Hřbitovy- naše kamenná historie Olga Ondráčková, členka přípravného týmu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Venkov- můj domov aneb „Víš, kde žiješ? “
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost • V roce 2012 se Střední odborné učiliště zapojilo do Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Podpora terénních prací v projektu NIKM - národní inventarizace kontaminovaných míst, automatizace úloh Roman Bukáček, Jiří Chroust, Petr Pala, Jiří Zvolánek,
S nordic walking holí, vydej se do okolí Prezentace projektů spolupráce IV kolo PRV Ob č anské sdru ž ení MAS St ř ední Vsetínsko.
Hydroekologický informační systém VÚV TGM, v.v.i.
GIS obcí kladenského regionu na Internetu
Konference NOVÁ GENERACE TURISTICKÉHO ZNAČENÍ ANEB TURISTICKÉ STEZKY DO MOBILU Rámcový projekt Životní prostředí v Praze a volný čas – V Praze za přírodou.
NAŠIM NEJMENŠÍM. Partnerský projekt 3 sousedních MAS MAS Sdružení pro rozvoj Poličska o.s. MAS Boskovicko PLUS, o.s. MAS Partnerství venkova.
GUIDE ME! Projekt mezinárodní spolupráce. Anotace projektu  Moderní technologie pro podporu cestovního ruchu  Propagace cestovního ruchu  Výměna zkušeností.
Euroregion Bílé-Biele Karpaty Zlín, Prezentace k semináři cestovního ruchu TENTO MIKROPROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ, Z PROSTŘEDKŮ.
Společně a každý zvlášť po stezkách Ing. Lenka Klimková MAS – Partnerství Moštěnka, o. s.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Zpráva o činnosti za rok 2011 Valná hromada MAS Šluknovsko Hotel Slavie, Horní Podluží
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Hřbitovy- naše kamenná historie
Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně 1 Zajištění vybraných regionálních funkcí na úrovni střediskových knihoven PhDr. Zdeňka Friedlová.
Ing. Stanislava Správková
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
ŠKOLY PRO VENKOV. Počet žáků: stupeň: stupeň: 185.
Otto Chmelík, Státní okresní archiv Děčín
Zpráva o činnosti sekretariátu MAS – medializace a propagace (bod 8 programu) Valné shromáždění Chotěvice, Evropský zemědělský fond pro rozvoj.
TRNKOVÁ STEZKA Představení projektu. Trnková stezka obecně Předmětem projektu je rozvoj a propagace „Trnkové stezky“, specifického turistického produktu,
Dětské hřiště Mochov první dětské hřiště v obci. Potřebnost projektu V obci v současnosti chybí jakékoli zázemí pro volnočasové aktivity rodin s dětmi.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
OBEC ROSTOKLATY kraj :Středočeský okres :Kolín obec s rozšířenou působností : Český Brod počet obyvatel : 480.
Středočeský kraj.
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi

Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
. PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE PROJEKT SVAZU MĚST A OBCÍ ZBRASLAVICE 4. PROSINCE 2014.
Moravská Třebová, Ing. Mgr. Dana Buriánková, vedoucí odboru finančního Dotace z Integrovaného operačního programu, oblast podpory 2.1 Zavádění.
Konference pracovních skupin a veřejnosti ke tvorbě Integrované strategie území – Dolní Žandov.
SROP 2.2 Internetizace knihoven Krajský úřad Plzeňského kraje Václav Koudele - Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Václav Koudele - Odbor informatiky.
e-GOVERNMENT DRMS Forum
Odbor kultury a památkové péče Oddělení kultury Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu společenských a kulturních aktivit.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Produktové novinky 2011.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 ePUSA – elektronický portál územních samospráv Krajský úřad Plzeňského krajeMinisterstvo vnitra.
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
Spolupráce obcí a málotřídních škol v České republice Dana Knotová, Kateřina Trnková Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Úspěchy MAS Brdy OD ZALOŽENÍ PO SOUČASNOST Mgr. Helena Kosová , Jince.
Naučná stezka Petrovské studánky realizováno v rámci 2. výzvy MAS Šumperský venkov Fiche č.2: Vítá Vás vstupní brána Jeseníků II realizátor projektu: o.s.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Služby pro členy Regionu Pošembeří Plénum 15. října 2009 Český Brod.
INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE Modernizací a inovací výuky k rozvoji klíčových kompetencí žáků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.06/ Poskytovatel.
Podpora meziobecní spolupráce Prezentace výsledků dotazníkového šetření ORP Poděbrady.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Turistická oblast Poodří – Moravské Kravařsko Bc. Pavlína Ambrosch Kunín.
UNIVERZITNÍ INSTITUT SEMINÁŘ K OP VK VÝZVA 2.2 – VYSOKOŠKOLSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ DOPORUČENÍ PRO PŘÍPRAVU PROJEKTŮ Zlín, budova VTP, 1. července 2009.
DOBŘÍ(Š) V POZNÁNÍ aneb interaktivní poznání historie, kultury a přírody na Dobříši.
 Schválení šablon – začátek dubna 2016 (vyjednávání s EK)  Avízo výzvy – duben 2016  První výzva (vlna) – květen 2016  Právní akt o poskytnutí podpory.
Seminář k soutěži Parádní web 21. leden 2014 Ing. Kamil Válek tajemník Městského úřadu Uherský Brod.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Hřbitovy- naše kamenná historie
Představení dodatku smlouvy s DSO
Animace škol (šablony)
INOVACE ŠVP ZAČLENĚNÍM PŘEDMĚTU FINANČNÍ HOSPODAŘENÍ
ŠKOLY PRO VENKOV.
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Projekt „CzechELib" – informace od realizátora IPs
Ing. Stanislava Správková
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Transkript prezentace:

Hřbitovy- naše kamenná historie Olga Ondráčková, členka přípravného týmu

Lokalizace území projektu  KMAS Boskovicko PLUS, o.s.  PMAS 1 Sdružení pro rozvoj Poličska o.s.  PMAS 2 Partnerství venkova  obyvatel  96 obcí  807 km2

Inspirace Slovensko

Inspirace Česko

Současná evidence-hrobová místa

Současná evidence- osoby

Projednávání projektu- zástupci území tří MAS 12/2011 Následně porada s odborníky

Řešením = vlastní geografický informační systém (GIS)  Zapojení 54 hřbitovů ve 40 obcích  Tvorba map a jejich umístění na hřbitovech  Elektronická evidence cca hrob. míst  Fotografie hrobů+ opis dat z náhrobků

Geografický informační systém- 2 typy výstupů a) Neveřejná část- evidence správy hřbitovů pro správce podle zákona č. 256/2001 Sb. o pohřebnictví a) Veřejná část- webové stránky s vyhledáváním jednotlivých míst a osob ve 3 jazycích

Zúročení sesbíraných dat= UNIKÁTNÍ PUBLIKACE Tvorba unikátní knihy „o hřbitovech“ v regionech včetně map, i v elektronické formě  záznam historie a architektury na hřbitovech  informace o pohřbených rodácích, významných pro region i celorepublikového nebo světového věhlasu - známé osobnosti Československa nebo ČR  Poptávka - obce, občané, knihovny, školy

Bohuslav Martinů- Polička Ludvík Kundera- Kunštát

František Halas- Kunštát Otakar Trhlík- Kunštát

Historicky zajímavá místa-odhad

Zjištění zájmu naučných míst- spolupráce s Infocentry  Tvorba turistických map naučných míst a okruhů „Po stopách historie“  v terénu na hřbitovech nebo u hřbitovů umístění infotabulí s informacemi o těchto zajímavostech. Předmět bakalářské práce studentky geografického ústavu Masarykovy univerzity Brno

Průzkum zájmu o naučná místa- návštěvníci Regiontour 2012

Cílové skupiny projektu  Naši občané - nová služba + mapy  Pracovníci obcí ( správci hřbitovů )- evidence + zavedení systému, mapy  Školní děti- historické informace  Návštěvníci a turisté (fyzicky)-naučná místa, zajímavosti  Návštěvníci- virtuální- vyhledávání předků  Genealogové - cenný zdroj informací

Nutné podmínky spolupráce:  se správci hřbitovů (data původní a nová)  s odborníky na tvorbu GIS  se studenty - focení, terénní cvičení  s partnerem Masaryk.Un.Brno- bakal. práce  s knihovníky a historiky (naučná místa)  s Infocentry - distribuce map naučných míst  uvnitř tří MAS - administrace projektu  s knihovnami (stálá publicita knihy)  s návštěvníky regionů (naučná místa)

Ekonomika projektu  Celkové výdaje Kč  Celkové způsobilé výdaje Kč  Vlastní dobrovolnická práce Kč  Dotace =79,14%

Výstupy projektu  1 nově vytvořený vlastní GIS  webové stránky (veřejná, neveřejná část)  54 map na tabulích na hřbitovech  54 tištěných map pro správce hřbitovů  knih v rozsahu á120 stran  sad letáků s mapami naučných míst  min. 20 infotabulí v terénu naučných míst

Inovace  GIS řeší ucelené území (v rámci ČR neexistuje)  Jazykové mutace webu(vyhledávání- AJ, NJ)  Zúročení sesbíraných dat- unikátní kniha  Publicita ne příliš známých naučných míst (významné osobnosti, stavby, události..)  Spolupráce mnoha skupin při realizaci  Význam pro mnoho cílových skupin

Rozložení financování  Předfinancování projektu- úvěry 3 MAS  Příspěvek jednotlivých obcí (správců)- vlastní podíl  Dobrovolnická práce zástupců obcí- navádění zjištěných dat  Navýšení práce zaměstnancům MAS (mimo koordinace manažera) v režii IV.1.1  Placené brigády studentů(foto, opisy)  Nehrazené náklady partnera Masarykovy univerzity- terénní práce, bakalářská práce

Provoz v době udržitelnosti  Povinnost úhrady domény + webhostingu, aktualizace a správa webu- 3 MAS ve spolupráci s obcemi  Údržba tabulí -mapy a infotabule naučných míst (doplňování- znehodnocení vandalismus, počasí)  Doplňování nových údaj ů do databáze GIS (stavebnicový systém s vlastním vkládáním)  Doplňování map- na individuální zakázku  Knihy, sady letáků- dostatečný počet + elektronická forma (nestárnoucí data)

Monitorovací indikátory  Min. 50 elektronických map + tištěných map na tabulích v terénu  1 fungující GIS včetně webu(veřejná+neveřejná část)  Min historických knih v rozsahu 120 stran  Min sad letáků s mapami naučných míst  Min. 20 tabulí v terénu se zajímavými místy  Manažer na půl úvazku

Terénní práce studentů 5/2012 Současnost

Současnost- pilotní výstupy dílčí terénních měření studentů

Zjištěný stav- foto- současnost

Pilotní mapa Obec Benešov

Filozofie projektu  prolomení tabuizovaného téma hřbitovů: Hřbitov = smrt = nepříjemná záležitost  na nový pohled : Hřbitov = studnice historických unikátností

Závěr NEBOJME SE POZNAT SVŮJ REGION JINÝM ÚHLEM POHLEDU INOVUJME…