BIOPLYN v ČR STAV A PŘEDSTAVENÍ POTENCIÁLU ROZVOJE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Státní energetická inspekce 21. –
Advertisements

Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu. Proč držet bioplyn pod kontrolou?!
Aspekty kogenerační výroby z OZE
Dotační program: Národní program výzkumu II Trvalá prosperita
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Ing. René Neděla, Ing. Svatopluk Srba Energetický regulační úřad
Solární systémy pro aktivní topení
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Výroba a distribuce elektrické energie
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Záložní zdroje napájení pro ISP (Jak zálohujeme v RPSnet)
Obnovitelné zdroje energie a krajské energetické koncepce Obsah prezentace Analytická část ÚEK Přístupy stanovení energetického potenciálu OZE v kraji.
Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Kontrolní činnost SEI v nových podmínkách energetického zákona, zaměření kontrolní činnosti v roce 2013 Petr Holoubek Jelenovská 2013 Státní energetická.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Podpora výroby energie v zařízeních na energetické využití odpadů
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Činnost územního inspektorátu pro Zlínský kraj
Bioplynové Elektrárny Projekt je realizován na základě finanční podpory MŠMT.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Zákon o podporovaných zdrojích energie
Podnikatelský plán Michal Jaroň.  Pozemek 150 akrů  Pěstování energetických plodin  Výstavba spalovny biomasy  Spalování  Produkce tepla  Produkce.
Ing. Jiří Štochl, technický ředitel, TEDOM-VKS s.r.o
Využití obnovitelných zdrojů energie, energeticky soběstačné obce
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Přístup města Zlína k OZE Ing. Zdeněk Urbanovský, Magistrát města Zlína.
Strategie společnosti E.ON v oblasti obnovitelných zdrojů v ČR Energetika Invest s.r.o (dceřinná společnost E.ON) Dipl. Ing. Josef Renč Managing Director.
Základní problémy přípravy a provozu bioplynových stanic v ČR CZ Biom – České sdružení pro biomasu Ing. Tomáš Dvořáček Bioprofit s.r.o.
DOPADY NEKOORDINOVANÉHO ROZVOJE FOTOVOLTAIKY 2. listopadu 2009 Praha, Centrum energetického poradenství PRE Tisková beseda ČSRES.
Aktuální využití obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny v ČR Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu , Praha.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Optimalizace produkce biomasy a jejího využití Ing. Jan Habart, Ph.D. CZ Biom, předseda Hospodářská komora, vedoucí pracovní skupiny obnovitelné zdroje.
Společnost Skanska je tu pro vás
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Vysoké učení technické v Brně
Aktualizace Státní energetické koncepce
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Zkušenosti s vyhláškou 482/2005 Sb., o stanovení druhů, způsobů využití a parametrů biomasy při podpoře výroby elektřiny z biomasy Doc. Ing. Miroslav Hájek,
Energie budoucnosti: suchá fermentace
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Větrný Jeníkov Bohumil Belada.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Fungování evropských trhů v EU a ČR Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování energetických trhů? Nová legislativa a její vliv na trh s elektřinou.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Záměr bioplynové stanice pro Prahu
Transkript prezentace:

BIOPLYN v ČR STAV A PŘEDSTAVENÍ POTENCIÁLU ROZVOJE 1 BIOPLYN v ČR STAV A PŘEDSTAVENÍ POTENCIÁLU ROZVOJE Adam Moravec CZ Biom – České sdružení pro biomasu

Historie bioplynu v ČR První BPS vznikaly v rámci ČOV ČOV/BPS v 70-tých letech (Třeboň) BPS s výrobou dusíkatého hnojiva (Kladruby, Šebetov...80-tý léta) BPS na zpracování tuhého hnoje (Slavkov u Brna, Jinřichov) První BPS po revoluci Letohrad 22kWel. Další rozvoj po 2005 (zákon o podpoře) Dnes cca 363 MWel v cca 481 instalacích

BPS Slavkov

BPS Třeboň

Historie legislativy v ČR 180/2005 první zákon o podpoře OZE Novela 330/2010 – omezení FVE Zákon 165/2012 nabyl účinnosti 1.1.2013 několik způsobů omezení podpory, změna názvu – „podporované zdroje“ 7/2012 – snížení absolutních cílů NAP přidáním hodnot max výše podpory Novela 310/2013 – zastavení podpory Cenové rozhodnutí na 2014 – další útlum

Co bude dál? Novela zákona o podporovaných zdrojích a energetického zákona Využití vedlejších produktů a odpadů Podpora vyšší účinnosti využití stávajících zdrojů energie - bioplyn Upřednostnění OZE před fosilními zdroji, hlavně v přímé konkurenci Přístup ke konečnému zákazníkovi Nefinanční podpora

BPS jako energetická základna rozvoje

BPS Suchohrdly Projekt využívá OZE k produkci konečného výrobku s vysokou přidanou hodnotou (bylinky) Vytvoření 25 nových pracovních míst BPS kryje téměř 100% spotřeby skleníku Výkon 495kWel a 620kWtep (3KJ + 1 záloha) Synergie mezi ŽV, RV, BPS a skleníkem Významný přínos pro region i ČR

BPS Suchohrdly

BPS Temenice Původně plánována na zpracování BRKO, nyní „jen“ zemědělské vstupy Odpor občanů při schvalování výstavby Suchá fermentace (jedna z mála v ČR) 100% disponibilního tepla do CZT Šumperk, kde dochází k náhradě ZP.

BPS Temenice

BPS Vyškov BPS na zpracování BRKO Spuštěno v roce 2013 Investorem je přes účelovou fy město Technologie s ležatými fermentory na prvním stupni (jedna z mála v ČR) 100% disponibilního tepla do průmyslové zóny

BPS Vyškov

BPS Přeštice BPS na zpracování kuřecího trusu, kejdy, siláže a senáže Plynovodem 2,7 km napájeny tři body ostrovního CZT Soustava vzdálených kogenerací rozmístěných po městě (380 + 600 + 175 + 380 kWel) Rozšíření o další KJ

BPS Přeštice

Děkuji za pozornost Adam Moravec Email: moravec@biom.cz www.czbiom.cz