Druhy, formy a typy cestovního ruchu, historie CR na území ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Objektivní faktory.
Jan Chroust Pavel Sleza
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
CESTOVNÍ RUCH A REKREACE
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Podpora nevládních a neziskových organizací v oblasti cestovního ruchu
Prioritní osa 2 Rozvoj cestovního ruchu výstavba, technické zhodnocení turistické infrastruktury (např.: kongresových či lázeňských center, sportovně rekreačních.
stručná historie cestování
Služby.
Volnočasové projekty a EU financování
Cestovní ruch a rekreace
SLUŽBY Nevýrobní složka hospodářství. Nejdynamičtěji se rozvíjející sektor hospodářství (za 10 let vzrostl o 15% podíl na HDP na 55%). Maloobchod, peněžnictví,
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H3A, 3.ročník
Územní a hmotné podmínky rozvoje cestovního ruchu ČR - DSO Tato distanční studijní opora vznikla v roce 2005 z velké většiny jako praktický dílčí výstup.
CESTOVNÍ RUCH.
CESTOVNÍ RUCH 2. Přednáška Vymezení, základní pojmy a podmínky CR
 POTENCIÁLNÍ ROZVOJOVÉ MOŽNOSTI VYSOČINY Pobytová turistika v ekologicky nezatížené přírodě Městská kulturně-poznávací turistika.
Management cestovního ruchu
Cestovní ruch turismus, turistika, rekreace, rekreologie = cílené, záměrné cestování CR – možnost vycestování člověka a jeho setrvání mimo své bydliště,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Funkce měst Jméno: Petra Příjmení: Havlíčková Třída: IX.
Cestovní ruch – charakteristika, členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Ondřej Beran, 8.J. ?  Geografie cestovního ruchu je věda hraniční a syntetická  Intenzita cestovního ruchu roste  Rekreační oblasti – významná střediska.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Materiálně technické předpoklady
Marketingové prostředí obce
CESTOVNÍ RUCH.
Zaměření Národního programu podpory CR v roce 2011 Podprogram Cestování dostupné všem.
Cestovní ruch a rekreace – Česká republika. Význam CR významný faktor české ekonomiky: významný faktor české ekonomiky: 2003: celkové příjmy z CR
REGIONÁLNÍ ANALÝZA CESTOVNÍ RUCH
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Venkovská turistika podnikatelské minimum
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_01.
Mgr. Jan Charousek Liberec Cestovní ruch se projevuje v různých druzích a formách. Druhy cestovního ruchu – za základ posuzování CR bereme motivaci.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Ing. Dagmar Parmová. Kdo jsme? Asociace průvodců České republiky, r. s. 460 individuálních členů z celé ČR, 22 přidružených členů (právnické osoby) –
Mgr. Jan Charousek Liberec Cestovní ruch je otevřený a dynamický systém, který tvoří dva podsystémy: Subjekt cestovního ruchu Objekt cestovního.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Číslo materiálu klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Vývoj TIC po roce 1989 a jejich současné postavení v systému cestovního ruchu Ostrava, Ing. Pavel Attl, Ph.D., katedra cestovního ruchu, VŠH.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
OSTATNÍ FORMY CESTOVNÍHO RUCHU
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_02.
Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník9. Vzdělávacíoblastobor tematický okruh Člověk a příroda Zeměpis Hospodářský potenciál.
Cestovní ruch podle motivace účastníka Motivace v CR = souhrn vnitřních a vnějších podnětů vedoucích k účasti na CR. Rozlišujeme : Rekreační CR (motiv:
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Cestovní ruch. Co to je? Všechny druhy činnosti člověka, za účelem rekreace, mimo jeho bydliště Významná složka ekonomiky Druhy cestovního ruchu: krátkodobý.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Iveta Votápková Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Turistika.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Cestovní ruch I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Služby.
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Cestovní ruch a rekreace
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
MAS Lípa pro venkov z.s. Monitoring a evaluace
Postavení CR v hospodářství
Základní pojmy v cestovním ruchu, podnikání v cestovním ruchu, činnosti a povinnosti cestovní kanceláře.
Segmentace trhu pro cr Nikola Holasová.
Výsledky projednávání
ZÁKLADNÍ KLASIFIKAČNÍ SCHÉMA TURISMU
ČLENĚNÍ CESTOVNÍHO RUCHU
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TEMATICKÝ CELEK
Transkript prezentace:

Druhy, formy a typy cestovního ruchu, historie CR na území ČR Ing. Cinkánová Ľubica

Druhy cestovního ruchu klíčovým kritériem je „jevový průběh cestovního ruchu a způsob jeho realizace v závislosti na geografických, ekonomických, společenských a jiných podmínkách Dle účelu dělíme CR: rekreační cestovní ruch sportovní a dobrodružný cestovní ruch kulturní cestovní ruch lázeňský a zdravotní cestovní ruch obchodní cestovní ruch.

Druhy cestovního ruchu 1. Dle místa realizace: Vnitřní Vnější 2. Dle původu účastníků: Domácí Zahraniční Aktivní (incoming, příjezdový) Pasivní (outcoming, výjezdový) Tranzitní (statistické podchycení?) Příhraniční - spolupráce příhraničních regionů, přírodní ,kulturní a historický potenciál (lázně, turistické stezky, památky Unesco,..)

Druhy cestovního ruchu 3. Dle vztahu k platební bilanci - dto bod 2 praxe : kombinace místa realizace cestovního ruchu, původu účastníků a případně vztahu k platební bilanci státu domácí cestovní ruch – souhrn aktivit spojených s účastí občanů daného státu na cestovním ruchu v rámci jeho území vnitrostátní (vnitřní) cestovní ruch – souhrn aktivit spojených s domácím a příjezdovým cestovním ruchem národní cestovní ruch – souhrn aktivit spojených s domácím a výjezdovým cestovním ruchem zahraniční cestovní ruch – souhrn aktivit spojených s příjezdovým, tranzitním a výjezdovým cestovním ruchem mezinárodní („světový“) cestovní ruch – souhrn všech aktivit cestovního ruchu spojených s překročením hranic států.

Druhy cestovního ruchu 4. Dle počtu účastníků Individuální Kolektivní Masový 5. Dle délky trvání Krátkodobý - do 3 dní (2 noci) Dlouhodobý – nad 3 dny, domácí do 6 měs., zahraniční do 1 roku 6.Dle způsobu zabezpečení Organizovaný Neorganizovaný + dle věku účastníků, rozložení během roku, geografického hlediska

Formy cestovního ruchu Klíčovým kritériem je motivace účastníků a charakter trávení volného času ze strany účastníka Primární motivy: - rekreační - kulturní - společenské - sportovní - ekonomické - specifické

Rekreační CR Fyzická a psychická regenerace, odpočinek = nejširší účast obyvatelstva, nejčastěji letní a zimní Chataření a chalupaření : vícedenní pobyt na venkově spojený s rekreačními aktivitami CR mimo veřejné formy – většinou vazba na vlastní rekreační objekt tradice z dob socialismu dnes klesající trend, přesun trvalého bydlení na venkov, revitalizace sídlišť, neomezené možnosti cestování

Rekreační CR Kulturní (kulturně-poznávací) cestovní ruch: poznávání jiných kultur, zvyků, tradic, způsobu života, náboženství Vzdělávací – získání znalostí , dovedností v navštíveném místě Náboženský – religiozní a poutní ( via sacra)

Další formy CR Společensky orientovaný CR Sportovní cestovní ruch Aktivní Pasivní Ekonomicky orientovaný CR obchodně a profesně zaměřené služební cesty Semináře, kongresy, výstavy, veletrhy,… Specificky orientovaný CR Nákupní, politický, vojenský,…

Typy cestovního ruchu turistika aktivní incentivní poznávací venkovská veletržní a kongresová lázeňská a relaxační ..... a řada dalších Každý tento typ vyžaduje jiné nároky na dispozice prostředí, infrastrukturu, lidské zdroje či na chování jednotlivých aktérů při jejich rozvoji.

Cestovní ruch na území České republiky rozvoj v kontextu evropských dějin, kde počátky moderního cestovního ruchu spadají do druhé poloviny 19. století v českých zemích se v 19. století budovala především infrastruktura základních služeb (dopravní, ubytovací a stravovací služby) a infrastruktura lázeňských míst zvláštní význam pro rozvoj cestovního ruchu mělo založení Klubu českých turistů v roce 1888, který podnítil rozvoj pěší turistiky a její infrastruktury.

Cestovní ruch na území České republiky po vzniku samostatného Československa v roce 1918 se rozvíjel domácí i zahraniční cestovní ruch založení cestovní kanceláře Čedok v roce 1920, která se v meziválečném období stala jednou z největších evropských cestovních kanceláří cestovní ruch byl soustředěn zvláště ve střediscích cestovního ruchu (Praha, západočeské lázně, Vysoké Tatry, Krkonoše) rozvoj zaznamenal i domácí cestovní ruch (např. pobyty na tzv. „letním bytě“), jeho zvláštní formou, která se v tomto období rozvinula, byl tramping

Cestovní ruch na území České republiky po roce 1948 byla materiálně technická základna služeb cestovního ruchu znárodněna a cestovní ruch na území českých se zemí rozvíjel v rámci socialistického centrálního plánování významnou součástí spotřeby obyvatelstva se stal vázaný cestovní ruch s vlastní materiálně technickou základnou (podniková rekreace, výběrová rekreace Revolučního odborového hnutí (ROH), rekreace dětí a mládeže) komerční organizovaný cestovní ruch byl provozován pouze 3 celostátními cestovními kancelářemi a 3 českými a 3 slovenskými cestovními kancelářemi zahraniční cestovní ruch byl orientován z 90 – 95 % na země socialistického bloku.

Cestovní ruch na území České republiky Od 70. let 20. století rostla životní úroveň obyvatel, zvýšil se fond volného času i vybavenost domácností automobily a rekreačními objekty v soukromém vlastnictví nárůst individuálního domácího cestovního ruchu provozovaného mimo veřejné formy - chataření a chalupaření zvyšování vybavenost středisek cestovního ruchu doplňkovými službami nová destinace – Jugoslávie a nový typ organizovaných autokarových zájezdů s non-stop jízdou do destinace.

Cestovní ruch na území České republiky roce 1989 se změnily podmínky pro rozvoj cestovního ruchu bylo umožněno soukromé podnikání, pro vstup do oboru cestovního ruchu neexistovaly téměř žádné bariéry otevření státních hranic a postupně byla zavedena konvertibilita české koruny dosavadní materiálně technická základna služeb cestovního ruchu byla zprivatizová začátek 90. let - charakteristický pokles zájmu o domácí cestovní ruch, více cest do zahraničních destinací

Cestovní ruch na území České republiky vstup České republiky do Evropské unie v květnu roku 2004, další kladný vliv mělo začlenění ČR do Schengenského prostoru k 21. 12. 2007 posílení zájmu státu o rozvoj všech forem cestovního ruchu vypracování celostátní koncepce rozvoje cestovního ruchu, její plnění bylo podpořeno finančními dotacemi strategie rozvoje cestovního ruchu je založena na filozofii udržitelného rozvoje společnosti rozvoj cestovního ruchu se stal součástí plánů rozvoje všech krajů ČR zlepšení image České republiky jako destinace cestovního ruchu, došlo k rozvoji infrastruktury, produktů cestovního ruchu i vzdělávání odborníků a k rozvoji přeshraniční spolupráce v cestovním ruchu