozdějším věku Při nedostatku – nedostatečné prospívání POTŘEBA TUKŮ Až 55 % z celkového denního příjmu energie POTŘEBA TEKUTIN Vysoký podíl tekutin v těle – až 75 % potřebný dostatek tekutin

POTŘEBA ŽIVIN NA 1 KG HMOTNOSTI DÍTĚTE Tekutiny (ml) Energie (kcal) Bílkoviny (g) Tuky (g) Sacharidy (g) 1-3 měsíc 165-200 120-140 2,5-3,0 6,1-7,2 13,8-16,3 4-6 měsíců 140 120 2,4 4,2-6,1 9,1-13,8 7-9 měsíců 2,0 3,9-5,1 7,6-11,5 10-12 měsíců 100 1,7 3,4-5,1 7,7-11,6

KOJENÍ KOLOSTRUM Více bílkovin a tuků, méně cukru MATEŘSKÉ MLÉKO Složení přesně podle potřeb dítěte Velmi ovlivňuje strava kojící maminky (včetně nápojů, kouření a léků)

VÝHODY KOJENÍ PSYCHOLOGICKÉ Vzniká a upevňuje se zvláštní vztah mezi maminkou a dítětem PRAKTICKÉ Je vždy „po ruce“ Má správnou teplotu PREVENCE Respiračních nemocí Nadváhy, ale i podvýživy Poruch lipidového metabolizmu Potravinových alergií…

KOJENÍ PRVNÍ OBDOBÍ Pokud je to možné, kojit do ukončeného 6. měsíce DRUHÉ OBDOBÍ MM nebo pokračovací výživa Další kašovité příkrmy TŘETÍ OBDOBÍ Smíšená strava Jednotlivá období jsou časově definována individuálně

NÁHRADNÍ KOJENECKÁ VÝŽIVA Pokud maminka nemůže z jakéhokoli důvodu kojit zejména kvůli zdravotnímu stavu maminky (i dítěte) KRAVSKÉ MLÉKO Zcela odlišné složení, než má mateřské mléko Nelze doporučit ani neupravená mléka jiných savců

SROVNÁNÍ MATEŘSKÉHO A KRAVSKÉHO MLÉKA Zralé mateřské mléko Kravské mléko energie (kJ) 620 627 bílkoviny (g) 8,9 32 kasein (g) 2,5 26 syrovátka (g) 7,0 6,7 tuk (g) 35 sacharidy (g) 74 46 minerální látky (g) 2,1 vápník (mg) 1200 280

ADAPTOVANÁ MLÉKA Na bázi různých druhů mléka (kravské, sója, ostatní obiloviny) Upraven zejména poměr bílkovinných frakcí blíže k MM Více esenciálních MK z 1 % na cca 4 % Snížení obsahu minerálních látek (zejména sodíku) Fortifikace (probiotika, prebiotika, vitaminy) Lze upravit také další vlastnosti podle nároků dítěte HA AR MCT

ADAPTOVANÁ MLÉKA POČÁTEČNÍ FORMULE Pro nekojené děti až do konce prvního roku života Úprava poměru bílkovinných frakcí Někdy zvýšen podíl kaseinu => větší sytivost !!! Nepřekrmovat (a to ani MM) POKRAČOVACÍ MLÉKA Pro kojence od ukončeného 4. měsíce do 1. roku života Nekryjí plně potřeby kojence => potřeba zavedení nemléčných příkrmů MLÉKA PRO STARŠÍ KOJENCE A BATOLATA Po prvním roce života Spolu s nemléčnými příkrmy Denně množství odpovídající 500 ml mléka V tomto věku lze podávat i pasterované (převařené) kravské mléko

ZAŘAZOVÁNÍ NEMLÉČNÝCH PŘÍKRMŮ Konzultovat s PLDD za základě přibývání váhy dítěte a zdravotního stavu dítěte Pokud dítě dobře prospívá z MM, zařazovat až po ukončeném 6. měsíci DOPORUČENÉ POŘADÍ Zelenina (dříve jednodruhová, později kombinace) Ovoce Maso (20-35 g), vejce (žloutek) Jogurty, zakysané nápoje (ne tvaroh a tvrdé sýry) Obilninové kaše (přednostně bezlepkové) Nutné stále sledovat podávání tekutin

VÝŽIVA BATOLAT Tělesný růst pomalejší v porovnání s předchozím obdobím Malá kapacita žaludku Velké výkyvy v chuti k jídlu relativně nižší potřeba jíst častější a menší porce jídla v průběhu celého dne

VÝŽIVA BATOLAT Výběr potravin může odpovídat stravě dospělého s jistými úpravami OMEZENÍ Výběr koření Uzeniny, sýry Ryby Ořechy Celozrnné pečivo a cereálie Pozor na sladkosti a slazené limonády Z technologických úprav smažení, pečení (v případě tvorby tvrdé kůrky například na mase)

VÝŽIVA BATOLAT Pokrm Počet porcí Velikost porce mléko a mléčné výrobky 4-5 125 ml maso, drůbež, ryby 2 30-60 g zelenina 2-3 lžíce vařené několik kousků čerstvé ovoce 2-4 lžíce ½-1 kus pečivo a cereálie 3-4 ½-1 krajíc ¼-½ hrnku

JÍDLO = NOVÝ ZÁŽITEK Koordinace úst a jazyka Nový režim ve stravování – podávání stravy v intervalech, pouze ve dne Návyk na velikost porcí Vytváření chuti k jídlu, chuťových preferencí i averzí

JÍDLO = NOVÝ ZÁŽITEK Děti si zvykají na chuť (4.-6. měsíc) konzistenci (6.-7. měsíc) Na podávání nových potravin a pokrmů nespěchat! Dítě potřebuje s novou potravinou až 11 kontaktů, než „jí přijde na chuť“

JÍDLO = NOVÝ ZÁŽITEK Rodina jako vzor stravovat se zdravě jídlo zbytečně neomezovat a nekomentovat nenutit! Napodobování okolí, dětí ve školce

ODMÍTÁNÍ JÍDLA NEOFOBIE Strach z nového, včetně jídla U malých dětí typické spolu s odmítáním stravy v období vzdorovitosti trpělivost!!! nenabízet úplatky (Až to spapáš, můžeš…) nenabízet náhrady (Nechceš to? A copak by sis dal?)

ODMÍTÁNÍ JÍDLA AVERZE Zdravotní důvod Nepříjemná zkušenost intolerance, alergie bolesti bříška, zácpa Nepříjemná zkušenost nepříjemný zážitek po jídle (viděl někoho zvracet) nepřiměřená reakce dospělého Příjemný pocit sladkosti

ODMÍTÁNÍ JÍDLA ALERGIE Při zařazování nemléčných příkrmů sledovat reakce dítěte Podávat vždy pouze jednu novou potravinu a počkat na reakci dítěte i několik dní, poté zařadit znovu Pokud dítě po prvním podání reaguje například kopřivkou, nemusí se hned jednat o alergii => reakce by neměla vést k trvalému vyloučení potraviny z jídelníčku

Děkuji Vám za pozornost!