Jak se dělá andragogický výzkum

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodologie sociologického výzkumu
Advertisements

METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Snímek 1 Efekty podnikové informatiky J. Pour Katedra IT VŠE ČSSI, Praha, 15/12/2006.
Ústav pedagogických věd FF MU
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Metodologie historického výzkumu volného času
AV stručná prezentace.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A7 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníŘíjen.
Analýza a popis pracovního místa
Regresní analýza a korelační analýza
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Kvalitativní výzkum – designy/strategie výzkumu
PSYCHICKÉ JEVY.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Hypotézy ve výzkumu.
Diagnostika ve sportovních hrách
Křižovatky na cestách poznání Mirek Klvaňa, AsÚ AVČR Observatoř Ondřejov.
KEG Použití vzorů při vyhledávání na webu Václav Snášel.
Švec Vlastimil - Krátká Jana - Kubiatko Milan - Pravdová Blanka
Zpracování dat Kvalitativní výzkum.
Cíle pozorování, kategorie a jednotky pozorovaného chování
Populační genetika je teoretickým základem šlechtění hospodářských zvířat; umožňuje sledování frekvencí genů a genotypů a tím i cílevědomé řízení změn.
Základy pedagogické metodologie
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
VY_32_INOVACE_EKO_06 MARKETINGOVÝ VÝZKUM I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Sociologie C 2. cvičení Základní informace k organizaci výuky, obsah a průběh cvičení, požadavky k plnění studijních povinností, literatura Vstup do problematiky.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
STATISTIKA přednáška 1 Martin Sebera, FSpS MU, Sázíte-li ve Sportce, je to hazard. Sázíte-li se, že vám v kartách přijdou tři postupky po sobě,
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09/C1 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníSrpen.
Téma Výzkumný problém Přednášky ze Základů pedagogické metodologie
Tvorba simulačních modelů. Než vznikne model 1.Existence problému 2.Podrobnosti o problému a o systému 3.Jiné možnosti řešení ? 4.Existence podobného.
Skupinové interview (Focus group)
Vůle.
Analýza kvantitativních dat I. Vztahy mezi 3 znaky v kontingenční tabulce - úvod Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
ROZHODOVÁNÍ Osnova: 1. Východiska
Strategie a metodologie sociálněvědního výzkumu
PŘÍPADOVÁ STUDIE - zaměřuje se na podrobný popis a rozbor jednoho nebo několika málo případů. - výzkumná otázka: Jaké jsou charakteristiky daného případu.
Základy pedagogické metodologie
Základy sociální psychologie
Základy sociální psychologie
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Úvod do kvalitativního výzkumu
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
Výzkumné techniky Neintervenující výzkumné techniky Sekundární analýza
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Analýza dat v kvalitativním výzkumu
CO JE DŮLEŽITÉ VĚDĚT O KVALITATIVNÍM VÝZKUMU?
5. přednáška Eva Šlesingerová SAN303. Rozhovory  Povaha kvalitativních dat a práce s nimi:  Kvalitativní společenskovědní data mají zpravidla povahu.
Měření v sociálních vědách „Měřit všechno, co je měřitelné, a snažit se učitnit měřitelným vše, co dosud měřitelné není“. (Galileo Galilei)
Metody psychologie IV. Část Experiment, sociometrická metody Anotace : Prezentace slouží jako osnova, která má pomoci učiteli při výkladu. Výukový materiál.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mentální reprezentace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Indexní analýza Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Úvod do kvalitativního výzkumu
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Induktivní postupy ve výuce matematiky
Statistika a výpočetní technika
Metody sociologického výzkumu kvantitativní. MSV-KVANT Výuka v LS 2018
MARKETING Přednáška P
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Transkript prezentace:

Jak se dělá andragogický výzkum Kvalitativní analýza dat v našem případě pomocí zakotvené teorie

Osnova mini kurzu: je teorie induktivně odvozená ze zkoumání jevu, který reprezentuje. To znamená, že je odhalena, vytvořena a prozatímně ověřena systematickým shromažďováním údajů o zkoumaném jevu a analýzou těchto údajů. Shromažďování údajů, jejich analýza a teorie se proto vzájemně doplňují. začíná spíše zkoumanou oblastí a v ní se vytvoří to, co je pro tuto oblast významné.

Osnova mini kurzu: shoda srozumitelnost obecnost kontrola

podobné údaje jsou seskupeny a těmto skupinám jsou přiřazeny názvy. Co je cílem? je vytvoření teorie, která věrně odpovídá zkoumané oblasti a vysvětluje ji. nabízí badatelům postupy pro analýzu, které vedou k vytvoření teorie vycházející z empirického základu podobné údaje jsou seskupeny a těmto skupinám jsou přiřazeny názvy. interpretace údajů - pojmy jsou uvedeny do vztahů pomocí výroků o vztazích mezi pojmy

spíše vytvářejí než pouze ověřují teorii Analytické postupy zakotvené teorie: spíše vytvářejí než pouze ověřují teorii dodávají výzkumnému procesu kritičnost pomáhají analytikovi překonávat jeho vlastní nedokonalost (předsudky a domněnky), která by mohla průběh výzkumu ovlivnit zajišťují zakotvení a hutnost a rozvíjejí citlivost a integraci nutnou pro vytvoření vysvětlující teorie, která těsně aproximuje zobrazovanou realitu

Analyzování či kódování: Kódování představuje operace, pomocí nichž jsou údaje rozebrány, konceptualizovány a opět složeny novými způsoby. obecná technika, která je středem všech kódovacích postupů a která napomáhá přizpůsobivému použití těchto postupů.

4. jejich shrnutí do systému (matice podmiňujícího vlivu) Analyzování či kódování: 1. otevřené kódování 2. axiální kódování 3. selektivní kódování 4. jejich shrnutí do systému (matice podmiňujícího vlivu)

4. jejich shrnutí do systému (matice podmiňujícího vlivu) Analyzování či kódování: 1. otevřené kódování 2. axiální kódování 3. selektivní kódování 4. jejich shrnutí do systému (matice podmiňujícího vlivu)

Analyzování či kódování: proces rozebírání, prozkoumávání, porovnávání, konceptualizace a kategorizace údajů. Je to část analýzy, která se zabývá označováním a kategorizací pojmů pomocí pečlivého studia údajů. Údaje jsou dále rozebírány na samostatné části k pečlivému prostudování. Porovnáváním jsou zjišťovány podobnosti a rozdíly a také jsou kladeny otázky o jevech reprezentovaných údaji.

Jak a co kódovat: proces rozebírání, prozkoumávání, porovnávání, konceptualizace a kategorizace údajů. Je to část analýzy, která se zabývá označováním a kategorizací pojmů pomocí pečlivého studia údajů. Údaje jsou dále rozebírány na samostatné části k pečlivému prostudování. Porovnáváním jsou zjišťovány podobnosti a rozdíly a také jsou kladeny otázky o jevech reprezentovaných údaji.

Jak a co kódovat: proces rozebírání, prozkoumávání, porovnávání, konceptualizace a kategorizace údajů. Je to část analýzy, která se zabývá označováním a kategorizací pojmů pomocí pečlivého studia údajů. Údaje jsou dále rozebírány na samostatné části k pečlivému prostudování. Porovnáváním jsou zjišťovány podobnosti a rozdíly a také jsou kladeny otázky o jevech reprezentovaných údaji.

Axiální kódování: Axiální kódování je soubor postupů, pomocí nichž jsou údaje po otevřeném kódování znovu uspořádány novým způsobem prostřednictvím vytváření spojení mezi kategoriemi a jejich subkategoriemi. Stále ještě jde o to zabývat se rozvíjením kategorií, které ovšem přesahuje vlastnosti a dimenze. Například: příčina jevu / efekty jevu

Axiální kódování: příčinné podmínky jev kontext intervenující podmínky strategie jednání a interakce následky

Příklady kódování: Všimněte si, že paní se pozorně rozhlíží po kuchyni, pracovišti, zaměřuje se chvíli tam a chvíli jinam a zaznamenává, se kde děje. Vy se ptáte: 1. co tam dělá? --- odpovíte si - sleduje 2. co sleduje – kuchyňské práce.

Příklady kódování: Vypadá to, že si všimne všeho. Vy se ptáte: 1. jak to lze nazvat: pozornost 2. co sleduje – kuchyňské práce.

Příklady kódování: Definujete kategorie: 1. Sledování: a.) frekvence výskytu b.) intenzita c.) míra d.) doba trvání