Sýrie – nové možnosti pro české exportéry

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
A obchodní příležitosti pro české firmy v tendrech OSN Kodaň
Advertisements

Regionální kancelář pro Ústecký kraj
Seminář v New Yorku Informace z OSN seminářů Poznatky od firem Tomáš HART.
CO JE TO SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE?
1/22 Je INSPIRE pro soukromé firmy příležitostí? Jitka Faugnerová CENIA, česká informační agentura životního prostředí Zvolen,
1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
1 Podpora exportu a ekonomických zájmů České republiky v zahraničí Nový koncept Ministerstva zahraničních věcí ČR Ministerstvo zahraničních věcí České.
Zahraniční obchod.
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, A.S. září 2011.
Spolehlivý finanční partner exportu
Exportní příležitosti pro MSP ve Vietnamu Milan Vágner, ODEV, MZV Designovaný DEK ZÚ Hanoj Praha PS Parlamentu ČR.
Příležitosti a hrozby rozvíjejících se trhů BRICS Ing. Olga Girstlová
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
AKCENT TISKÁRNA VIMPERK S.R.O. Jan Syrovátka Jiří Hradský.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Průmysl. O čem tato lekce bude: o průmyslu obecně, o koeficientu průmyslu, o ukazatelích charakterizujících průmysl.
Jemen „Arabia Felix“ Teritoriální setkání ICC ČR 3. září 2013.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
HESLO Fórum „HLEDÁNÍ INVESTIČNÍCH PŘÍLEŽITOSTÍ V EVROPĚ A ASII A MOŽNOSTI JEJICH FINANCOVÁNÍ“ Zuzana Synková CENTRUM INFORMAČNÍCH SLUŽEB 1.
Ostrava Česko –polská obchodní komora.
D I G I T Á L N Í V Ý Z V Y ING. JAN ŠTĚPNIČKA PRAHA - 6. PROSINCE 2013 TRENDY VÝSTAVBY BEZDRÁTOVÝCH TELEKOMUNIKAČNÍCH SÍTÍ ARBOR, spol. s r.o.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Podnikatelské prostředí: Mezoprostředí
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Nová pravidla veřejné podpory
Demografie je věda, která se zabývá:
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Soustava veřejných rozpočtů II.
DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA ČR: Jakým směrem se ČR vydá na křižovatce dopravní infrastruktury budoucnosti? , Praha CESTA PRVNÍ: Důvody investic.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Organizace Státní správy
Světové hospodářství.
Management v zemích východní Evropy a Ruska PEF MZLU v Brně Ústav marketingu a obchodu Ústav managementu Autor prezentace: Ing. Zuzana Tománková Řešitelský.
DITTRICHOVA PRAHA 2 ZELENÁ LINKA PRO EXPORT Úloha zahraničních kanceláří CzechTrade Tomáš Rak.
Pavel Štorkán předseda burzovní komory Českomoravské komoditní burzy Kladno Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR Špindlerův Mlýn 24. října.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Ing. Zdeněk Kočárek MSV Brno Export mimo Evropskou unii, jak na to?
INEKON GROUP, a.s. VSTŘÍCNOST KOMPLEXNOST NADNÁRODNOST AKCELERACE PROFESIONALITA Josef Hušek, generální ředitel a předseda představenstva Česko-asijské.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
Ruská federace x WTO a OECD
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
2.Marketingové prostředí
Podpora dopravních společností provozující CNG autobusy Svaz dopravy – sekce silniční dopravy, SOR Libchavy Lubomír Kolman, Project Manager RWE.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Aktuální vývoj a příležitosti v česko-německých obchodně- ekonomických vztazích Tomáš EHLER vedoucí obchodně-ekonomického úseku ZÚ Berlín Velvyslanectví.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Plánování zakázek ve vybraném výrobním podniku ÚSTAV PODNIKOVÉ STRATEGIE Autorka bakalářské.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Podnikatelská zóna Š t e r n b e r k
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH
Akcent tiskárna Vimperk s.r.o.
SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY
Vládní program na podporu exportu
S čím a jak obchodovat v Srbsku
Transkript prezentace:

Sýrie – nové možnosti pro české exportéry Jan Bárta 9.4.2010 OEÚ ZÚ Damašek

Obsah prezentace 1.1. Základní data 2.1. Sýrie v minulosti 3.1. Charakteristika podnikatelského prostředí 4.1.-4. Bez čeho se neobejdete ... 5.1. Proč Sýrie? 6.1.-2. OEÚ – co nabízíme? 7.1 Perspektivní oblasti ... 8.1. Kontaktujte ... 9.1. Další informační zdroje 10.1. Sýrie v současnosti

1.1. Syrská arabská republika – základní data Oficiální název: Syrská arabská republika Populace: 20,5 mil.; 65 % je mladší 25 let; roční přírůstek 2,4 %, 13 – 15 mil. Syřanů žije a pracuje v zahraničí, přibližně polovina obyvatel žije ve městech Damašek a Aleppo Rozloha: 185.180 km2 Politické zřízení: Republika. Ústava z roku 1973. Ve válečném stavu s Izraelem. Stále aplikován výjimečný stav. HDP/osobu (2009): 4.553 USD Nezaměstnanost: 9,2 % (odhady až 20 %) Bilance veřejného rozpočtu 2009: - 7,1 % HDP Obchodní bilance 2009: - 2.822 mil. USD Zdroj: The Economist Intelligence Unit

2.1. Sýrie v minulosti Textilní továrna Cukrovar Úpravna plynu + plynovod Textilní továrna Pneumatikárna Cukrovar Tepelná elektrárna Cukrovar Rafinérie Pivovar Obilný mlýn

3.1. Charakteristika prostředí Vysoká míra byrokracie X velký význam osobních vazeb Neprůhledná legislativa, zdvojené právní normy X ve prospěch zahr. subjektů Vysoká míra korupce na nižších úrovních X respekt k zavedeným pravidlům Nepředvídatelnost, nestálost X platí pro všechny účastníky Nedostatek finančních prostředků ve veřejné správě, nízká kupní síla v soukromé X výhoda při zajištění financování Uzavřenost prostředí, vysoká míra kontroly ze strany státních složek

4.1. Bez čeho se neobejdete . . . Silný a spolehlivý místní partner Trpělivost, dlouhodobá strategie Vstupní kapitál

4.2. Bez čeho se neobejdete - silný a spolehlivý místní partner V případě zájmu o státní zakázky nad 5 mil. SYP je to zákonná povinnost Komunikuje s místními úřady a zákazníky Sleduje situaci, nalézá optimální řešení případného problému Sleduje obchodní příležitosti a změny v legislativě Zajistí (spolu)financování

4.3. Bez čeho se neobejdete – trpělivost, dlouhodobá strategie V tendrech vždy vítězí nejnižší nabídka! Ovlivnění zadání tendru je obtížné, ale možné! Ne každý tendr je vhodný (proveditelný)! Ani velmi silný místní partner nezaručí, že uspějete napoprvé, napodruhé ...!

4.4. Bez čeho se neobejdete – vstupní kapitál Bid Bond - do 5 % z předpokládané ceny Performance Bond - 10 % z nabídnuté ceny Možnost zadržení záruk z objektivních či subjektivních důvodů Může (ale nemusí) vyřešit silný místní partner

Silné vazby z minulosti 5.1. Proč Sýrie? České (československé) výrobky jsou spojovány s kvalitou a nízkou cenou. Možnost dodání ND do dříve dodaných provozů. Široká základna bývalých absolventů vysokých škol a krajanů. Silné vazby z minulosti Pozitivní dopady embarga – nízká přítomnost např. silných amerických firem. Syrský trh je diverzifikovaný. Charekteristika trhu Plánováno v letní sezóně 8 letů týdne, v zimní 5. Certifikát pro převoz nebezpečného zboží Přímé spojení ČSA Přítomnost OEÚ. OEÚ Výchozí základna pro Jordánsko a Libanon (severní Irák, jižní Turecko ...). Geografická poloha

6.1. OEÚ – co nabízíme? Informační podporu: Prvotní informace: jan_barta@mzv.cz; commerce_damascus@mzv.cz www.mzv.cz/damascus (obchodně-ekonomický úsek) Informační bulletin OEÚ (e-mail nebo www) Konzultace při přípravě a realizaci obchodních případů Vyhledání obchodních partnerů Komunikace s místními úřady, partnery (oslovení státních úřadů doporučujeme s pomocí místních partnerů, nikoliv přímo) Prověření obchodních partnerů – omezené možnosti Zjišťování dalších a dodatečných informací, jejich prověřování ....

6.2. OEÚ – co nabízíme? Logistickou podporu: Rezervaci hotelu Pronájem auta s řidičem Základní orientaci v krajanské komunitě Komunikaci ... Připravujeme projekt, v jehož rámci chceme představit možné partnery z agrárního sektoru České republiky v regionech Sýrie spojený s návštěvou veletrhu AGRITEX 2010 v Damašku. Termín: 5.-10. června 2010.

7.1. Perspektivní oblasti ... Energetika Vodohospodářství Výroba a rozvod elektické energie, dodání provozů, dodání ND, generální opravy (u větších projektů vyžadováno financování). Energetika Čistírny odpadních vod, úpravny pitné vody, zavlažovací zařízení Vodohospodářství Produktovody, kompresorové a měřící stanice, úpravy a opravy petrochemických provozů, služby a zboží pro těžaře Petrochemie, těžba ropy a zemního plynu Dopravní koridory, modernizace letišť (u velkých projektů vyžadováno financování) Doprava Výrobní a plnící linky Potravinářství Vybavení nemocnic Zdravotnictví Cementárny, težební zařízení do povrchových dolů Zpracování stavebních hmot Další: turistika, zemědělství, .....

8.1. Kontaktujte... OEÚ ZÚ Jan Bárta E-mail: jan_barta@mzv.cz Mobil: +963 933448398 Technoexport Eng. Hakim M. Abdulla E-mail: texdamas@net.sy Mobil: +963 944335627 Plynostav Pardubice Holding PhD. Rabie Al Achkar E-mail: achkar@plynostav-holding.cz Mobil: +963 944499800 Tesla Holding Ondřej Krátký E-mail: kratky.ondrej@tesla.cz Mobil: + 963 956739595

9.1. Další informační zdroje Agentura Al Nashra www.alnashra-sy.com Podnik zahraničního obchodu ww.gfto.gov.sy Další odkazy na: www.mzv.cz/damascus (Informace o vypsaných tendrech) Tendry Syrská investiční agentura www.syrianinvestmentmap.org Průmyslová zóna Adra www.air.org Průmyslová zóna Hasia www.ic-homs.sy Průmyslová zóna Sheikh Najar www.aic.org.sy Investice Centrální banka www.banquecentrale.gov.sy Tisková kancelář SANA www.sana.sy Další

10.1. Sýrie v současnosti ... Plynovod (Plynostav Pardubice) Kompresorová stanice (Technoexport) Repase , dodání ND a technická pomoc kompresorových stanic (Technoexport) Pivovar ? (Technoexport) Produktovod (Tesla Holding)

Jan Bárta jan_barta@mzv.cz