Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

rozdělení v daném poměru

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "rozdělení v daném poměru"— Transkript prezentace:

1 rozdělení v daném poměru
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Evou Majlišovou Podobnost změny v daném poměru rozdělení v daném poměru

2 Rozděl úsečku AB = 9,5 cm v poměru: 5 : 3, 2 : 7, 3 : 11.
A k čemu se vlastně podobnost používá? Tak se do toho pustíme. Myslíte si, že k podobnosti patří poměr? Existují nějaké věty o podobnosti? Co to říkáte? Podobnost? Co to je? Čím se budeme dnes asi zabývat? Rozděl úsečku AB = 9,5 cm v poměru: 5 : 3, 2 : 7, 3 : 11. Urči kdy se zvětšuje nebo zmenšuje. Numericky. Graficky.

3 Ostatní dva příklady každý sám.
5 3 A B E 5 8 Ostatní dva příklady každý sám.

4 Změň úsečku AB v poměru 4:3, AB = 9,5 cm.
AC A B C 1 X 2 3 Sestrojíme úsečku AB. Sestrojíme polopřímku AX. 4 Sestroj na polopřímce 4 stejné díly. Sestroj úsečku 3B (druhý člen poměru a druhý krajní bod úsečky AB) Sestrojíme polopřímku AB Sestrojíme rovnoběžku s úsečkou 3B, která vede bodem 4 (první člen poměru). Dostaneme bod C. Úsečka AC je změněná úsečka AB v poměru 4 : 3.

5 Rozdělení v daném poměru
Shrnutí: Rozdělení v daném poměru – členy poměru sečteme – tolik dílů naneseme na polopřímku. Druhý krajní bod úsečky spojíme s bodem součtu na polopřímce. Vedeme rovnoběžku prvním členem poměru. 2) Změna v daném poměru - na polopřímku naneseme počet stejných dílů rovný většímu členu poměru. Spojíme druhý krajní bod úsečky s bodem druhého členu poměru, s touto úsečkou vedeme rovnoběžku bodem prvního členu poměru. Průsečík s danou úsečkou určuje druhý krajní bod změněné úsečky.

6 Doufám, že si z dnešní hodiny odnášíte něco nového.
Samostatná práce: Změň úsečku KL = 7,5 cm v poměru: 3 : 5 7 : 2 Doufám, že si z dnešní hodiny odnášíte něco nového. Já ano. Shrňme si to.


Stáhnout ppt "rozdělení v daném poměru"

Podobné prezentace


Reklamy Google