Lineární algebra.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Matematická analýza Lineární algebra Diferenciální rovnice
Advertisements

Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Dualita úloh lineárního programování a analýza citlivosti
MARKOVSKÉ ŘETĚZCE.
SIMPLEXOVÝ ALGORITMUS Řešení v tabulkovém procesoru
Práce s vektory a maticemi
MATLAB LEKCE 7.
Mgr. Andrea Cahelová Gymnázium J. Kainara, Hlučín
Rovnice roviny Normálový tvar rovnice roviny
Lineární regresní analýza Úvod od problému
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Lineární rovnice se dvěma neznámými
FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů
Sylabus V rámci PNV budeme řešit konkrétní úlohy a to z následujících oblastí: Nelineární úlohy Řešení nelineárních rovnic Numerická integrace Lineární.
( část 2 – vektory,matice)
Lineární programování Simplexový algoritmus
Matice David Hoznátko.
Matice D.: Matice je systém m .n čísel, uspořádaný do m řádků a n sloupců. Je to jenom symbol, nemá to žádnou číselnou hodnotu! Označení: řádek, řádkový.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Vektory v geometrii a ve fyzice
Gaussova eliminační metoda
Formulace a vlastnosti úloh lineárního programování
Vektory Práce s vektory Př.: Mějme dva vektory z Udělejme kombinace
Lineární zobrazení Definice 46.
Analytická geometrie pro gymnázia
Lineární rovnice – 2. část
Inverzní matice potom Že je to dobře:.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Matice.
ANALÝZA VÝSLEDKŮ LINEÁRNÍHO OPTIMALIZAČNÍHO MODELU
Způsob řešení soustavy lineárních rovnic
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
A. Soustavy lineárních rovnic.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti
Algebra II..
Lineární zobrazení.
Základní operace s maticemi
Množiny.
Vektorové prostory.
Spojení a průnik podprostorů
Základní operace s maticemi
Simplexová metoda pro známé počáteční řešení úlohy LP
2. Vybrané základní pojmy matematické statistiky
polynom proměnné x f = anxn + an-1xn-1 + ……. + a0
Lineární programování - charakteristika krajních bodů
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, Neratovice, tel.: , IČO: , IZO: Ředitelství.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Matice přechodu.
Mgr. Martin Krajíc matematika 3.ročník analytická geometrie
Soustavy lineárních rovnic. Soustava m lineárních rovnic o n neznámých a 11 x 1 + a 12 x 2 + … + a 1n x n = b 1 a 21 x 1 + a 22 x 2 + … + a 2n x n = b.
Operace s vektory Autor: RNDr. Jiří Kocourek.
VEKTORY.
Repetitorium z fyziky I
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Matice Přednáška č.4. Definice: Soubor prvků nazýváme maticí typu i-tý řádek j-tý sloupec prvky matice.
EMM21 Ekonomicko-matematické metody 2 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík,CSc.
A. Soustavy lineárních rovnic. y = 2x + 5 2x – y = -5 a 1 x 1 + a 2 x 2 = b a 1 = 2 a 2 = -1 b = - 5 x + y = 5 3x + 3y = 18 x + y = 5 3x + 3y = 15 x +
ALGEBRAICKÉ STRUKTURY
Nerovnice Ekvivalentní úpravy.
Simplexová metoda.
KIV/ZD cvičení 7 Tomáš Potužák.
Matematika pro ekonomy Jaro 2012 Ivana Vaculová
Soustava tří lineárních rovnic Řešení Gaussovou eliminační metodou
Soustava tří lineárních rovnic Řešení Gaussovou eliminační metodou
1 Lineární (vektorová) algebra
Základní operace s maticemi
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Upravila R.Baštářová.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
ANALYTICKÁ GEOMETRIE Analytická geometrie je část geometrie, která v euklidovské geometrii zkoumá geometrické útvary pomocí algebraických a analytických.
Transkript prezentace:

Lineární algebra

Vektor Skalár Vektor ve fyzice Vektor v matematice číslo bez rozměru a směru Vektor ve fyzice veličina mající velikost, směr, působiště Vektor v matematice určuje posunutí Každou uspořádanou n - tici čísel (a1,a2,…..an) nazveme n - rozměrným (aritmetickým) vektorem. Čísla a1, a2, …. an nazveme souřadnice vektoru Označení a = (a1, a2, …. an)

Pravidla pro počítání vektory a = (a1, a2, …, an), b = (b1, b2, ..., bn), k  R a = b  (a1 = b1, a2 = b2, …. an = bn) a + b = (a1 + b1, a2 + b2, …. an + bn) k.a = (ka1, ka2, …. kan) Nulový vektor 0 = (0, 0, ..., 0) Opačný vektor -a = (-a1, -a2, …, -an)

Skalární součin vektorů Skalárním součinem vektorů a = (a1,a2,…..an), b = (b1,b2,…..bn) nazýváme číslo a . b = a1.b1 + a2 .b2 + an.bn Příklad: Určete skalární součin vektorů a = (1, 2, 1), b = (1, 4, 3) a . b = 1.1 + 2.4 + 1.3 = 12

Vektorový prostor Množinu všech uspořádaných n-tic (a1, a2, …, an) spolu s operacemi sčítání vektorů a násobení vektoru skalárem, pro něž platí řada běžně splnitelných podmínek, nazýváme n- rozměrným vektorovým prostorem. Značí se Vn= (V, S, +,*), kde V je množina vektorů, S je množina skalárů a + a * jsou operace s nimi.

Lineárně nezávislé vektory Nechť a1, a2, ..., am  Vn, c1 ..., cm  R Vektory a1, a2, …, am jsou lineárně nezávislé když c1.a1 + c2.a2 + cm.am = 0 jen pro c1 = c2 = cm = 0 Je- li alespoň jedno z čísel ci  0, nazýváme tyto vektory lineárně závislé. Vektor b  Vn se nazývá lineární kombinací vektorů a1, a2,…. am, existují-li čísla c1, …, cm taková, že platí b = c1. a1 + ... + cm.am.

Báze vektorového prostoru Množina [a1, a2, ….ah] se nazývá báze vektorového prostoru, jsou-li její vektory lineárně nezávislé a každý ostatní vektor vektorového prostoru je jejich lineární kombinací. Hodnost (dimenze) vektorového prostoru je rovna maximálnímu počtu lineárně nezávislých vektorů, počtu vektorů v bázi..

Příklad báze Kanonická báze j1 = (1,0,…,0) j2 = (0,1,…,0) … jn = (0,0,…,1) Vektory j1,…, jn jsou lineárně nezávislé.

Souřadnice vektoru Nechť B je = [a1, a2, ….an] je bází vektorového prostoru, pak každý vektor v = 1 a1 + 2 a2 + … + n an a koeficienty 1, 2, …, n jsou souřadnice vektoru v vzhledem k bázi B. Příklad B = [a1, a2] = [(1,0,1), (1,1,0)], v = (5,2,3) v = 3 a1 + 2 a2

Matice Maticí A typu (m, n) nazýváme strukturu reálných čísel o m řádcích a n sloupcích. Je-li m = n , mluvíme o čtvercové matici. Označujeme A [aik]. Hodnost matice A typu (m,n) je rovna počtu lineárně nezávislých řádků (nebo sloupců) matice. 

Základní pojmy Diagonála matice Nulová matice Trojúhelníková matice je tvořena prvky a11, a22 ,... arr , kde r = min(m,n) Nulová matice všechny prvky matice jsou nulové Trojúhelníková matice všechny prvky pod diagonálou jsou nulové Jednotková matice čtvercová matice, která má všechny prvky na diagonále rovny 1. Značíme E.

Operace s maticemi Nechť A, B jsou matice obě typu (m,n) Rovnost matic A = B  jsou-li téhož typu (m,n) a aik = bik Součet matic A + B = [aik+bik] Násobek matice skalárem .A = [.aik] Součin matic A typu (m, n) a B typu (n, p) je matice A.B = C =[cik] typu (m, p), kde cik je skalární součin i - tého řádku matice A a k - tého sloupce matice B

Elementární operace Elementární operace Součet řádků Násobení řádků skalárem Výměna řádků Vynechání řádku

Inverzní matice Čtvercová matice A řádu n je regulární  h = n Čtvercová matice A řádu n je singulární  h < n Nechť A je regulární čtvercová matice n - tého řádu. Matici X, pro kterou platí A.X = X.A = E, kde E je jednotková matice n - tého řádu, nazveme inverzní maticí k matici A a označíme A-1.

Výpočet inverzní matice Provedeme elementární operace na matici (A|E) s cílem vytvořit z matice A matici jednotkovou, z matice E pak vznikne matice inverzní.

Hodnost matice Hodnost matice se nezmění zaměníme-li pořadí řádků vynásobíme-li řádky nenulovým číslem přičteme-li k řádku lineární kombinaci řádků ostatních vynecháme-li řádek, který je lineární kombinací řádků ostatních zaměníme-li pořadí sloupců Určení hodnosti matice - matici převedeme pomocí elementárních operací na trojúhelníkový tvar

Soustava lineárních rovnic a11x1 + a12x2 + a13x3 + …. + a1n xn = b1 a21x1 + a22x2 + a23x3 + …. + a2n xn = b2 … am1x1 + am2x2 + am3x3 + …. + amnxn = bm A = (aij), i =1,…,m, j=1,...,n jsou koeficienty proměnných b = (bi) i =1,…,m je sloupec pravých stran a x = (x1, x2, x3,….xn) jsou proměnné Soustavu je možno zapsat v maticovém tvaru A x = b

Frobeniova věta Nehomogenní soustava je řešitelná právě tehdy, když matice soustavy a rozšířená matice soustavy mají stejnou hodnost. Je-li n = h  existuje právě jedno řešení Je-li n  h  existuje nekonečně mnoho řešení závislých na n - h parametrech

Gaussova eliminační metoda Vytvoříme rozšířenou matici soustavy Matice koeficientů proměnných a vektor pravých stran Upravíme tuto matici na trojúhelníkový tvar Pomocí elementárních operací s řádky (sloupci) Elementárními úpravami dostáváme ekvivalentní soustavy rovnic – mají stejná řešení Dopočítáme proměnné x1, x2, … xn. Ve čtvercové soustavě je možno jednu proměnnou určit okamžitě, ostatní postupným dosazováním V soustavě s více proměnnými než rovnicemi položíme proměnné, které neodpovídají trojúhelníkovému tvaru soustavy, rovny nule, ostatní dopočítáme

Gaussova eliminační metoda x1 + 2x2 + x3 = 3 2x1 + x2 + x3 = 6 Matice soustavy x1 + 3x2 + x3 = 2 x1 + 2x2 + x3 = 3 -3x2 - x3 = 0 Z toho x3 = 3 x2 = -1 x1 = 2 -x3 = -3

Jordanova eliminační metoda Vytvoříme rozšířenou matici soustavy Matice koeficientů proměnných a vektor pravých stran Upravíme tuto matici na diagonální tvar Na diagonále jedničky, ostatní prvky ve sloupcích rovny nule Pomocí vybraných elementárních operací s řádky (sloupci) Vybereme řídící prvek (pivot) – budoucí řídící jedničku Vybraný řídící řádek pivotem vydělíme K ostatním řádkům přičítámš vhodný násobek řídícího řádku Hodnoty proměnných x1, x2, … xn odpovídajících diagonále (bázických) jsou ve vektoru pravých stran

Jordanova eliminační metoda x1 + 2x2 + x3 - x4 = 2 2x1 + 3x2 - x3 + 2x4 = 1 4x1 + 7x2 + x3 = 5 x1 = -4 x2 = 3 x3 = x4 = 0 x1 = -4 +5p - 7q x2 = 3 - 3p + 4q x3 = p x4 = q