VY_32_INOVACE_FYZ_RO_11 Digitální učební materiál

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
01 Tepelnémotory.
Advertisements

Zpracoval: Jan Filka ZŠ a MŠ Horníkova 1
VY_32_INOVACE_413, 21. sada, Přírodověda
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_14 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_17 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
16. Kruhový děj s ideálním plynem, 2. termodynamický zákon
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_06 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_19 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_17 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_15 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_01 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
MOTORY VY_32_INOVACE_03 - MOTORY.
SPALOVACÍ MOTORY (TEORIE)
TEPELNÉ MOTORY.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_15 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_16 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_07 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_13 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_18 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Digitální učební materiál
Grantový projekt multimediální výuky
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Tepelné motory.
Tepelné motory. Tepelné motory Parní stroj Vaří-li se voda v hrnci s poklicí, pára poklici nadzvedá koná práci Parní stroj přeměňuje teplo.
Tepelné stroje -motory
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Elektronická učebnice – II
Spalovací motor zážehový
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_09 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
SPALOVACÍ MOTORY.
Spalovací motory s pístem
Parní stroj a spalovací motory
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_03 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_10 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_18 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Tepelné motory.
SPALOVACÍ MOTORY (TEORIE)
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_06 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_20 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_04 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_02 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_05 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_16 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_07 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_20 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_14 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_02 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_11 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Gymnázium Vincence Makovského a se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_08 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co mají tyto věci společného?
Spalovací motory čtyřdobé (mění tepelnou energii na mechanickou) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Tučímová. Dostupné.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_19 Název materiáluTepelné.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Ročník: 2. ročník strojírenských učebních oborů Typ šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací obor: Strojnictví Téma: Spalovací.
SPALOVACÍ MOTORY (HISTORIE) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
16. Kruhový děj s ideálním plynem, 2. termodynamický zákon
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
TEPELNÉ MOTORY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_32.
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_11 Tepelné motory –opakování
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Tepelné motory VY_32_INOVACE_29_Tepelné motory
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Spalovací motor Název školy: Základní škola Brána Nová Paka
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Spalovací motory čtyřdobé (mění tepelnou energii na mechanickou)
Transkript prezentace:

Gymnázium Vincence Makovského a se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_11 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika Téma: Tepelné motory Autor: Mgr. Jan Rosecký Předmět: Fyzika Ročník: 2. ročník VG Využití: Prezentace určena k výkladu látky z molekulové fyziky a termiky na gymnáziu Anotace: Prezentace se skládá z úvodního opakování, vyvození látky k tématu tepelné motory a závěrečného shrnutí (procvičení učiva). Šedé texty a grafy jsou při výkladu na interaktivní tabuli dopisovány a dokreslovány. Před použitím prezentace je doporučeno je smazat.

Molekulová fyzika a termika Tepelné motory Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě Molekulová fyzika a termika Tepelné motory

Opakování Co je perpetuum mobile? Lze sestrojit? Jakou by mělo účinnost? Jaké jsou druhy perpetua mobile? Jak zní první termodynamický zákon? Jak zní druhý termodynamický zákon? Co je motor? K čemu slouží? Jaké druhy motorů znáte? Co mají společného? Čím se liší?

Motor = hnací zařízení – přeměňuje jinou energii na energii pohybovou: – elektrická energie: elektrické motory, elektromotory – vnitřní energie paliva: tepelné motory Obr. 1 Obr. 2

Tepelný motor – důležitá je účinnost motoru (Carnotův vztah, 1830) 𝜼 ≤ 𝜼 𝒎𝒂𝒙 = 𝑻 𝟏 − 𝑻 𝟐 𝑻 𝟏 =𝟏 − 𝑻 𝟏 𝑻 𝟐 𝑇1 = teplota ohřívače, vstupující páry, hořících plynů 𝑇2 = teplota chladiče, odcházející páry, výfukových plynů Nicolas Leonard Sadi Carnot (1796–1832) francouzský fyzik, zakladatel termodynamiky vystudoval polytechniku, sloužil v armádě popsal fyzikální model parního stroje Obr. 3

Tepelný motor 𝜼 ≤ 𝜼 𝒎𝒂𝒙 = 𝑻 𝟏 − 𝑻 𝟐 𝑻 𝟏 =𝟏 − 𝑻 𝟐 𝑻 𝟏 𝜼 ≤ 𝜼 𝒎𝒂𝒙 = 𝑻 𝟏 − 𝑻 𝟐 𝑻 𝟏 =𝟏 − 𝑻 𝟐 𝑻 𝟏 𝑇1 = teplota ohřívače, vstupující páry, hořících plynů 𝑇2 = teplota chladiče, odcházející páry, výfukových plynů Jak dosáhnout co největší účinnosti motoru? malé 𝑇 2 – nelze příliš snížit velké 𝑇 1 – snadnější cesta

Tepelné motory – motory parní – pracovní látka (pára) se získává mimo vlastní motor (v kotli) – parní stroj (1784, Skot J. Watt) – animace – parní turbína (1885, Švéd C. G. Laval, Angličan Ch. A. Parson) – tepelné a atomové elektrárny Obr. 4

Tepelné motory – motory spalovací – pracovní látka hoří přímo uvnitř motoru – zážehový motor (1860, Belgičan J. Lenoir, Němec N. A. Otto) – karburátor (směr vzduchu a benzínu), válec, píst, svíčka, ventily – animace – sání, komprese, výbuch a expanze, výfuk – vznětový motor (1880, Němec R. Diesel) – (vzduch), válec, píst, vstřikovací tryska (nafta), ventily

Tepelné motory – motory spalovací – proudový motor (1940) – raketový motor (Rus K. E. Ciolkovskij, Američan R. H. Godard) – animace Obr. 5

Tepelné motory Ze zadaných údajů vypočtěte 𝜂max: Tepelný motor 𝑇1 [𝐾] 𝑇2 [𝐾] 𝜂max 𝜂 parní stroj lokomotivy 600 390 0,35 0,09–0,15 parní turbína 800 320 0,60 0,25–0,35 plynová turbína 1100 500 0,55 0,22–0,37 čtyřdobý zážehový motor 2800 970 0,65 0,20–0,33 čtyřdobý vznětový motor 2900 770 0,73 0,30–0,42 proudový motor 3000 900 0,70 0,40 raketový motor 4000 1000 0,75 0,50

Zdroje Obr. 1: Soubor:Silniki by Zureks.jpg [online]. Wikipedie: Otevřená encyklopedie, 2008 [cit. 2012-10-25]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Silniki_by_Zureks.jpg licence Creative Commons 3.0 Obr. 2: Soubor:Skoda Yeti – Frontansicht, 14. Juni 2011, Mettmann.jpg [online]. Wikipedie: Otevřená encyklopedie, 2011 [cit. 2012-10-25]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor: Skoda_Yeti_%E2%80%93_Frontansicht,_14._Juni_2011,_Mettmann.jpg licence Creative Commons 3.0 Obr. 3: Soubor:Sadi Carnot.jpeg [online]. Wikipedie: Otevřená encyklopedie, 2011 [cit. 2012-10-25]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sadi_Carnot.jpeg volné dílo Obr. 4: File:Dampfturbine Laeufer01.jpg [online]. Wikipedie: Otevřená encyklopedie, 2005 [cit. 2012-10-25]. Dostupné z: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Dampfturbine_Laeufer01.jpg svobodná licence GNU 1.2 Obr. 5: Soubor:V2 engine.jpg [online]. Wikipedie: Otevřená encyklopedie, 2006 [cit. 2012-10-25]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:V2_engine.jpg svobodná licence GNU 1.2