KARNAUGHOVY MAPY MINIMALIZACE FUNKCE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sestavení kombinační logické funkce
Advertisements

PRIPO Principy počítačů
Tato prezentace byla vytvořena
Kótování - soustavy kót
Kruh a jeho částí Mgr. Dalibor Kudela
K-mapa: úvod a sestavení
VARIACE Mgr. Hana Križanová
Rovnoběžník a lichoběžník
ČÍSELNÉ SOUSTAVY PŘEVODY MEZI SOUSTAVAMI
ESCH, generování výstupů Bc. Tomáš Milerski Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován.
ČÍSLICOVÁ TECHNIKA BOOLEOVA algebra
Digitální učební materiál
Sekvenční logický obvod-úvod
BINOMICKÁ VĚTA Mgr. Hana Križanová
Předepisování přesnosti rozměrů -tolerování rozměrů, základní pojmy
Bistabilní klopný obvod D, synchronní
ČÍSLICOVÁ TECHNIKA Paměťové registry
Kontrolní panel a vytvoření nového projektu Bc. Tomáš Milerski Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál.
Trojúhelník – II.část Mgr. Dalibor Kudela
Nepravidelné mnohoúhelníky
Dvojkový doplněk, BCD kód
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST II
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST I
ČÍSELNÉ SOUSTAVY DESÍTKOVÁ, DVOJKOVÁ
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Bistabilní klopný obvod RS, asynchronní
ČÍSELNÉ SOUSTAVY OSMIČKOVÁ, ŠESTNÁCTKOVÁ
ČASOVAČE A ČÍTAČE PLC FATEK
ČÍSELNÉ SOUSTAVY ČÍSLA S DESETINNOU ČÁRKOU
ČÍSLICOVÁ TECHNIKA Aritmetické operace
Technické kreslení Kótování - kótování geometrických a konstrukčních prvků (kuželů, jehlanů, sklonu, zkosených hran, přechodů) Střední škola, Havířov-Šumbark,
ČÍSLICOVÁ TECHNIKA De Morganův teorém
Minimalizace metodou Quine-McCluskey
ČÍSLICOVÁ TECHNIKA Posuvné registry
ČÍSLICOVÁ TECHNIKA Čítače obecně
Schématické znázornění logických funkcí
Zjednodušování obrazů
PERIFERNÍ ZAŘÍZENÍ Termální tiskárny Ing. Petr Bouchala Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl.
POSLOUPNOSTI Mgr. Hana Križanová Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
DETEKCE HRANY OBDÉLNÍKOVÉHO IMPULSU
ČÍSLICOVÁ TECHNIKA synchronní čítače
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání.
ČÍSLICOVÁ TECHNIKA asynchronní čítače
Technické kreslení Měřítka zobrazení
minimalizace kombinační logické funkce Karnaughovou mapou
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
ZÁKLADNÍ PROGRAMOVÁNÍ LINIOVÝCH SCHÉMAT POMOCÍ PLC
GEOMETRICKÁ POSLOUPNOST Mgr. Hana Križanová Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován.
Výpis z pravdivostní tabulky a následná minimalizace
ZAPOJENÍ LOGICKÝCH FUNKCÍ POMOCÍ OBVODŮ NOT, OR, AND, NOR, NAND
ZÁKLADNÍ LOGICKÉ FUNKCE
KARNAUGHOVY MAPY MINIMALIZACE FUNKCE
ČÍSLICOVÁ TECHNIKA KARNAUGHOVY MAPY
Kombinační logické funkce
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada08 AnotaceVysvětlení.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada08 AnotacePostup.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada08 AnotaceMinimalizace.
Kombinační logické obvody
minimalizace kombinační logické funkce Karnaughovou mapou
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Karnaughovy mapy – tři proměnné
Logické funkce a obvody
Logické funkce a obvody
VY_32_INOVACE_pszczolka_ Čítače – základní stupeň
Logický výraz VY_32_INOVACE_08_153
Číslicová technika - realizace logických operátorů -
Číslicová technika - operace s binárními čísly
Název projektu: Moderní výuka s využitím ICT
K-mapa: úvod a sestavení
minimalizace kombinační logické funkce Karnaughovou mapou
Transkript prezentace:

KARNAUGHOVY MAPY MINIMALIZACE FUNKCE ČÍSLICOVÁ TECHNIKA KARNAUGHOVY MAPY MINIMALIZACE FUNKCE Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada – ČÍSLICOVÁ TECHNIKA 1, DUM č. 17

K-mapa: sestavení funkce Výpis minimalizované logické funkce z Karnaughovy mapy: Jednotlivé buňky v Karnaughově mapě spolu sousedí hranou (stranou) Sousedící buňky, které obsahují stejnou logickou proměnnou označujeme smyčkami Smyčka může obsahovat 2N buněk (1, 2, 4, 8, 16 atd.) Smyčky mají většinou tvar čtverce nebo obdélníku Smyčky se mohou překrývat, Smyčka může jít i přes okraj mapy Vypisuje se pouze ta proměnná, která nemění ve smyčce svou logickou hodnotu Když minimalizujeme podle jedniček Y(1) děláme výpis součet součinů Proměnná, která je v nule se ve výpisu neguje Když minimalizujeme podle nul Y(0) děláme výpis součin součtů Proměnná, která je v jedničce se ve výpisu neguje

Ukázka minimalizace logické funkce z Karnaughovy mapy podle 1: Pro obě jedničky platí, že B=1. Proměnná A mění svou hodnotu, proto v součinu nebude. 1 B 1 Výsledná funkce : Y(1) = B Pro obě jedničky platí, že A=0. Proměnná B mění svou hodnotu proto v součinu nebude. 1 1 A Výsledná funkce : Y(1) = A

Ukázka minimalizace logické funkce z Karnaughovy mapy podle 0: Pro obě nuly platí, že B=0. Proměnná A mění svou hodnotu, proto v součtu nebude. 1 1 B Výsledná funkce : Y(0) = B Pro obě nuly platí, že A=1. Proměnná B mění svou hodnotu proto v součtu nebude. 1 1 A Výsledná funkce : Y(0) = A

Minimalizuj funkci z Karnaughovy mapy pro 2 vstupní proměnné (podle 1): Y(1) = A + B 1 B A 1 Y(1) = B 1 B

Ukázka minimalizace logické funkce z Karnaughovy mapy: 1 Modrá smyčka: Pro obě jedničky platí, že B=1 a C=0. Proměnná A mění svou hodnotu, proto v součinu nebude. Červená smyčka: Pro obě jedničky platí, že A=0 a B=1. Proměnná C se liší, proto v součinu nebude. A·C A·B·C B·C A·B Zelená smyčka: (i tyto buňky spolu sousedí => mění se pouze 1 vstupní proměnná). Pro obě jedničky platí, že A=0 a C=0. Proměnná B se liší, proto v součinu nebude. Černá smyčka: Pro jedničk platí, že A=1, B=0 a C=1. Vypisují se všechny 3 vstupní proměnné. Výsledná funkce : Y(1) = B·C + A·B + A·C + A·B·C

Minimalizuj funkci z Karnaughovy mapy pro 3 vstupní proměnné (podle 1): 1 1 Y(1) = A + B Y(1) = C 1 1 Y(1) = C Y(1) = 1

Ukázka výpisu z K-mapy podle 0: B+C 1 Modrá smyčka: Pro obě nuly platí, že A=1 a B=0. Proměnná C mění svou hodnotu, proto v součtu nebude. Červená smyčka: Pro obě nuly platí, že A=1 a C=1. Proměnná B se liší, proto v součtu nebude. A+B A+C Černá smyčka: Pro obě nuly platí, že B=0 a C=1. Proměnná A mění svou hodnotu, proto v součtu nebude. Výsledná funkce : Y(0) = (A+B) · (A+C) · (B+C)

POUŽITÁ LITERATURA KANTNEROVÁ, Ivana. Sbírka příkladů z číslicové techniky. 1. vyd. V Praze: Idea servis, 2010, 277 s. ISBN 978-80-85970-66-1.