Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. listopadu 2012, Praha AKTUÁLNÍ STAV ČERPÁNÍ OPPI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kreativita a fondy EU z pohledu Ministerstva průmyslu a obchodu
Advertisements

Regionální kancelář pro Ústecký kraj
Podpora podnikání a investic v regionech ze Strukturálních fondů EU
CzechInvest – Váš partner pro podnikání v ČR Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Praha, 3. prosinec 2013.
Podpora podnikání v Moravskoslezském kraji Aktivity Agentury pro regionální rozvoj na podporu podnikání a inovací v kraji Mgr. Jiří Štěpán, Agentura pro.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Operační program Podnikání a inovace Aktuální.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Ing. Petr Očko, Ph.D. ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Operační program Podnikání a inovace Nové výzvy a záměry do budoucna
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 5. prosince 2011, Praha AKTUÁLNÍ STAV ČERPÁNÍ OPPI.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Ing. Zuzana Matějíčková ředitelka odboru implementace.
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a priority MPO pro programové období kohezní politiky 2014.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. listopadu 2012, Praha OPPI - nástroj podpory podnikatelů.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
„Dotační možnosti z OPPI“ 1. Operační program Podnikání a Inovace 2007 – 2013 aktuální výzvy – Školicí střediska, Marketing 2.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Úvodní slovo předsedy MV OPPI Vystoupení zástupce DG Regio Informace ŘO o plnění úkolů z minulého jednání výboru Informace o aktuálním stavu OPPI Informace.
Operační program Podnikání a inovace Ing. Marian Piecha odbor strukturálních fondů, MPO.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Sněm RVŠ dne 19. května 2011 Vladimír Kebo
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Úspěšnost čerpání OPPI a budoucnost OP PIK.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
EU MY 50+ Úspěšně realizované projekty z OPPI Mgr. Alena Chodovská Regionální kancelář pro Ústecký kraj CzechInvest.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Výsledky podpory podnikatelského prostředí v programech OPPI/OPPP Ing. Petr Porák Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Regionální inovační infrastruktura v ČR JUDr. Vladimír Gašpar, předseda představenstva ČARA 4. prosinec 2007, Praha – Inovace 2007.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Program Inostart.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
Operační program Podnikání a inovace.  proplacená podpora: 17,2 mld. Kč  Dotace: 10 mld. Kč  Úvěry a záruky: 6 mld. Kč  Technická asistence: 1,2 mld.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora VaVaI v rámci Operačního programu Podnikání.
Komerční banka - partner pro příjemce dotací Jitka Haubová zástupce výkonné ředitelky korporátního bankovnictví KB 190. Žofínské fórum, Čerpání.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
oddělení absorpční kapacity Odboru strategického rozvoje kraje
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
Program švýcarsko-české spolupráce Zlín
Naplňování Krajského akčního plánu vzdělávání 1 Ústeckého kraje setkání pracovních skupin 21.února 2018.
ČERPÁNÍ DOTAČNÍCH PROSTŘEDKŮ Z OPERAČNÍCH PROGRAMŮ V ÚSTECKÉM KRAJI
Transkript prezentace:

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. listopadu 2012, Praha AKTUÁLNÍ STAV ČERPÁNÍ OPPI Novinky připravované pro rok 2013 Ing. Zuzana Matějíčková ředitelka odboru implementace SF

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Základní programový dokument resortu průmyslu a obchodu pro čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů EU v programovacím období 2007 – Alokace OPPI: EUR Kč Financování OPPI: Evropský fond pro regionální rozvoj (ERDF)85 % Státní rozpočet15 % OPPI – Operační program Podnikání a inovace

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA OPPI pro podnikatele a firmy Start Finanční nástroje 1 - Vznik firem Progres Záruka VC fond ICT v podnicích ICT a strategické služby Rozvoj 2 - Rozvoj firem Eko-energie 3 - Efektivní energie Inovace Potenciál 4 - Inovace Prosperita Spolupráce Školicí střediska Nemovitosti 5 - Prostředí pro podnikání a inovace Poradenství Marketing 6 - Služby pro rozvoj podnikání

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA K bylo vyhlášeno60 výzev v celkové alokaci 95 mld. Kč* Vyhlášené výzvy OPPI Prioritní osaAlokace výzev (CZK)* 1. Vznik firem Rozvoj firem Eko-energie Inovace Prostředí pro podnikání a inovace Služby pro rozvoj podnikání OPPI celkem * Nezahrnuje údaje za interní projekty. Včetně interních projektů činí celková alokovaná částka 95,945 mld. Kč.

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Vyhlášené výzvy OPPI aktuálně přijímáme žádosti do těchto výzev Pro žadatele, kteří podali registrační žádost do programů Inovace – Patent a Nemovitosti je ještě otevřen příjem plných žádostí do těchto programů Do konce roku je zároveň možné využít velmi úspěšný projekt Marketing - Společná účast na speciálních výstavách a veletrzích v zahraničí, jehož realizátorem je Česká agentura na podporu obchodu CzechTrade ve spolupráci s Hospodářskou komoru ČR

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Zájem podnikatelů o podporu z OPPI Dotační programy k Počet podaných registračních žádostí : Hodnota podaných registračních žádostí :230,5 mld. Kč Počet podaných plných žádostí : Hodnota podaných plných žádostí :141,1 mld. Kč Počet vydaných Rozhodnutí :7 879 Hodnota podpory v Rozhodnutích : 68,3 mld. Kč

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Stav implementace OPPI nemá problémy s absorpční kapacitou Data k

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Nejúspěšnější programy – podané plné žádosti - počet Data k

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Nejúspěšnější programy – podané plné žádosti - objem Data k Celkem 141,1 mld. Kč mil. Kč

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Objem přiznané dotace ve vydaných Rozhodnutích již přesahuje 68,3 mld. Kč mil. Kč

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Dotační programy podle krajů Data k Kraj Podané RŽPodané PŽRozhodnuto PočetČástkaPočetČástkaPočetČástka Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Vysočina Královéhradecký Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Středočeský Ústecký Zlínský

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA V jednotlivých krajích proplaceno více než 30,2 mld. Kč Data k

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Proplacená podpora k Dotace*30,5 mld. Kč Úvěry a záruky 6,5 mld. Kč Technická asistence 1,6 mld. Kč Celkem38,6 mld. Kč Průměrné měsíční čerpání převyšuje 1 miliardu korun. V září bylo na účty podnikatelů proplaceno 1,4 mld. Kč a bylo překročeno čerpání celého roku * Včetně podpory vyplacené v rámci interních projektů. V rámci OPPI celkově proplaceno již více než 1/3 alokace

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Cíl 2012: 15 miliard na účty českých podnikatelů CELKEM: 38,6 mld. Kč

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Do konce roku 2012 již není plánováno další vyhlašování výzev Počátkem příštího roku budou eventuálně vyhlašovány poslední výzvy tak, abychom nabídli českým podnikatelům maximální možnost vyčerpat všechny prostředky operačního programu Přesný výčet vyhlašovaných programů se ovšem může měnit v závislosti na tom, kolik peněz podnikatelé z celého operačního programu reálně vyčerpají Předpokládané vyhlašování nových výzev v roce 2013

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Seed fond Připravován s ohledem na nové programovací období Seed (a pre-seed) financování = významný nástroj rozvoje inovační schopnosti české ekonomiky (výsledky expertních studií a analýz) Seed-kapitálový fond by měl doplňovat existující dotace a finanční nástroje Aktuální informace k seed fondu představí Ing. Petr Očko, Ph.D. Novinky připravované pro rok 2013

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Klíčové oblasti v roce 2013 Seed fond - spuštění Vyhlašování posledních výzev do vyčerpání alokace OPPI Ukončování vydávání Rozhodnutí o poskytnutí dotace Přijímání Žádostí o platbu a proplácení finančních prostředků Maximální snaha o urychlení proplácení dotací v rámci OPPI Příprava na nové programovací období – příprava nového OP

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora nového typu partnerství podnikatelské a akademické sféry založená na úspěšném britském programu Knowledge Transfer Partnership Podpora transferu znalostí Přímá aplikace výzkumných poznatků a znalostí v podniku, které mají strategický význam pro jeho další rozvoj, za účasti jednoho či více kvalifikovaných odborníků (např. absolventů, doktorandů) a za odborného dohledu univerzitního pracoviště

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Otestovat funkční model partnerství a podmínky programu v českém prostředí Cíl pilotního projektu Implementace probíhá ve spolupráci s odborníky z University of Salford (UK) v rámci oblasti podpory 5.1 Platformy spolupráce v alokaci pro tzv. Inovativní akce (testování nových přístupů)

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA pilotní výzva vyhlášena v červnu 2010 podpořeno 6 projektů partnerství podniků a univerzit Příjemce podpory: malý a střední podnik Forma podpory:služby univerzitního pracoviště poskytnuté partnerskému podniku hrazené ze 100% Maximální podpora:1,2 mil. Kč Projekty byly úspěšně ukončeny v březnu 2012 Závěrečná evaluační zpráva vypracována v červnu 2012 V současnosti je realizováno dalších 9 projektů Dosavadní výsledky Knowledge Transfer Partnership

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Všechny podpořené pilotní projekty byly zakončeny procesní a/nebo produktovou inovací Dosažená kvalitativní zlepšení jsou výsledkem přenosu znalostí z akademické sféry do podniku Ekonomické dopady projektů lze vyčíslit celkovým navýšením zisku v podnicích, které v součtu činí 39,9 mil. Kč 6x poměr k výši poskytnuté podpory Další společné aktivity mezi podniky a univerzitami zahrnující širokou škálu oblastí od studentských/postgraduálních projektů, stáží, projektů výzkumu a vývoje a využití duševního vlastnictví Závěrečná evaluační zpráva – výsledky projektů

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Dle dosažených výsledků byl pilotní projekt vyhodnocen jako úspěšný s doporučením pro spuštění programu v České republice. Podniky jsou schopny pojmenovat i vyčíslit ekonomické přínosy projektů znalostního transferu (nové zakázky, snížení výrobních nákladů, zrychlení vývojových procesů a jejich přenos do výroby apod.) Příští programovací období: Samostatná aktivita (program) v operačním programu MPO Zvýšení maximální míry podpory Zachování podpory menším projektům (MSP bez předchozí zkušenosti spolupráce s univerzitou) s měřitelným strategickým přínosem Závěrečná evaluační zpráva – výsledky projektů

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Děkuji za pozornost