Státní energetické koncepce ČR v souvislosti s toky výkonu napříč EU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Velký úkol pro vládu ČR (i pro EU)
Advertisements

Integrace obnovitelných zdrojů do elektrizační soustavy ČR Kulatý stůl AEM,
Připojení fotovoltaických elektráren
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Bezpečná integrace OZE do ES ČR
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Ústav jaderné fyziky AVČR a Nezávislá energetická komise II
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR
Bezpečnost a spolehlivost provozu přenosové soustavy v kontextu MSK
Výroba a distribuce elektrické energie
Problematika přenosových linek, cesty dalšího rozvoje
ROZVOD ELEKTRICKÉ ENERGIE
Výroba elektrické energie - obecná část
Žofín. Plán aktivity Hospodářské komory v oblasti energetiky na období Hlavní cíl: Ve spolupráci s relevantními partnery z podnikatelského.
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nové technologie při správě a řízení soustavy ČR
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Výroba elektrické energie - obecná část
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Řízení toků výkonů v PS Použití technických prostředků pro řízení propustnosti sítě Praha,
Strategický investiční plán ČEPS
Chytré sítě Smart grids.
Zatmění Slunce Bude mít dopad na energetiku? Miroslav Vrba Člen představenstva Dispečerské řízení, ICT, VaV.
Návrhy na změny pravidel trhu s elektřinou v Evropě
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Vedeme elektřinu nejvyššího napětí
Kritické situace v PS ČR
Přenosová soustava v roce 2004 Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Aktualizace Státní energetické koncepce
POTENCIÁL ČR Z HLEDISKA POSKYTOVÁNÍ PpS ZZ30
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
 Ministerstvo průmyslu a obchodu STAV ENERGETIKY V ČR NÍZKOUHLÍKOVÉ ZDROJE NA ENERGETICKÉM TRHU Tomáš Hüner náměstek ministra XXI. Seminář energetiků.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Česká elektřina pro CE region Jak zapadá výroba elektřiny v ČR do energetické politiky EU Ladislav.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR Ing. Vladimír Tošovský předseda představenstva a generální ředitel.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Bezpečnost z pohledu provozovatele přenosové soustavy Ing. Vladimír Tošovský.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
Chytré sítě Smart grids.
Výroba elektrické energie - obecná část
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Zajištění dodávky elektřiny pro hlavní město Prahu při mimořádných stavech v elektrizační soustavě pro konferenci: BEZPEČNOSTNÍ FÓRUM 2015 PRAHA
Dlouhodobá koncepce lokality JE Dukovany Petr Štulc 25.listopadu 2014 Seminář na téma: „MOŽNÉ SOCIOEKONOMICKÉ DOPADY V PŘÍPADĚ UKONČENÍ PROVOZU JE DUKOVANY,
Pražská energetika, a. s. Fungování energetických trhů Ohrožení a příležitosti z pohledu PRE Žofín
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
PST v PS ČR Ing Vladimír Tošovský ČEPS, a.s.. PST v Evropě / ENTSO-E 1700 MVA.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Ing. Ivan Beneš Místopředseda Českého národního výboru pro omezování katastrof Místopředseda Výboru pro udržitelnou energetiku RVUR Člen Rady expertů,
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.
Problematika přenosových linek, cesty dalšího rozvoje
Problematika přenosových linek, cesty dalšího rozvoje
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Problematika přenosových linek, cesty dalšího rozvoje
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

Státní energetické koncepce ČR v souvislosti s toky výkonu napříč EU Terms of use                                                                                                      Konference EUŽ, Energetika a energetická bezpečnost Zlepšení Státní energetické koncepce ČR v souvislosti s toky výkonu napříč EU Ing. Libor Fejta TOP 09 Třebíč, 24.9.2014 Komise Energetika

Obsah: Současný stav a přehled rizik, které přináší 2. Možnosti zlepšení 3. Závěr

Současný stav: entso-e: Evropská elektrizační soustava entso-e: European Network of Transmission System Operators for Electricity Oblasti mimo kontinentální Evropu jsou propojeny s menší kapacitou přenosu 3

Česká přenosová soustava – přeshraniční toky Současný stav – přetěžování přenosové soustavy ČR: Česká přenosová soustava – přeshraniční toky Přeshraniční toky výkonu: (4.9.2014, 12.h.) Skutečný tok do ČR ze severu je o cca 1000 MW vyšší než plán (vliv přebytku výroby z větru na severu Německa) Skutečný tok z ČR na jih je o cca 1250 MW vyšší než plán Dochází k přetěžování soustavy ČR, zvláště při velké výrobě z větru na severu Německa a nižší výrobě z FVE na jihu Německa, což vyžaduje regulační zásahy ze strany ČEPS 4

Výroba VtE v DE a vliv na PS ČR Současný stav – přetěžovaná vedení, nutnost přepojování: Výroba VtE v DE a vliv na PS ČR

Narůstá nutnost regulace, a to i z nejlevnějšího zdroje ČR, JE Dukovany: Odpadlá výroba EDU z podpůrných služeb ES (2008-2013) - MWh: Se zhoršováním stability soustavy ČR (vliv především neplánovaných přetoků ze zahraničí, zejména ze severu, narůstají požadavky na regulaci z EDU) 6

Regulační zálohy poskytnuté z EDU 2013 (MWh): nejvíce narostla regulační podpůrná služba služba „Redispečink“, která se využívá především pro stabilizaci elektrizační soustavy 7

Současný stav a predikce do r Současný stav a predikce do r. 2040 - nutnost připravit soustavu na dovozy po roce 2020: Díky poklesu výroby 2015-2020, klesne vývoz (z 10-20 TWh ročně) do 2020 na minimum Nárůst výroby 2025 ještě počítá v grafu s ETE3,4 (pokrytí 15-20TWh), ale i kdyby se rozhodlo o výstavbě nového jaderného zdroje „zítra“, tak před r. 2030 spuštěn nebude! 2017

Predikce: - Pokud nebude nový JZ, ani nové uhelné zdroje (kombinace obojího je možná), staneme se cca od r. 2020 dovozci a na to je potřeba se připravit 2017 zdroj: ČEZ, a.s.

Oblast entso-e s přímými vlivy na ES ČR: Přetoky elektrické energie – riziko rozpadu soustavy se zvyšuje: Oblast entso-e s přímými vlivy na ES ČR: Toky činného výkonu ze severu na jih Jsou požadovány nominální hodnoty napětí a frekvence na hraničních přenosových profilech Semafory ukazují stupeň stability přenosových tras 10

Vývoj výroby z OZE v Německu do r. 2030: V roce 2017 bude instalovaný výkon OZE v Německu cca 80 GW, což je zhruba úroveň celé německé PS! Vzhledem k nestabilním dodávkám z OZE však bude muset být pokrytí i z jiných zdrojů (v r. 2012 byl výkon německých zdrojů už téměř 170 GW, z toho 66 GW z FVE+větru), což ukazuje na další nárůst vývozního potenciálu do zahraničí, především přes ČR Na to je potřeba se připravit (polská a česká PST trafa – provoz od r. 2016). Po vytlačení stabilních zdrojů z trhu (nevyplatí se stavět nikomu v kontinentální Evropě) vzrostou náklady na regulaci, což může zvýšit ceny elektřiny spotřebitelům a zhoršit konkurenceschopnost. 2017 zdroj: ČEPS, a.s.

Rizika přetoků do ČR: Největší riziko (nejmenší stabilita) je při nízké výrobě z FVE a vysoké výrobě z větru, hrozba blackoutu, který se přenese i do ČR bude částečně eliminována při nasazení PST – 2016 (PST=Phase Shift Transformer) Největší tlak přetoků (zejména větru) bude při slunečném a větrném počasí zdroj: ČEPS, a.s.

Rizika přetoků elektrické energie: Německý přebytek je dlouhodobý, nezvratný, s jednoznačným směrem toku sever-jih (nedostatek výroby na jihu), nestabilní a pro týdenní/denní plánování těžko predikovatelný (závisí na počasí). Lze ovšem predikovat dlouhodobě a ročně. Rizikem je ohrožení stability Přenosové soustavy ČR (časté neplnění kritéria N-1) i Německa, včetně rizika rozpadu soustavy a rozsáhlého blackoutu, protože dojde k postupnému vytlačení stabilních zdrojů z trhu Protože je Německo významným vývozcem elektřiny, tak při rozpadu jeho soustavy do ostrovů a vzniku blackoutových oblastí, by se nestabilita pravděpodobně přenesla do dalších částí entso-e, zejména do oblastí, které jsou na dovozech z Německa závislé Nestabilita entso-e zvýší dále náklady na regulaci (podpůrné služby – regulace výkonu, frekvence a napětí) Případný blackout by znamenal obrovské hospodářské ztráty, ztráty na životech a oslabení bezpečnosti postižených států Riziko blackoutu oslabuje geopolitickou nezávislost dotčených států

Možné zlepšení přenosu energie v Německu? Úvahy o výstavbě vedení sever – jih Ss vedení 3 000 MW, délka 600km - nejsou zkušenosti Vysoké náklady Dlouhá doba realizace I kdyby se vedení vybudovala, kapacita by už stejně nestačila

Možnosti zlepšení Státní energetické koncepce ČR tak, aby chytřeji spolupracovala s entso-e a Německem zvláště: Konzum přebytečného německého větru by byl výhodný hlavně v Ústeckém, Středočeském a Jihočeském kraji a na Vysočině, při regulaci EDU a ETE 15

Možnosti zlepšení Státní energetické koncepce ČR tak, aby chytřeji spolupracovala s entso-e a Německem zvláště: ČR má konzum elektřiny na úrovni cca 10% Německa. Tlak přetoků bude eskalovat. Zatím stavíme bezpečnostní bariéry (PST) a nedobrovolně neseme náklady volného obchodu mezi Rakouskem a Německem (redispečink, vynucený ohrožením kritéria N-1) . Je potřeba ale více využít polohy a schopnosti ES ČR, ve prospěch stability, bezpečnosti i budoucích cen elektřiny, což může být výhodné pro českou i pro německou stranu.

Možnosti zlepšení Státní energetické koncepce ČR tak, aby chytřeji spolupracovala s entso-e a Německem zvláště: Zlepšení regulačních, akumulačních a přenosových schopností elektrizační soustavy ČR: Zlepšení regulačních schopností EDU a ETE, možnost regulace do plusu (provoz na sníženém výkonu, ale s delší dobou provozu do výměny paliva) Urychlená výstavba nového jaderného zdroje v Dukovanech, kde končí původní projektová životnost a žádá se o prodloužení licence – udržení regulačních a obranných schopností v oblasti a schopnosti rozjedu soustavy v případě jejího rozpadu Nové jaderné zdroje ČR musí mít dobré regulační a obranné schopnosti (regulace výkonu, frekvence, napětí, práce v ostrovním režimu, dlouhodobá práce na vlastní spotřebu) Posílení přetěžovaných přenosových tras Postupné budování akumulační elektro-automobility, nabíjení baterií např. v noci, když je přebytek elektřiny a ceny jsou nízké nebo záporné (státní správa, velká města – nízkoemisní zóny), daňově zvýhodnit

Možnosti zlepšení Státní energetické koncepce ČR tak, aby chytřeji spolupracovala s entso-e a Německem zvláště: Dohodnout s německými partnery objemy tzv. podpůrných služeb (regulace), při nadvýrobě ve větrných zdrojích a nemožnosti bezpečného přenosu zákazníkům, tj. energetická soustava ČR odlehčí, aby umožnila větší uplatnění větrné energie, ale za lépe predikovaných podmínek a podmínek vzájemné výhodnosti Na úrovni EU (EK) jednat o zabránění vytlačování stabilních a regulace schopných zdrojů z trhu, upozornit na rizika blackoutu a z toho vyplývajících značných hospodářských ztrát, bezpečnostních rizik (omezení bezpečnostních funkcí státu) a geopolitické závislosti části EU. Iniciovat zpracování evropské energetické koncepce, se zohledněním podmínek jednotlivých států z pohledu výroby a přenosu elektrické energie, s důrazem na stabilitu entso-e Téma je potřeba zařadit do agendy europoslanců ČR

Možnosti zlepšení Státní energetické koncepce ČR tak, aby chytřeji spolupracovala s entso-e a Německem zvláště: Zpracovat studii, která popíše stav energetické soustavy ČR z pohledu: stability, regulačních kapacit, odolnosti proti rozpadu schopností ostrovních provozů a možností rozjezdu a obnovy celistvosti soustavy po jejím rozpadu možností posílení regulačních, akumulačních a přenosových schopností soustavy nutnosti výstavby nových zdrojů, s popisem požadavků na regulaci a akumulaci Studii poskytnout MPO a Hospodářskému výboru PS PČR s doporučením na zapracování do Státní energetické koncepce ČR Studii by mohla zpracovat některá z technických VŠ ve spolupráci s ČEPS, ÚJV Řež a dalšími odbornými institucemi.

ZÁVĚR: - Stabilita přenosové soustavy ČR se zhoršuje, hlavním vlivem je pokračující výstavba větrných zdrojů na severu Německa. Polsko i ČR staví obranné bariéry (PST transformátory). EU by však měla své produktovody spíše propojovat než oddělovat a neměla by dále oslabovat stabilitu svojí elektrizační soustavy (entso-e) - Je potřeba nastartovat proces vzájemně výhodné spolupráce v oblasti výroby a přenosu elektřiny v Evropě. Každý stát má jiné podmínky. Je dobré je vzájemně akceptovat a snažit se je sladit, pro dosažení lepší ekonomické výhodnosti celku i stability soustavy. Tato spolupráce se může zlepšit i mezi ČR a Německem. Děkuji za pozornost !