Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Poměr Výpočet vzdáleností

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Poměr Výpočet vzdáleností"— Transkript prezentace:

1 Poměr Výpočet vzdáleností
Měřítko mapy Poměr Výpočet vzdáleností

2 Určili kluci vzdálenost správně?
Kluci, víte jak je odtud daleko Aljaška? Koukneme do mapy a změříme to. Páni, 15cm tzn. jenom 15km!!! Tak jdeme  Co myslíš? Určili kluci vzdálenost správně?

3 Vzdálenost, jednotky délky
Jaké znáš jednotky délky? Napiš převodovou řadu jednotek délky. Když vyrazíš na výlet do neznámé krajiny, co si s sebou vezmeš pro lepší orientaci? Umíš z mapy vyčíst vzdálenost dvou míst?

4 Mapa a měřítko mapy Mapa je zmenšeným obrazem krajiny v určitém poměru. Měřítko mapy udává, v jakém poměru byla mapa zmenšena proti skutečnosti.

5 Měřítko mapy Co znamená měřítko 1 : 1000?
Všechny délky na mapě byly proti skutečnosti zmenšeny 1000krát. Co znamená měřítko 1 : ? Všechny délky na mapě byly proti skutečnosti zmenšeny krát.

6 Příklad 1 z praxe Vzdálenost Pardubice – Chrudim na mapě s měřítkem 1 : je 8 cm. Urči skutečnou (vzdušnou) vzdálenost těchto dvou měst. Zápis: 1cm na mapě …… cm = 1,5 km ve skutečnosti 8cm na mapě ………………. ….. x km ve skutečnosti Výpočet: x = ,5 1 = 12km Odpověď: Vzdálenost Pardubice – Chrudim je 12km. Úvaha: Čím větší vzdálenost na mapě, tím větší vzdálenost ve skutečnosti = PŘÍMÁ ÚMĚRNOST

7 Procvičování Příklad 2: Jaká je skutečná vzdušná vzdálenost mezi Pardubicemi a Lázněmi Bohdaneč, jestliže na mapě s měřítkem : naměříme 18cm mezi městy? Příklad 3: Které z měřítek udává největší zmenšení? a) 50 : 1 b) 1 : 100 c) 1 : d) 1 : e) : 1 Příklad 4: V jakém měřítku je zpracován plán obce, jestliže hřiště na kopanou má délku 100m a na plánku 10cm?

8 Procvičování - řešení Příklad 1: 9km Příklad 2: d) 1 : 100 000


Stáhnout ppt "Poměr Výpočet vzdáleností"

Podobné prezentace


Reklamy Google