Odhalení památníku Milostovice 5.9.2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2. březen Mezinárodní den boje spisovatelů za mír.
Advertisements

¡ Zdá se to nereálné ! Generál Dwight D. Eisenhower Měl pravdu když vydal příkaz zaznamenat „svědectví“ v mnoha filmech a fotografiích …
Naše země za 1. světové války
Pietní akt v Orlové Výbory jednot ČsOL MSK a OV 1

11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI NOVÝCH ČESKÝCH DĚJIN
SVV MSK podpořilo v pátek pietní akci v obci Liptaň.
Husův sbor - Ostrava Zábřeh Den veteránů oslavili již bratr Zavadil, bratr Svoboda a bratr Skácel v Ostravě – Zábřehu v CČsH – Husově sboru,
Svět po 1. sv. válce.
V neděli 28. září se uskutečnila druhá letošní národní pouť na místa spojená s prvním československým odbojem. Cílem cesty se stal Kyjev, hlavní město.
ČsOL Jednota MSK ve spolupráci s Klubem vojenské historie Opava uspořádala VELKOU VZPOMÍNKOVOU AKCI VĚNOVANOU OSLAVĚ 100. VÝROČÍ VZNIKU ČS. LEGIÍ.
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
28. října 1918 Vznik Československé republiky.
Česká republika Demokratický stát.
generál Karel Paleček Prvním velitelem výsadkového vojska
Praha, 24. července 2007 Ministerstvo obrany České republiky TISKOVÁ KONFERENCE Zkvalitnění péče o válečné veterány.
1. světová válka ( ).
II. ZIMNÍ LEGIOMARŠ MOTTO: „Nejkrásnější:
EVROPSKá UNIE.
Napoleon Bonaparte (15.srpna května 1821)
Narodil se v rodině mlynáře 2. dubna 1875 v Napajedlích. Byl český vojenský důstojník, účastník první světové války, sedmidenní války o Těšínsko.
Vlna odporu, která se rozšířila v českém národě a kterou nezastrašilo ani preventivní zatýkání předpokládaných odpůrců nacismu v rámci akce Albrecht I.
Mnichovský diktát a jeho důsledky
Tři fronty: západní, východní a jižní – balkánská1915 – fronta italská
Slezské muzeum Alena Křížová. Historie muzea: Roku 1814 bylo založeno Gymnazijní muzeum - první instituce na území ČR. Roku 1882 bylo založeno Uměleckoprůmyslové.
Statutární město Opava
Vznik Československa II.
Bilance 1. světové války Oběti 1. světové války
STŘELNÁ zdroj: strelna.cz zdroj: strelna.cz
STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu
Terezín.
Pokud člověk odejde z vlasti, jakými způsoby může i tak bojovat proti okupantům v jeho vlasti?
Č ESKÉ ZEMĚ V LETECH R AKOUSKO -U HERSKO.
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Protektorát Čechy a Morava. Vyhlášen Prezident a vláda (bez parlamentu) Německá okupační správa.
70. výročí osvobození Bosonoh
Československé legie, vznik Československa
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Dnes žijeme v samostatném státě a jako úřední jazyk používáme češtinu. Problémy.
V prostorách Kulturního domu v Ostravě Petřkovicích se uskutečnil dne již 11. ročník krajského dne seniorů. Toto setkání se neslo v duchu 25.
28. říjen 1918 Vznik Československé republiky. Česká politika před válkou existence českého národa není nijak ohrožena existence českého národa není nijak.
ZAHRANIČNÍ ODBOJ Marek Kryška. ZAHRANIČNÍ ODBOJ – OTÁZKY; uč. str. 81 – Co zpočátku ztěžovalo boj o uznání právní kontinuity Československa a co.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1242_VZNIK_SAMOSTATN ÉHO_ Č ESKOSLOVENSKA.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 3. Československé legie Název sady: Osobnosti a události českých a.
Protektorát Čechy a Morava
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Směřujeme k samostatnosti
Československé legie, vznik Československa
První světová válka. Vznik československého státu.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
2. světová válka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_15_Česká historie.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ČEŠI a SLOVÁCI ZA I. SVĚTOVÉ VÁLKY
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Třicetiletá válka
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Motyčková Číslo
Češi za první světové války
Hitlerova agrese ve 30. letech
ČESKOSLOVENSKÉ LEGIE VE FRANCII A ITÁLII.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Naše zkuše nosti: #2 Pokoj především KDE A JAK NALÉZT POKOJ? POKOJE
Transkript prezentace:

Odhalení památníku Milostovice 5.9.2014

HOSTÉ: Paedr. Vlastislav KUCHAŘ vedoucí odboru kanceláře hejtmana MSK plk. Ing. Jaroslav HRABEC ředitel Krajského Vojenského Velitelství Ostrava váleční veteráni plk. v.v. Andrej KOBA a četař v. v. Miloslav ŠAFRÁN korvetní kapitán Per Egil GRIMSTAD za norské vojenské muzeum Ragnarr Jenssen za komunu ERLAND Erjan SEDIN za švédské historické dědictví Předseda Matice slezské Jaromír BROJER Předsedkyně ČSBS Miroslava KAŠTOVSKÁ a další hosté…

odhalení památníku československým legionářům

odhalení památníku československým legionářům

odhalení památníku československým legionářům

odhalení památníku československým legionářům

odhalení památníku československým legionářům

odhalení památníku československým legionářům

odhalení památníku československým legionářům

odhalení památníku československým legionářům

odhalení památníku československým legionářům

odhalení památníku československým legionářům

odhalení památníku československým legionářům

odhalení památníku československým legionářům

odhalení památníku československým legionářům

odhalení památníku československým legionářům

odhalení památníku československým legionářům

odhalení památníku československým legionářům

odhalení památníku československým legionářům

odhalení památníku československým legionářům

odhalení památníku československým legionářům

odhalení památníku československým legionářům

odhalení památníku československým legionářům

Projev bratra předsedy Mgr. Pavla Skácela Vážené vlastenky a vlastenci, bratři a sestry z obce legionářské, vážení občané. Dnešní den si chceme připomenout v našem kraji sté výročí vzniku legií. Zahraničního vojska, které vzniklo z ušlechtilých národních pohnutek daných jeho příslušníkům hlavně obcí Sokolskou. Více jak dvě třetiny legií tvořili Sokolové. Byli to především Sokolové, kteří vtiskli legionářskému hnutí národní ráz, který ho zdobil a zdobí až dodnes. Sokolové dali své pozdravy a oslovení bratře, sestro. Sokolská povelová technika byla základem k vojenské povelové technice. Připomínáme si dnes existenci těch legií, které daly ušlechtilé myšlence na samostatnost národa potřebnou váhu. Připomínáme si také slavný podíl českého a slovenského Sokola. Sešli jsme se u památníku, který bude skromně připomínat velkolepou historii národa, na kterou jsme nedokázali ani po sto letech zapomenout. Celou akci iniciovala jednota ČSOL MSK a KVH Opava. Skupina lidí, kteří svou prací připomínají, jak šikovní byli jejich předkové pokračovatelé legionářských tradic. Vojska, které nemělo stát, ale mělo silnou touhu pomoci tento stát znovu vytvořit. V našem opavském regionu žilo a pracovalo asi 700 bývalých legionářů. Žili v Opavě, na Hradci, od Píště po Vítkov, od Horního po Dolní Benešov. Někdo spočítal, že 100 000 legionářů má v republice asi milion 400 000 přímých potomků. Zajímavé by bylo zjistit, kdo z přítomných má ve svých žilách krev legionáře. Kdo byli legionáři? Ve své většině se jednalo o obyčejné rolníky, dělníky, úředníky a vojáky. Od prvopočátku riskovali své životy při přechodu fronty do zajetí, po té v zajateckých táborech, posléze při bojích nebo v mrazivých pláních Sibiře. Nebo při strastiplném návratu domů. Riskovali smrt, v případě, že padli do rakouského zajetí.

Projev bratra předsedy Mgr. Pavla Skácela Jaká byla jejich zpáteční cesta. Ruští legionáři se vrátili přes Vladivostok, San Francisko nebo Jokohamu a Suez až v roce 1921. Francouzští legionáři se vrátili se zbraní v ruce a hned hájili celistvost území našeho kraje na Těšínsku, proti polské snaze zabrat si celé Slezsko jen pro sebe. Italští legionáři, co zažili boje v Dolomitech u Dos Alta zase po návratu bojovali proti Maďarům z podobného důvodu na Slovensku. Mnozí z legionářů sloužili v těchto pevnostech, museli je bez boje opustit. Někteří z nich, když naši republiku zabrali nacisté, opět putovali do Ruska do Francie a Velké Británie. Odešli, aby se vrátili se zbraní v ruce a přinesli na naše území svobodu. Musíme jmenovat legionáře gen. Piku, popravené domácí odbojáře plk. Vlacha a Konečného. Legionáře v Londýně a Košické vládě Jožu Davida. Legionáře letce mjr. Engela a účastníka SNP kpt. Polu. Neoslavujeme na tomto místě 100 let od velké války. Té války, která pro náš národ znamenala statisíce mrtvých a raněných na bojištích, kde většinou prolévali krev za docela cizí zájmy. Každá i malá osada v naší vlasti má pomníček se jmény těch, co se z první světové války nevrátili. Oslavujeme a připomínáme známé i neznámé hrdiny - legionáře, kteří tvořili počátek novodobé historie naší země, která zanedlouho oslaví 100 let od svého vzniku. Je třeba dlouho a poctivě studovat, abychom se dobrali pravdy, jak to tehdy bylo. Vyznat se v záplavě informací není snadný úkol. Můžeme nyní číst různá slohová cvičení o legiích v novinách, časopisech, knihách a na internetu. Pozor. Pisálkové, kteří nikdy nečuchli ke střelnému prachu, píšící v jiném než národním žoldu, rádi zkreslují historii, pohrdavě píší o nositelích nejvyšších legionářských hodností a vyznamenání. Většinou odvádí naší pozornost jinam, než patří. Jde jim o to rozbít obraz legionářské jednoty ve prospěch dnešní individuálnosti. Položme si v duchu otázku, proč tomu tak je. Komu to takto vyhovuje.

Projev bratra předsedy Mgr. Pavla Skácela Pro náš národ i zbytek Evropy je věc nelehká, poučit se ze stále se opakující historie. Přitom otázka války a míru je dnes na pořadu dne. Je proto třeba být na pozoru a demaskovat lidi nebo skupiny lidí, kteří profitují z rozeštvávání společnosti a válek. Mají se dobře z hanobení historie. Je třeba objevit opravdové příčiny napětí, nenávisti mezi národy a lidmi. Nečekat až dojde na důsledky válečného běsnění. Úkolem doby je poučit se z historie a spojovat všechny poctivé obyčejné lidi do společné platformy odpůrců válek a napětí. Jak můžeme snadno vědět, jsou to oni, kdo nesli, nesou a ponesou nejtíživější důsledky válečných dobrodružství. Pomník, který odhalíme je naše malá splátka dluhu minulosti a přítomnosti. Minulosti, kdy se o legiích nesmělo mluvit a přítomnosti, kdy se mnohdy o legiích a legionářích píše a mluví špatně. Malý a skromný památník je příslibem do budoucna, že v naší krásné vlasti a jinde na světě bude stále přibývat těch co, si váží svých tradic, svých předků. Vědí, kým jsou, odkud jdou a kam patří. Jedině tam je záruka, že si nikdo z nás, řečeno slovy básníka … ni budoucích, nebude muset znovu zopakovat martiria války, národní nesvobody a strastiplnosti návratu z předlouhé válečné cesty. Pomník, který za chvilku odhalíme, připomíná svým tvarem kapličku nebo také jedno zastavení na křížové cestě. Je v tom malá symbolika. Naši legionáři svým heroickým vlasteneckým počinem pomohli ukončit křížovou cestu čtyřsetletého habsburského područí. Je třeba, abychom na to nezapomínali, abychom si cenili jejich oběti a nesli dál v srdcích jejich stále živý odkaz.

Největší poděkování za vybudování tohoto krásného památníku patří akademické sochařce Janě Chráskové a jejímu synovi Pavlu Chráskovi.

Odhalení památníku třem stům legionářů pocházejících z regionu Opavsko provedli bratři a sestry Československé obce legionářské Jednoty Moravskoslezského kraje a členové Klubu vojenské historie Opava.

V pozadí už se ale připravuje sobotní akce…. „Bojovali za vlast“

Zpěv: francouzský legionářský pochod Konec prezentace A.F.-09/14