DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno 16. 11. 2007 Lucie Vyčítalová Univerzitní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky Univerzity Karlovy v Praze
Advertisements

Iva Horová: K problému popisu netextových VŠKP Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Netextové práce a standard MS-EVSKP k problému.
Myšlenka Digitální knihovny e-VŠKP
VŠKP na University College of Borås Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Brno, 7. října 2008 Lucie Vyčítalová (Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice)
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
INFOS 2009 Věra Jurmanová Volemanová FF MU Brno
1 Repozitář MU Mgr. Michal Petr Odbor pro akademické kvalifikace a kvalitu
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Zpřístupňování eVŠKP současný stav a záměry.
1/11 VŠB-TUO Ostrava AMU = DAMU + FAMU + HAMU Dspace na AMU (budování repozitáře pro VŠKP) 1.Výchozí situace na AMU 2.Úpravy Dspace 3.Vazby.
IS. MUNI. CZ a služba pro odhalování plagiátů 7
Národní systémy na odhalování plagiátů Jitka Brandejsová, Masarykova univerzita, Fakulta informatiky Plagiátorství na vysokých školách, APUA, Brno,
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Příklady současných provozovaných systémů v ČR a jejich evidence L. Budínský, J.Krkošková, S. Sklenářová; Květen 2006, Špindlerův Mlýn Konference EUNIS.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
E-VŠKP v roce 2006 na Přírodovědecké fakultě UK v Praze Na PřF UK se řeší problematika e-VŠKP v rámci rozvojového projektu UK na rok 2006 „Archivace a.
Bc. Vladimíra Kováříková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava 1. setkání českých uživatelů systému 24. dubna 2008 DSpace na VŠB-TU Ostrava.
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
Návrh workflow a tvorba předpisů pro eVŠKP na AMU Iva Horová
Diplomový seminář úvodní přednáška
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
EVŠKP na MZLU v Brně Milan Šorm
3. setkání českých uživatelů systému DSpace 19. května setkání českých uživatelů systému DSpace 19. května 2010 Dspace na UTB na půl cesty k cíli.
DSPACE na ZČU v Plzni 5. setkání uživatelů Dspace, Ostrava Ing. Radka Tichá Mgr. Anna Andrlová.
ESTUP – Elektronické STUdentské Práce, Martin Pešava 2006, Brno Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby... Systém pro eVŠKP.
Bibliotheca Academica Zlín Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Zpráva o činnosti komise Ing. Jan Mach Vysoká škola.
Studijní IS a publikační činnost Jitka Brandejsová 8. října 2014 Fakulta informatiky Masarykovy univerzity.
Propojení Alephu se systémy ZČU Ing. Radka Tichá SUAleph, VUT Brno, 23. –
Půjčování čteček jako služba knihovny Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT Seminář E-knihy
Elektronické VŠKP na FAST VUT
DSpace a jeho možnosti z hlediska zpřístupňování VŠKP Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Seminář Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti,
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
Digitální repozitář eVŠKP na Univerzitě Karlově v Praze v roce 2007 Mgr. Eva Březinová Brno,
Schůzka komise Brno Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze EVSKP-MS Práva, licence, přístup … Jan Mach Vysoká škola ekonomická.
Open Journal System Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa 5. setkání českých uživatelů systému Dspace Prosazování politiky otevřeného přístupu Vysoká.
Praktické zkušenosti s naplňováním směrnice rektora o závěrečných pracích na Ostravské univerzitě v Ostravě Mgr. Jarmila Krkošková Bc. Šárka Kostecká Univerzitní.
Elektronické zdroje v Centrálním katalogu UK v Praze Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky UK.
1 Dspace na AMU – Ostrava 2012 AMU = DAMU + FAMU + HAMU Dspace na AMU Jakub Ivanov PhDr. Iva Horová.
Koncepce sběru elektronických vysokoškolských kvalifikačních prací prostřednictvím studijní agendy STAG Radka Tichá Univerzitní knihovna ZČU v Plzni Tomáš.
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
2006 Úpravy směrnice a prováděcího předpisu pro eVŠKP na UTB ve Zlíně.
WINTER Template DSpace, OBD, WoS naše první pokusy o propojení 01 Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice Otevřené repozitáře 2013 Brno,
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
Daniel Jakubík Repozitář vědeckých prací.
Projekt Archivace a zpřístupnění digitálních verzí kvalifikačních prací na Univerzitě Karlově v Praze Mgr. Eva Březinová Brno,
Setkání Uživatelů systému T Series Ústřední knihovna UTB ve Zlíně června 2005.
Digitální knihovna UPa 5. setkání českých uživatelů systému DSpace Prosazování politiky otevřeného přístupu Vysoká škola báňská – Technická univerzita.
Zajištění a zpřístupnění vybraných online (elektronických) knih jako součást služeb knihoven ČVUT Projekt FRVŠ č. 645/2005 Řešitel : Ing.Petr Vandrovec.
Digitální knihovna UPa možnosti dalšího rozvoje na vlně trendů open access 3. setkání českých uživatelů systému DSpace VŠB-TUO Ostrava, 19. květen 2010.
Novinky v registru digitalizace a možnosti další spolupráce RD SK ČR Helena Dvořáková, NK ČR.
VŠKP na Ostravské univerzitě Šárka Kostecká Brno,
ESTUP – Elektronické studentské práce na VŠE, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven eSTUP elektronické studentské práce.
Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU Iva Horová: Digitalizované primární dokumenty zpřístupněné prostřednictvím prvků informačního systému školy.
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven Projekt.
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
EVŠKP na OU cesta integrace 10. Listopad, 2005 Jiří Šimonek a Robert Bohoněk Centrum Informačních Technologií Ostravská univerzita.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 6. ledna 2016.
CPVŠK Komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
CPVŠK 2005, , Praha Suchdol Návrh národního souboru metadat pro popis e-VŠKP Specifikace metadat Eva BRATKOVÁ, ÚISK FF UK v Praze
NÁVOD NA ZADÁVÁNÍ do databáze OBD dle úprav pro Open Access
Diplomový seminář úvodní přednáška
Digitalizace v krajské knihovně (SVK HK)
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Možnosti spolupráce: e-VŠKP v rámci systému šedé literatury
Nástroje podpory uživatelů
Elektronický registr vysokoškolských kvalifikačních prací
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
Transkript prezentace:

DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa

Směrnice č. 13/2007 platnost od 1. října 2007 platnost od 1. října 2007 pravidla pro zveřejňování závěrečných prací a jejich základní jednotnou formální úpravu pravidla pro zveřejňování závěrečných prací a jejich základní jednotnou formální úpravu bakalářské, diplomové, rigorózní a disertační práce bakalářské, diplomové, rigorózní a disertační práce povinnost odevzdání tištěné i elektronické verze (pdf) povinnost odevzdání tištěné i elektronické verze (pdf)

licenční smlouva – student, fakulta (katedra) licenční smlouva – student, fakulta (katedra) omezena doba zpřístupnění, poté archivace v souladu se spisovým a skartačním řádem UPa omezena doba zpřístupnění, poté archivace v souladu se spisovým a skartačním řádem UPa systémy STAG a DSpace systémy STAG a DSpace workflow VŠKP workflow VŠKP

Workflow VŠKP Zadání tématu – student, vedoucí práce, děkan/vedoucí katedry (STAG) Odevzdání tištěné a el. verze práce – student, katedra (STAG) Přiřazení posudků – katedra (STAG) Zveřejnění před obhajobou - katedra

Sjednání licenční smlouvy – student, vedoucí práce, děkan/vedoucí katedry Zápis výsledků obhajoby – katedra (STAG) Odevzdání tištěného exempláře a licenční smlouvy do knihovny – katedra, knihovna

Export záznamů ze STAGu do DSpace – Informační centrum Nastavení přístupových práv k plným textům a kontrola záznamů – Informační centrum, knihovník

Zavádění DSpace grant FRVŠ na vytvoření digitálního repozitáře UPa grant FRVŠ na vytvoření digitálního repozitáře UPa vybrán open source systém DSpace – záznamy a plné texty budou importovány ze STAGu + import starších záznamů z AKS Daimon vybrán open source systém DSpace – záznamy a plné texty budou importovány ze STAGu + import starších záznamů z AKS Daimon

lokalizace DSpace verze do češtiny lokalizace DSpace verze do češtiny specifikace metadatových polí podle MS Komise pro eVŠKP specifikace metadatových polí podle MS Komise pro eVŠKP dc.creator x dc.contributor.author dc.creator x dc.contributor.author dc.date.created x dc.date.issued dc.date.created x dc.date.issued vytvoření komunit, podkomunit a kolekcí na úroveň kateder a ústavů vytvoření komunit, podkomunit a kolekcí na úroveň kateder a ústavů

Dopravní fakulta Jana Pernera KOMUNITA Katedra dopravních prostředků PODKOMUNITA Bakalářské práce KOLEKCE Diplomové práce KOLEKCE Katedra informatiky v dopravě PODKOMUNITA Bakalářské práce KOLEKCE Diplomové práce KOLEKCE Katedra dopravní infrastruktury PODKOMUNITA …… … Disertační práce KOLEKCE Habilitační práce KOLEKCE Scientific papers KOLEKCE

aktivace identifikátoru handle aktivace identifikátoru handle import záznamů a plných textů z AKS Daimon a STAGu import záznamů a plných textů z AKS Daimon a STAGu oficiální spuštění ve zkušebním provozu v průběhu října 2007 na adrese dspace.upce.cz oficiální spuštění ve zkušebním provozu v průběhu října 2007 na adrese dspace.upce.czdspace.upce.cz

Import z AKS Daimon práce obhájené do roku 2006 (ca 9000 záznamů z toho ca 100 s přístupnými plnými texty) práce obhájené do roku 2006 (ca 9000 záznamů z toho ca 100 s přístupnými plnými texty) vytvořena konverzní tabulka UNIMARC-DC vytvořena konverzní tabulka UNIMARC-DC – v Daimon chybí některé prvky (oponent, studijní program, přidělovaný titul,…) – v Daimon chybí některé prvky (oponent, studijní program, přidělovaný titul,…)

Katalogizační pravidla Katalogizační pravidla – dočasná změna autoritních záznamů (např. Chemicko-technologická fakulta => oficiální název Fakulta chemicko-technologická) – dočasná změna autoritních záznamů (např. Chemicko-technologická fakulta => oficiální název Fakulta chemicko-technologická) - následné odstranění znaků pro vynechání jazykových členů z řazení (např. >) - následné odstranění znaků pro vynechání jazykových členů z řazení (např. >)

Import ze STAGu práce Fakulty ekonomicko-správní obhájené v r (ca 400 záznamů) + všechny práce obhájené v r (ca 1600 záznamů) práce Fakulty ekonomicko-správní obhájené v r (ca 400 záznamů) + všechny práce obhájené v r (ca 1600 záznamů) záznamy kromě FES nutné dopracovat – přechodné období (v budoucnu pouze kontrola záznamu a doplnění signatury tištěného exempláře) záznamy kromě FES nutné dopracovat – přechodné období (v budoucnu pouze kontrola záznamu a doplnění signatury tištěného exempláře)

165 duplicitních záznamů, 434 chybějících záznamů 165 duplicitních záznamů, 434 chybějících záznamů tištěný exemplář vs. záznam ve STAGu (rozdílné názvy, jména,…) => nutná osvěta na katedrách při vkládání údajů do STAGu tištěný exemplář vs. záznam ve STAGu (rozdílné názvy, jména,…) => nutná osvěta na katedrách při vkládání údajů do STAGu duplicita klíčových slov (velká x malá písmena) - vyřešeno duplicita klíčových slov (velká x malá písmena) - vyřešeno Problémy při importu ze STAGu

Nevýhody DSpace autority autority ??? ???

Výhody DSpace pro uživatele snadnější vyhledávání ve VŠKP pro uživatele snadnější vyhledávání ve VŠKP indexace vyhledávacími systémy indexace vyhledávacími systémy variabilnost formátů vkládaných souborů (pdf, jpeg, xml, tiff, mpeg, xls,…) variabilnost formátů vkládaných souborů (pdf, jpeg, xml, tiff, mpeg, xls,…) pro UK úspora času a personálního zajištění pro UK úspora času a personálního zajištění ??? ???

Co nás čeká… od října 2007 pravidelné importy dat ze STAGu od října 2007 pravidelné importy dat ze STAGu napojení na LDAP server UPa napojení na LDAP server UPa zpřístupnění plných textů vědeckých sborníků UPa (import z AKS Daimon) zpřístupnění plných textů vědeckých sborníků UPa (import z AKS Daimon) využití DSpace pro publikování akademických pracovníků – bude zájem? využití DSpace pro publikování akademických pracovníků – bude zájem?

? Děkuji za pozornost