Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0236 Tematická oblast: Matematika Autor: Mgr. František Buriánek Téma: Determinant matice Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_MB_01_Determinant matice Datum tvorby: 18.01.2013 Anotace (ročník): Prezentace je určena pro žáky 3.ročníku SŠ, slouží k procvičení učiva a ověření znalostí žáků Klíčová slova: Matice, determinant

2 Lineární algebra Výpočet determinantu

3 Determinantem čtvercové matice řádu n nazýváme součet všech součinů n prvků této matice takových, že v žádném z uvedených součinů se nevyskytují dva prvky z téhož řádku ani z téhož sloupce.

4 Značení determinantu Determinant matice A s prvky a řs zapisujeme jako det A. Nebo pomocí prvků:

5 Determinant čtvercové matice 1. řádu det A =

6 Příklad A = (7) det A = 7

7 Determinant čtvercové matice 2. řádu det A =

8 Příklad det A =

9 Determinant čtvercové matice 3. řádu

10 Příklad

11 Příklady k procvičení

12 Výsledky det A = -13

13 Výsledky det B = -59

14 Výsledky det C = 67

15 Výsledky det D = 22


Stáhnout ppt "Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění."

Podobné prezentace


Reklamy Google