11_Podobná zobrazení II Užití podobnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
* Podobnost Matematika – 9. ročník *.
Advertisements

Užití poměru (graficky)
Užití poměru (graficky)
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Užití podobnosti Změna délky úsečky v daném poměru
Stereometrie - Vzdálenosti, odchylky
Užití Thaletovy kružnice
POZNÁMKY ve formátu PDF
Pythagorova věta – slovní úlohy
POZNÁMKY ve formátu PDF
PLANIMETRIE.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Základní konstrukce Rovnoběžky.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Měřítko mapy a plánu 1 : a na mapě ve skutečnosti na plánu
20_Obvody a obsahy rovinných obrazců -kružnice, kruh
Matematika Lichoběžník.
SZŠ a VOŠZ Zlín® Kabinet MAT předkládá prezentaci
10_Podobná zobrazení V geometrii o dvou útvarech říkáme, že jsou podobné, pokud je druhý z nich v určitém měřítku zmenšeným nebo zvětšeným obrazem prvého.
12_ Shodná a podobná zobrazení - pracovní list
Matematika Rovnoběžníky.
rozdělení v daném poměru
a + b > c Ʌ a + c > b Ʌ b + c > a
17_Řešení pravoúhlého trojúhelníka - pracovní list
Měřítko plánu a mapy Mgr. Petra Jelínková.
16_ Řešení pravoúhlého trojúhelníka – Úlohy z praxe
Řešený příklad č. 1 7_Konstrukční úlohy
Pravoúhlý trojúhelník
14_Řešení pravoúhlého trojúhelníka – Euklidovy věty
Postup konstrukce: 1) AB 2) k; k (A, r), r > |AB|/2 3) l;l(B, r)l
Abychom se dokázali pohybovat a vnímat svět kolem nás potřebujeme geometrickou představivost. Geometrie podporuje naše prostorové vnímání. Patří k nejstarším.
6_Geometrické obrazce Mnohoúhelník Lomená čára: Uzavřená lomená čára:
5_Kružnice, kruh Kružnice k (S, r) je množina všech bodů roviny, které mají od středu S vzdálenost r. S – střed, r – poloměr, d – průměr Platí: d = 2r.
Konstrukce trojúhelníku
Jednoduché konstrukce (střed a osa úsečky, osa úhlu, tečna)
2_Rozdělení úhlů podle polohy
9_Shodná zobrazení II Posunutí v rovině je přímá shodnost, které každému bodu X roviny přiřazuje obraz X´ tak, že platí XX = s, kde s je daný vektor.
IV/ Podobnost trojúhelníků
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Měřítko plánu a mapy.
Název školy Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb, Dlouhá 6, Litoměřice AutorMgr. Milena Procházková PředmětMatematika Tematický celekKomplexní.
46.1 Podobnost C´ B´ A´ C Změř úsečky a zapiš jejich délky.
Herní plán Obecné vlastnosti příčky
Užití poměru (graficky)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
38.1 Zásobník – Geometrické tvary
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Šablona:III/2 – Inovace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
PLANIMETRIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata Čermáková.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
PLANIMETRIE MATEMATIKA - 2.ROČNÍK Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad.
PODOBNOST trojúhelníků Mgr. Petra Toboříková VOŠZ A SZŠ Hradec Králové 2013.
Užití podobnosti v praxi Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_02_B_4_Užití podobnosti v praxi.
6. ročník TROJÚHELNÍKY II. VLASTNOSTI TROJÚHELNÍKŮ.
Matematika a její aplikace 3. až 5. ročník Téma: Geometrické útvary Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PODOBNOST GEOMETRICKÝCH ÚTVARŮ
Užití poměru (graficky)
SINUS OSTRÉHO ÚHLU PRAVOÚHLÉHO TROJÚHELNÍKU
Pythagorova věta - příklady
Trojúhelníky ABC a KLM jsou si podobné s koeficientem podobnosti k = 2 . V jakém poměru jsou jejich obsahy?
PODOBNOST GEOMETRICKÝCH ÚTVARŮ
Podobnost co už dovedeme
Název projektu: Digitalizace výuky oboru Kosmetické služby
Užití poměru (graficky)
Konstrukce trojúhelníku
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
* Měřítko plánu, mapy Matematika – 7. ročník *
Konstrukce trojúhelníku
Transkript prezentace:

11_Podobná zobrazení II Užití podobnosti ❶ Rozdělení dané úsečky na n stejných dílů Rozdělte úsečku AB na 7 stejných dílů. 1) Narýsujeme libovolnou polopřímku s počátkem v krajním bodě A 2) Na polopřímku naneseme 6 dílků stejné velikosti (např. 1 cm) 3) Poslední dělící bod spojíme s krajním bodem B 4) Každým dělícím bodem na polopřímce vedeme rovnoběžku se sestrojenou úsečkou (7B) 5) Průsečíky sestrojených rovnoběžek s úsečkou AB dělí úsečku AB na 7 shodných dílů ❷ Rozdělení úsečky v daném poměru Rozdělte úsečku AB v poměru 2 : 3 bez použití měřítka. ∆A2P ~ ∆A5B (podle věty uu) Nakreslíme libovolnou přímku procházející bodem A a vyznačíme na ní 5 libovolných stejně dlouhých úseků. Sestrojíme úsečku, která je dána bodem 5 a krajním bodem B. Druhým dělícím bodem vedeme rovnoběžku se sestrojenou úsečkou. Průsečík této rovnoběžky s danou úsečkou AB dělí úsečku AB v poměru 2 : 3.

❸ Měření výšek předmětů pomocí stínu Řešený příklad 1. Člověk vysoký 1,8 m vrhá stín o délce 1,1 m,. Jaká je výška stromu, jehož stín měl ve stejném okamžiku délku 3,3 m . Sestavte rovnici pro výpočet výsky stromu na základě poměrů mezi odpovídajícími si stranami obou trojúhelníků na základě poměrů mezi stranami jednoho trojúhelníka a) Na základě poměrů mezi odpovídajícími si stranami trojúhelníku b) Na základě poměrů mezi stranami jednoho trojúhelníka Strom je vysoký 5,4 m.

Doplníme na čtverec 6 cm odpovídá 6000 cm = 60 m ve skutečnosti. ❹ Měřítko Měřítko mapy (výkresu) 1 : m znamená, že 1 jednotce délky na mapě (výkresu) odpovídá ve skutečnosti vzdálenost m jednotek délky. Měřítko 1 : 100 000 vyjadřuje, že 1 cm na mapě odpovídá 100 000 ve skutečnosti. Skutečné rozměry jsou zmenšeny. Měřítko mapy (výkresu) n : 1 znamená, že n jednotkám délky na mapě (výkresu) odpovídá ve skutečné velikosti 1 jednotka délky. Měřítko 10 : 1 znamená, že 10 cm na výkresu odpovídá ve skutečnosti 1 cm. Skutečné rozměry jsou zvětšeny. Řešený příklad 2. Na plánu v měřítku 1 : 1000 je zahrada znázorněna rovnoramenným pravoúhlým trojúhelníkem o délce ramene 6 cm. Určete skutečnou rozlohu zahrady (využijte vlastnosti podobnosti). Doplníme na čtverec 6 cm odpovídá 6000 cm = 60 m ve skutečnosti. 60 · 60 = 3600 m2 Polovina 3800 : 2 = 1800 m2. Skutečná velikost pozemku je 1800 m2.

Řešený příklad 3. V trojúhelníku ABC narýsujte všechny tři střední příčky. ∆ABC je tak rozdělen na čtyři trojúhelníky, které jsou podobné s ∆ABC. Dokažte a podobnost zapište.

Úloha 1. Přímá cesta rovnoměrně stoupá na každých 2 m o 10 cm. O kolik metrů stoupne na vzdálenosti 1250 m. Úloha 2. Bazén na koupališti je dlouhý 50 m a široký 12,5m. Na plánku města je znázerněn obdelníkem o obsahu 1 cm2. Určete měřítko plánu.

Zdroje: J. POLÁK. Přehled středoškolské matematiky. Státní pedagogické nakladatelství: Praha. 1972 J. Kováčik, I. Schulzová. Řešené příklady z matematiky pro základní školy a osmiletá gymnazia. Praha: ASPI, 2008 J. Petáková. Matematika příprava k maturitě a k přijímacím zkouškám na vysoké školy.Prometheus: Praha. 1996 Z. Vošický. Matematika v kostce. Praha: Fragment, 2007 M. Krynický. realisticky.cz [online], Dostupný na http://www.realisticky.cz/ucebnice.php?id=2 M. Palková a spol.. Průvodce matematikou II. Brno: Didaktis., 2009 J. Doležal. Základy geometrie. [online], Dostupný na http://mdg.vsb.cz/jdolezal/StudOpory/ZakladyGeometrie/Planimetrie/Planimetrie.html J. Drahovzalová. Shodná zobrazení.[online], Dostupný na http/clanky.rvp.cz/clanek/c/G/1744/shodna-zobrazeni.html/ M. Hudcová, L. Kubičíková: Sbírka úloh z matematiky pro SOU a SOŠ. Prometheus: Praha. 2009