Josef Sklenář 2007 Biofarma Sasov
Vývoj ekochovů prasat v ČR Nevyvíjejí se, stagnují Z max. 25 farem jen 2-3 produkují pro trh V současnosti chováno v ČR celkem: - cca 200 prasnic - tj. roční produkce cca 3000 certifikovaných jatečných prasat (a z toho jedna větší farma má 100 prasnic s prod jat. prasat za rok)
Příčiny: Ekohnutí začíná spíše v RV (vegetariánské hnutí) Chov monogastrů je náročnější než chov přežvýkavců (krmivová základna) Dosavadní dotační politika toto nijak nezohledňovala Konvenční systémy chovu se velice vzdálily přirozeným potřebám prasat – chybí vzdělání, výzkum, know-how. Odvaha změnit dogmata
Systémy ekochovů používané v ČR Většina chovů kopíruje běžnou konvenční praxi Až na výzkumné ústavy je velice nízká informovanost o alternativách Ojedinělé aplikace na ekofarmách Obrovská rezerva či prostor k vytváření nových welfare systémů
Rodinný způsob chovu a připouštění kojících prasnic Jeden z inovativních prvků na biofarmě Sasov. Narození v individuálních kotcích v porodnách Přesun ve stáří cca 35 dní do rodinné stáje ve skupinách po 5-7 prasnicích Po 3 dnech založení skupiny přidán a neustále měněn aktivní kanec Odstav připuštěných prasnic ve stáří selat 90 dní Zachování skupin prasnic do dalšího porodu i selat do konce výkrmu Pro všechny kategorie vyrábíme specifické krmné směsi s využitím netradičních plodin, vlhkého obilí
Chovatelské výsledky
Pozitiva a negativa rodinného chovu a připouštění kojících prasnic + - nativní mléko do 3 měsíců stáří selat - nadprůměrné reprodukční výsledky s minimem především pracovních nákladů - dlouhověkost prasnic - - tloustnutí kanců - nutnost individuálního přístupu
Úskalí, rizika ekochovů prasat: Únava stájového prostředí Ukončení chovů z důvodu nákazy Ztráta konkurenceschopnosti způsobená rychlým uzavíráním se konvenčním doplňkům
Rezervy rozvoje chovů a možnosti zlepšení chovatelských výsledků Potenciál: odchovaných selat na prasnici - denní přírůstek ve výkrmu 800 g/den Možnost dosažení: - využitím vhodnějších „nekomerčních plemen“ - získáním nových vysokovýživných krmiv - využitím nových k přírodě šetrných technologií
Přínosy chovů prasat pro biofarmy a celkový význam pro EZ Intenzivní prvek v ekoprodukci – vliv na ekonomiku podniků Možnosti „experimentovat“ v rostlinné výrobě a snižovat výnosové ztráty Rozpohybování trhu s biopotravinami
Zkušenosti s odbytem Produkcí na farmě nic nekončí, ale začíná Je třeba postarat se sami o marketing Přidaná hodnota jen z ekologického zemědělství není dostatečná Vy sami si vychováváte svého zákazníka i odběratele Nenechte si vnucovat konvenční „fialový milky“