Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Měřítko plánu a mapy Mgr. Petra Jelínková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Měřítko plánu a mapy Mgr. Petra Jelínková."— Transkript prezentace:

1 Měřítko plánu a mapy Mgr. Petra Jelínková

2

3

4 Počítání měřítka Na mapě je vzdálenost mezi Olomoucí a Unčovicemi zobrazena úsečkou o délce 5 cm. Ve skutečnosti jsou Unčovice 10 km od Olomouce. Zjisti v jakém měřítku je mapa? Všechny údaje musíme převést na stejné jednotky. 10 km = cm

5 2. Dané údaje dáme do poměru. mapa : skutečnost 5 cm : 1 000 000 cm
Na mapě je vzdálenost mezi Olomoucí a Unčovicemi zobrazena úsečkou o délce 5 cm. Ve skutečnosti jsou Unčovice 10 km od Olomouce. Zjisti v jakém měřítku je mapa? 2. Dané údaje dáme do poměru. mapa : skutečnost 5 cm : cm 5 :

6 Výsledné měřítko je tedy: 1: 200 000
Na mapě je vzdálenost mezi Olomoucí a Unčovicemi zobrazena úsečkou o délce 5 cm. Ve skutečnosti jsou Unčovice 10 km od Olomouce. Zjisti v jakém měřítku je mapa? 3. Daný poměr zkrátíme na základní tvar. 5: = 1 : Výsledné měřítko je tedy: 1:

7 Počítání skutečné vzdálenosti
Na mapě s měřítkem 1: je vzdálenost mezi Olomoucí a Přerovem zobrazena jako úsečka o délce 44 cm. Vypočítej, jaká je skutečná vzdálenost mezi městy? Mapa: Skutečnost 1 : cm = cm 44 cm = x cm x = x = cm = 22 km Skutečná vzdálenost mezi Olomoucí a Přerovem je 22 km.

8 Počítání vzdálenosti na mapě
Tenisové kurty jsou ve vzdálenosti 0,5 km od města. Vypočítej, jaká je vzdálenost kurtů od města na plánu v měřítku 1:10 000? 0,5 km = cm Mapa : Skutečnost 1: 1 cm = cm x cm = cm x = : x = 5 cm Vzdálenost kurtů od města je na plánku zobrazena úsečkou o délce 5 cm.


Stáhnout ppt "Měřítko plánu a mapy Mgr. Petra Jelínková."

Podobné prezentace


Reklamy Google