Josef Sklenář 2007 Biofarma Sasov. Vývoj ekochovů prasat v ČR Nevyvíjejí se, stagnují Z max. 25 farem jen 2-3 produkují pro trh V současnosti chováno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trendy v metodách odhadu plemenné hodnoty skotu
Advertisements

Projekt: shrnovač píce Přednášející: Ing. Roman Cieslar
Odchov, chov, ošetřování, krmení,manipulace
Úspěšné projekty podpořené Operačním programem Rybářství na podniku Pstruhařství Mlýny Josef Bláhovec EVROPSKÝ RYBÁŘSKÝ FOND INVESTOVÁNÍ DO UDRŽITELNÉHO.
Biofarma Sasov Josef Sklenář Krmná soja prosinec 2009.
SYSTÉMY A CHARAKTERISTIKY ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKCE
Ekologické hospodářství
Výběr vhodného plemene: Plemena přizpůsobená prostředí, nejlépe místní. Plemena odolná proti nemocem, parazitům, stresu a se snadnými porody.
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
Konference IMPEL - Holandsko - Utrecht ve dnech 10. až Téma - porovnávání podmínek povolování a inspekcí IPPC farem pro prasata a užití BAT.
OBRAT STÁDA Uzavřený: všechna zvířata se vrací a chovají v jednom chovu Otevřený: - nákup pro obnovu -různé modifikace podle kategorie,specializace,koncentrace.
Intenzivní odchov plůdku ryb
Kategorie prasat, obrat stáda
VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. Praha Uhříněves.
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Úpravy krmiv.
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
Výživa prasat Cvičení.
Josef Sklenář Výkrm kanečků na biofarmě Sasov
Sasov.
Environmentální management. Osnova přednášek: Úvod do předmětu. Environmentální politika a environmentální strategie. Trvale udržitelný rozvoj. Makroekonomické.
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe Ing. Blanka Černá, CSc. Národní agentura pro zemědělský výzkum
Chov skotu.
Trendy v chovu prasat KSZ - Praha
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
Předmět: Řízení podniku 1
Chov prasat.
Jak předcházet neshodám na ekofarmách Obecná pravidla produkce Zákaz používání GMO - Zákaz používání GMO - zákaz se týká potravin, krmiv, činidel,
Ekologický chov koz a faremní zpracování mléka
Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
ProPIG Specifické strategie pro snížení environmentálních dopadů zemědělské činnosti zlepšením zdraví, welfare a výživy prasat chovaných v ekologickém.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Představení ekologického podniku Hynčice nad Moravou František Winter
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Pohlavní a chovatelská dospělost
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
LETNÍ PROBLÉMY V REPRODUKCI PRASAT
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI - OSTRŮVEK UPROSTŘED EU POHLEDEM BANKY 179. ŽF EGON ČIERNÝ - KOMERČNÍ BANKA, A.S.
VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i.
Dr. Frank Schadlich/ Ing.Jiří Petr
Chov prasat v kontextu globálního pohledu na zemědělství.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Gymnázium pro 21. století Autor: Mgr. Radek Malý Název materiálu:Velkochovy Označení materiálu:
Technika krmení prasat Přednáška Ve světě se chová v průměru asi 800 mil. prasat, z toho asi 4 mil. prasat v ČR, tj. 0,5 % celosvětové populace Prasata.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a problémy životního prostředí EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Svítá na lepší časy ? 2. května 2017 palác Žofín
Vnímání invaze much ve stájích chovateli dojeného skotu v ČR
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Vliv výživy na produktivitu prasat
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Dobré životní podmínky zvířat
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
SPRÁVNÁ CHOVATELSKÁ PRAXE
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Kategorie prasat, obrat stáda
Transkript prezentace:

Josef Sklenář 2007 Biofarma Sasov

Vývoj ekochovů prasat v ČR Nevyvíjejí se, stagnují Z max. 25 farem jen 2-3 produkují pro trh V současnosti chováno v ČR celkem: - cca 200 prasnic - tj. roční produkce cca 3000 certifikovaných jatečných prasat (a z toho jedna větší farma má 100 prasnic s prod jat. prasat za rok)

Příčiny: Ekohnutí začíná spíše v RV (vegetariánské hnutí) Chov monogastrů je náročnější než chov přežvýkavců (krmivová základna) Dosavadní dotační politika toto nijak nezohledňovala Konvenční systémy chovu se velice vzdálily přirozeným potřebám prasat – chybí vzdělání, výzkum, know-how. Odvaha změnit dogmata

Systémy ekochovů používané v ČR Většina chovů kopíruje běžnou konvenční praxi Až na výzkumné ústavy je velice nízká informovanost o alternativách Ojedinělé aplikace na ekofarmách Obrovská rezerva či prostor k vytváření nových welfare systémů

Rodinný způsob chovu a připouštění kojících prasnic Jeden z inovativních prvků na biofarmě Sasov. Narození v individuálních kotcích v porodnách Přesun ve stáří cca 35 dní do rodinné stáje ve skupinách po 5-7 prasnicích Po 3 dnech založení skupiny přidán a neustále měněn aktivní kanec Odstav připuštěných prasnic ve stáří selat 90 dní Zachování skupin prasnic do dalšího porodu i selat do konce výkrmu Pro všechny kategorie vyrábíme specifické krmné směsi s využitím netradičních plodin, vlhkého obilí

Chovatelské výsledky

Pozitiva a negativa rodinného chovu a připouštění kojících prasnic + - nativní mléko do 3 měsíců stáří selat - nadprůměrné reprodukční výsledky s minimem především pracovních nákladů - dlouhověkost prasnic - - tloustnutí kanců - nutnost individuálního přístupu

Úskalí, rizika ekochovů prasat: Únava stájového prostředí Ukončení chovů z důvodu nákazy Ztráta konkurenceschopnosti způsobená rychlým uzavíráním se konvenčním doplňkům

Rezervy rozvoje chovů a možnosti zlepšení chovatelských výsledků Potenciál: odchovaných selat na prasnici - denní přírůstek ve výkrmu 800 g/den Možnost dosažení: - využitím vhodnějších „nekomerčních plemen“ - získáním nových vysokovýživných krmiv - využitím nových k přírodě šetrných technologií

Přínosy chovů prasat pro biofarmy a celkový význam pro EZ Intenzivní prvek v ekoprodukci – vliv na ekonomiku podniků Možnosti „experimentovat“ v rostlinné výrobě a snižovat výnosové ztráty Rozpohybování trhu s biopotravinami

Zkušenosti s odbytem Produkcí na farmě nic nekončí, ale začíná Je třeba postarat se sami o marketing Přidaná hodnota jen z ekologického zemědělství není dostatečná Vy sami si vychováváte svého zákazníka i odběratele Nenechte si vnucovat konvenční „fialový milky“