Nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Integrovaný záchranný systém
Advertisements

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ informace pro starosty obcí Plzeňského kraje 2011
Postavení obcí při řešení mimořádných událostí a krizových situací
Systém hospodářských opatření pro krizové stavy
NOUZOVÉ PŘEŽITÍ OBYVATELSTVA
Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Úkoly ochrany obyvatelstva, vč. zaměstnanců
vedoucí oddělení ochrany obyvatelstva
Jednotky požární ochrany
Nprap. Petr Vybíral oddělení ochrany obyvatel a KaHP Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje Územní odbor SEVER - Šumperk MATERIÁL HUMANITÁRNÍ POMOCI.
Vyhodnocení činnosti psychologického pracoviště HZS Jihočeského kraje za rok 2008 Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje, Pražská 52b, České.
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
Nouzové přežití obyvatelstva
Evakuace obyvatelstva
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Setkání v rámci projektu Grundtvig, založena v roce 2000, je nestátní neziskovou organizací -patří pod Diecézní charitu Litoměřice, je členem.
Integrovaná střední škola,Slaný
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje
Spolupráce Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje s dobrovolníky nestátních neziskových organizací Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje mjr.
HZS ČR organizace a řízení
Organizační členění ÚO
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
FREIWILLIGE FEURWEHR HAGENBERG RUDICE.
12.1 Mimořádné události, IZS
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
Perspektivy dobrovolnictví při mimořádných událostech a krizových situacích Mgr. Lucie Balarinová Členka ÚPZJ ČČK ČESKÝ ČERVENÝ KŘÍŽ ČLEN.
HZS Olomouckého kraje - ÚO Prostějov
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
S y s t é m hospodářských opatření pro krizové stavy v působnosti obcí (ORP) Odbor koncepce a koordinace hospodářských opatření Praha 2011.
Vybraná odborná terminologie Přehled základní legislativy.
Ochrana obyvatelstva při mimořádných událostech a ochrana před povodněmi Přednášející: mjr. Ing. Petr Zeman vedoucí oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva.
Bezpečnostní systém ČR Zákonné normy pro podporu řešení MU a KS Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva a krizového.
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM. Co to je IZS? Integrovaný záchranný systém je systém pro koordinaci záchranných a likvidačních prací při vzniku mimořádných.
HUMANITÁRNÍ POMOC Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.. Obsah prezentace 1. Definice a právní předpisy 2. Zásady postupu HZS krajů při organizování humanitární.
1 Komunikace VZ s operačním střediskem. 2 Při komunikaci mezi VZ a OPIS je nutné vycházet ze zásad, které jsou uvedeny ve vyhlášce č.247/2001 a č.328/2001.
PODPORA SPECIFICKÝCH SKUPIN OBČANŮ PŘI MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH Magistrát města Olomouce Odbor ochrany.
Krizová krevní politika ČR. V České republice je problematika zajištění dodávek transfuzních přípravků řešena ve spolupráci resortů zdravotnictví a obrany.
Finanční zabezpečení Školení starostů Legislativní rámec financování krizového řízení v ČR Ústava ČR Ústavní zákon č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti.
Roční zpráva o stavu požární ochrany Kraje Vysočina za rok 2014.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
Řešení mimořádných událostí Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva a krizového řízení 1 Školení starostů obcí.
Účelová neinvestiční dotace z rozpočtu MV – GŘ HZS ČR na výdaje jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
Činnost základních složek IZS při řešení následků radiační havárie v zóně havarijního plánování mjr. Mgr. Štěpán Kavan Hasičský záchranný sbor Jihočeského.
Národní základna humanitární pomoci Logo vaší společnosti vložíte na snímek následujícím způsobem: V nabídce Vložit vyberte příkaz Obrázek. Najděte soubor.
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
Národní základna humanitární pomoci Logo vaší společnosti vložíte na snímek následujícím způsobem: V nabídce Vložit vyberte příkaz Obrázek. Najděte soubor.
HAVARIJNÍ PLÁNY A OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Metodika pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Zdolávání mimořádných událostí.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
ÚVOD: Činnost správních orgánů a obcí, právnických a podnikajících fyzických osob v IZS (3)
Havarijní plán kraje.
Humanitární pomoc - HZS ČR
ČINNOST PANELU HO ÚSTECKÉHO KRAJE V ROCE 2016
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Humanitární pomoc a soukromý sektor
Vedoucí Ústřední odborné rady ochrany obyvatelstva
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
Panel humanitárních organizací Ústeckého kraje
Jednotky požární ochrany
Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1)
Integrovaný záchranný systém a jednotky požární ochrany
Zdravotnictví v systému krizového řízení
Transkript prezentace:

Nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje Odborná příprava členů jednotek sboru dobrovolných hasičů obce Nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc 2008

Nouzové přežití obyvatelstva Jedná se o zajištění základních a životních potřeb obyvatelstva. Je obsaženo v Havarijním plánu kraje a zahrnuje: nouzové ubytování a stravování (evakuované osoby) nouzové zásobování potravinami nouzové zásobování pitnou vodou nouzové základní služby obyvatelstvu nouzové dodávky elektrické energie Plánuje se na centrální, krajské a místní úrovni.

Centrální úroveň Na centrální úrovni jsou připraveny pohotovostní kapacity pro 3 000 postižených osob: 5 X 150 = 750 v působnosti HZS ČR, 5 x 450 = 2250 v působnosti MO ČR. Soupravy materiálu v jsou vytvářeny tak, aby umožňovaly nouzové ubytování, nouzové stravování a základní hygienu osob postižených MU nebo KS.

Dislokace skladů pro NP a HP

Další možnosti využití z centrální úrovně Základna logistiky Olomouc = účelové zařízení MV–GŘ HZS ČR pro zabezpečení potřeb hasičských záchranných sborů v oblasti skladování materiálu a věcných prostředků, a pro zabezpečení třídění, evidenci, skladování a vyřazování materiálu civilní ochrany. Další činnosti: skladování materiálu pro nouzové přežití obyvatelstva, skladování materiálu pro záchranné a likvidační práce, skladování materiálu pro ostatní humanitární pomoc, skladování materiálu pohotovostních zásob SSHR, součinnost při odesílání humanitární pomoci do zahraničí, nakládání s nově pořizovaným majetkem, jeho skladování a distribuce, příjem zahraniční humanitární pomoci a její distribuce, poskytování skladovacích a garážových prostorů ve prospěch HZS krajů.

Dislokace skladů ZL

Dislokace skladů ZL – umístění materiálu SSHR - elektrocentrál

Dislokace skladů ZL – umístění materiálu SSHR – vysoušečů zdiva

Krajská úroveň V Libereckém kraji jsou vytvořeny zásoby pro nouzové přežití obyvatelstva při mimořádných událostech a to: Kontejner nouzového přežití HZS Libereckého kraje bude v roce 2009 pořizovat kontejner nouzového přežití. Bude určen jako zázemí pro odpočinek 25 – 50 osob. Lze jej zprovoznit do 1 hodiny a jeho vybavením je zajištěna soběstačnost na min. 24 hodin při teplotách od –30° do +50°C. Tyto kontejnery budou postupně u každého HZS kraje a jsou vzájemně kompatibilní.

Místní úroveň V Libereckém kraji jsou vytvořeny zásoby pro nouzové přežití obyvatelstva při mimořádných událostech a to: 9 souprav okamžitého použití – každá pro 20 osob, soupravy jsou umístěny na PS HZS LK 4 soupravy následného použití – každá pro 50 osob, soupravy jsou umístěny na ÚO HZS LK

Humanitární pomoc obsahem humanitární pomoci je především materiální, finanční, poradenská, duchovní a psychologická pomoc je poskytována bezplatně orgány státní správy a orgány územních samosprávných celků, právnickými osobami,podnikajícími fyzickými osobami,nevládními organizacemi,neziskovými organizacemi a sdruženími občanů,skupinami osob a jednotlivci na základě výzev nebo z vlastní iniciativy formou nabídek přehled nabídek a požadavků na humanitární pomoc vedou státní orgány,orgány územních samosprávných celků a humanitární organizace. sbírky v tuzemsku konají humanitární organizace

Humanitární organizace Na celostátní úrovni je uzavřeno 5 smluv s nevládními organizacemi. Jedná se o organizace Charita česká republika, ADRA, Česká biskupská konference, Ekumenická rada církví a Český červený kříž. Spolupráce se projevuje hlavně ve vytváření týmů dobrovolníků, které jsou použitelné při odstraňování následků mimořádných událostí a krizových situací (např. týmy dobrovolníků pro přímou materiální pomoc, pracovní dobrovolné výpomoci a vytváření psychosociálních intervenčních týmů). Na krajské úrovni je uzavřeno 42 smluv s nevládními regionálními organizacemi, které by se na vyžádání podíleli na řešení mimořádné události.