Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Náboženství Buddhismus.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Náboženství Buddhismus."— Transkript prezentace:

1 Náboženství Buddhismus

2 Buddhismus je nábožensko-filosofický systém, jehož základ vytvořil Gautama Buddha pravděpodobně v 5. století př. n. l. v severovýchodní Indii. Jedná se o jedno z nejrozšířenějších světových náboženství, které vyznává přibližně miliónů lidí.

3 Osvobození od utrpení Gautama Buddha neměl v úmyslu vytvořit filosofický systém ve smyslu rozsáhlé interpretace světa. Jeho učení bylo motivováno úsilím o vysvobození bytostí z nekonečného koloběhu zrození a smrti. Ve středu jeho rozhovorů je proto praxe, která osvobozuje od narození a smrti nebo umožňuje lepší zrození či uvědomělý, blažený život. Ve všech oblastech šlo o vysvobození z nevědomé egoistické žádostivosti, nenávisti a zaslepení: Jako je širý oceán proniknut jen jedinou chutí, chutí soli, je tato nauka proniknuta jen jedinou chutí, chutí vysvobození.

4 Osobní zkušenost Buddha se vědomě distancoval od těch, kteří vytvářeli intelektuální teorie o smyslu a podstatě světa. Srovnával je se slepci, z nichž se každý dotýká slona na jiném místě a pak se dostává do prudkého sporu o pravém tvaru zvířete: Jeden slepec posuzuje slona podle ocasu, kterého se dotýkal, druhý podle nohy, další podle ucha. Podle tohoto podobenství je každá interpretace světa a člověka iluzorní a je vzhledem k pomíjivosti života promarněným časem. Jen blázen se ptá: „Byl jsem již dříve? Nebo jsem dříve nebyl? Co jsem byl dříve? Budu příště? Nebudu příště? “ Nebo pochybuje o přítomnosti: „Jsem? Nebo nejsem?“

5 Dějiny buddhismu počínají 6. stoletím př. n. l
Dějiny buddhismu počínají 6. stoletím př. n. l., kdy se narodil buddha Šákjamuni. Díky tomu patří buddhismusk nejstarším, avšak zároveň stále „živým“ náboženstvím.

6 Buddhismus v Česku Mnoho buddhistů v České republice tvoří příslušníci vietnamské menšiny. ČR také existuje 46 center.

7 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Náboženství Buddhismus."

Podobné prezentace


Reklamy Google