Výraz emocí u člověka a u zvířat

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidice.
Advertisements

Tipy Audrey Hepburnové na krásu
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
JAZYKOVĚDA, JAZYKOVÁ KULTURA, ŘEČ A JAZYK
Řeč, jazyk, mluva.
Lidská motorika Čtyři konstrukty vytvářejí lidskou motoriku
SOUSTAVA KOŽNÍ Stavba a funkce kůže Kůže tvoří ochranný kryt těla
PSYCHICKÉ STAVY.
Pohyb rovnoměrný.
Nervová soustava funkce řídí činnost všech orgánů
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
Psychické stavy.
PSYCHICKÉ JEVY.
Nervová soustava.
Německý ovčák LORD.
Emoce (city).
Neverbální komunikace
PLANKTON.
Etologie K. Šejbová.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: ČLOVĚK
Tipy Audrey Hepburnové na krásu
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
VY_52_inovace_PRV.5.20 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
SMYSLOVÉ ORGÁNY 3. ročník
SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán)
Otřes mozku, úrazy lebky, ...
ČLOVĚK odlišnosti od ostatních savců.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Centrální nervový systém
Emoce: Jak víme, že zvířata mohou cítit?
Primáti Kristýna Semecká 8.B
Darwin a divoši Evoluční psychologie
FUTURISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Řízení lidského těla Filip Bordovský.
Člověk Člověk je společně s živými organizmy součástí živé přírody.
SVALOVÝ SYSTÉM I. část.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_3.1.4.
ELEKTRICKÉ POLE.
VY_52_INOVACE_PRV.3.35 _Lidské tělo_pracovní list
ETOLOGIE a DOMESTIKACE
VY_32_INOVACE_Čp z 1 Hlava - oči Mgr. Pavlína Šantrochová Základní škola a Mateřská škola pro tělesně postižené, Liberec, Lužická 920/7, příspěvková.
Neverbální komunikace
NERVOVÁ SOUSTAVA 2.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Psychické stavy a procesy Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VLK OBECNÝ Tereza Mičkova 8.A. OBSAH Zařazení Jak vypadá ? (obecné informace) Rozdíly mezi psem a vlkem Zajímavostí Obrázky Zdroje.
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_04
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
Mimoverbální komunikace
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Náboženství Buddhismus.
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_26_DOMÁCÍ ZVÍŘATA TÉMA: DOMÁCÍ ZVÍŘATA
MOTIVACE.
ANTROPOMOTORIKA.
Tajemství úspěchu Tomáš Baťa a Henry Ford
Neverbální komunikace Mimika, proxemika, gestika
Společenská výchova – Neverbální komunikace
Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_TKÁNĚ2_P1-2
RISKUJ ! PES PSI V ČÍSLECH Psi v Praze 2 Pojmy Smysly psů Rozmnožování Riskuj – hrací pole.
LIDSKÉ TĚLO VY_32_INOVACE_5A_09 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
KOČKY.
Transkript prezentace:

Výraz emocí u člověka a u zvířat Charles Darwin Výraz emocí u člověka a u zvířat

Obecné principy výrazu Princip účelných sdružených zvyků Když existuje zděděný nebo instinktivní sklon k výkonu nějaké činnosti nebo zděděná chuť pro jisté druhy potravy, je nějaký stupeň zvyku u individua často nebo obyčejně žádoucí – tele, housenka..

Obecné principy výrazu Činnosti, počitky a stavy citové, jež se vyskytují pohromadě nebo v těsné posloupnosti, mají sklon splynout nebo souviset tak, že kdykoliv si některý z nich uvědomíme, představíme si snadno i ostatní – roztahování rukou, škrábání na hlavě, kašel, zavírání očí..

Obecné principy výrazu Reflexní činnosti Zdá se pravděpodobné, že některé činnosti, které byly dříve vykonávány vědomě, se proměnily zvykem a asociací v reflexní činnosti, a jsou nyní tak pevně ustáleny a děděny, že se vykonávají, i když bez nejmenšího užitku – mrknutí, krajta, kašel

Obecné principy výrazu Sdružené zvykové pohyby u nižších živočichů Účelem je ukázat, že jisté pohyby byly původně vykonávány za určitým účelem a že za téměř týchž okolností jsou stále ještě vykonávány ze zvyku, i když bez nejmenšího užitku – pes se točí, hrabe, číhá..

Obecné principy výrazu Když pohyby sdružené zvykem s jistými duševními stavy jsou částečně potlačeny vůlí, jsou svaly vůbec nepodléhající vůli, stejně jako ty, jež jsou nejméně pod zvláštní kontrolou vůle, přesto ještě uváděny v činnost a jejich činnost je často vysoce výrazová – speciální výrazy u člověka..

Obecné principy výrazu Princip protikladu Shledáme, že když je navoděn přímo opačný stav duševní, existuje silný a bezděčný sklon vykonat přímo opačné pohyby, ačkoli nebyly nikdy prospěšné – pes..

Obecné principy výrazu Když činnosti jednoho druhu se pevně sdružili s nějakým pocitem nebo s nějakou emocí, je přirozeným, aby činnosti přímo opačného druhu byly konány nevědomě následkem zvyku a budou-li vskutku prospěšny člověku nebo některému jiném živočichu jako doplněk řeči, bude se jich rovněž hojně užívat a zvyk bude tím zesílen.

Obecné principy výrazu Princip účinků podmíněných konstitucí nervové soustavy nezávisle od počátku na vůli a do jisté míry nezávislé na zvyku Když je sensorium silně podrážděno, tvoří se v nadbytku nervová síla a šíří se jistými směry, jež závisí na spojení nervových buněk – ztráta barvy vlasů, svalový třes

Prostředky výrazu u zvířat Vydávání zvuků (štěkání, vrnění, pištění) Vzpřimování kožních útvarů (kočka, labuť) Nadouvání těla a jiné prostředky vzbudit strach v nepříteli (žáby, krajta) Stahování uší dozadu a přitisknutí jich k hlavě (kůň, kočka)

Speciální výrazy u zvířat Pes a jeho rozmanité pohyby výrazové Vrtění ocasem – protiklad klidu Olizování – štěňata Přikrčení – pokora, vzdávání Kočky Vrtění ocasem – sensorium Drápky - sání

Speciální výrazy u zvířat Opice Smích Pláč Vztek Údiv

Závěrečné poznámky a souhrn Studium teorie výrazu potvrzuje, že člověk vzešel z nějaké nižší živočišné formy a podpírá domněnku o druhové nebo poddruhové jednotě jednotlivých ras..

Závěrečné poznámky a souhrn „ Zdaž není hrozno, že ten herec zde, jen v básni, vášni pouze vysněné, tak sevřel duši do své smyšlenky, že jejím hnutím celý v tváři zbleď; měl slzy v očích, v rysech zoufalost, hlas zlomený a vše své ústrojí ve shodě s představou? – a všechno pro nic?“ Hamlet, jedn. II, sc. 2

Charles Darwin, Výraz emocí u člověka a u zvířat (podle 2 Charles Darwin, Výraz emocí u člověka a u zvířat (podle 2. vydání doplněného Francisem Darwinem). Praha: Československá akademie věd. 1964