Státní památková péče hrady a zámky PhDr. Vladimíra Lindnerová Centrum informací a statistik kultury NIPOS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Památky Unesco Česká republika.
Advertisements

VY_32_INOVACE_ICT2.5_3-50 Anotace
Historie soupisů památek v Českých zemích
Státní statistická služba za oblast kultury
Název projektu: U č ení pro ž ivot Reg. č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č íslo šablony: III / 2 Název sady A: Ve ř ejná správa – obecná č ást.
Památky UNESCO v České republice 4. ročník
ISAD Cíl: • sjednotit archeologická data vytvořená v projektech výzkumu a vývoje na ústředním pracovišti NPÚ • vytvořit aplikaci na internetu pro komplexní.
CESTOVNÍ RUCH A REKREACE
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
Konference UNIV 2K 1. a Ing. Petr Richter ředitel školy VOŠ, SPŠ a OA Čáslav Přemysla Otakara II. 938 VOŠ, SPŠ a OA Čáslav.
Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo
Památky UNESCO v ČR V České republice je do Seznamu
VY_52_INOVACE_ZE.9.40 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Ochrana kulturních památek
Poznámky pro výuku Předmět: Základy práva
Prezentace (hodnocení dle zadaných podmínek hodnocení prezentace učitelem) 40´ Práce ve skupinách 30´ Seznámení s tématem 10´
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_13 Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor
PŘÍRODNÍ A KULTURNÍ BOHATSTVÍ
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_19
Kulturní dědictví Monotematický den. UNESCO Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) byla ustavena v roce UNESCO plní úkoly v oblasti.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Památky UNESCO v ČR Praha – historické jádro, Vyšehrad.
Památky UNESCO v České republice
Krajinou Vysočiny, ZŠ Stonařov
Památky UNESCO v ČR Jiří Novák
ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01
Kulturní památky UNESCO České republiky – 1. část
Č eská republika: Chrán ě ná území Hospodá ř ský zem ě pis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
DM.  Dlouhodobý majetek  Dlouhodobý majetek je svým charakterem ur č en k dlouhodobému pou ž ívání ve firm ě (déle ne ž jeden rok) a zárove ň  musí.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, UNESCO,
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Archeologické výzkumy Povinnosti vlastníka kulturní památky Financování kulturní památky.
Ochrana kulturních památek M. Horáková. Témata seminářů Úvod, základní právní úprava, základní pojmy Ochrana kulturních památek,Státní památková péče.

Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Evidence a dokumentace památkového fondu Ústřední seznam kulturních památek - historie a současnost.
Návrh rozpočtu MČ Brno-Kohoutovice na rok Struktura příjmů MČ Brno-Kohoutovice 1. Příjmy z veřejných rozpočtů o příjmy ze státního rozpočtu - postoupené.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_375_VES_15 Autor Mgr.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Třebová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Kultura a památková péče v Pardubickém kraji v letech
OBCE A KRAJE VE FINANČNÍ SPRÁVĚ. DECENTRALIZACE VEŘEJNÉ SPRÁVY 1990 – obnovení ve ř ejné samosprávy; obecní z ř ízení 1990 – obnovení ve ř ejné samosprávy;
VY_32_INOVACE_Vac_III_12 Památky UNESCO v ČR Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
UNESCO UNESCO je Organizace pro výchovu, vědu a kulturu založená při OSN v roce 1946 v roce 1972 přijalo UNESCO Úmluvu o ochraně nejvýznamnějšího světového.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
PAMÁTKOVÁ PÉČE. CO JE PAMÁTKOVÁ PÉČE ? péče o movité a nemovité věci řeší otázky přístupu k historickému dědictví systém péče založen na legislativě význam.
Památky UNESCO v České republice České dědictví UNESCO.
Soupisy Centrální komise
PŘÍRODNÍ A KULTURNÍ BOHATSTVÍ
Havarijní plán kraje.
Místní rozpočtové jednotky
Druh učebního materiálu
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
OCHRANA PAMÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Stavební právo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Nemovité kulturní památky na území obcí Jihomoravského kraje
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
UNESCO Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_02_UNESCO.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Předmět:Vlastivěda Ročník: IV. Tematický celek: Česká republika
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_17_VLASTIVĚDA
Transkript prezentace:

Státní památková péče hrady a zámky PhDr. Vladimíra Lindnerová Centrum informací a statistik kultury NIPOS

Památky a legislativa Význam hrad ů a zámk ů v oblasti kulturního d ě dictví a ekonomice Pé č e o kulturní památky - p ř edm ě t celospole č enského zájmu Zákon č. 20/1987 Sb., o státní památkové pé č i v platném zn ě ní Zákon č. 101/2001 Sb., o navrácení nezákonn ě vyvezených kulturních statk ů, v platném zn ě ní Zákon č. 71/1994 Sb., o prodeji a vývozu p ř edm ě t ů kulturní hodnoty, v platném zn ě ní

Mezinárodní předpisy a úmluvy Evropská úmluva o krajin ě Úmluva o ochran ě archeologického d ě dictví Evropy Úmluva o ochran ě architektonického d ě dictví Evropy Druhý protokol k Haagské úmluv ě na ochranu kulturních statk ů za ozbrojeného konfliktu z r Úmluva o ochran ě sv ě tového kulturního a p ř írodního d ě dictví Úmluva o opat ř eních k zákazu a zamezení nedovoleného dovozu, vývozu a p ř evodu vlastnictví kulturních statk ů Úmluva na ochranu kulturních statk ů za ozbrojeného konfliktu a Protokol k ní

Národní památkový ústav (NPÚ) NPÚ - odborné pracovišt ě v oboru státní památkové pé č e dle § 32 zák. č. 20/1987 Sb.: zpracovává rozbory stavu a vývoje státní památkové pé č e, podklady pro prognózy, koncepce a dlouhodobé výhledy státní památkové pé č e organizuje, koordinuje a plní v ě deckovýzkumné úkoly státní památkové pé č e, rozpracovává teorii a metodologii státní památkové pé č e a metodiku spole č enského uplatn ě ní kulturních památek plní úkoly odborn ě metodického, dokumenta č ního a informa č ního pracovišt ě pro úsek státní památkové pé č e zabezpe č uje pr ů zkumy, výzkumy a dokumentaci kulturních památek, památkových rezervací a památkových zón a je sou č asn ě poskytovatelem údaj ů podle zvláštního právního p ř edpisu (stavební zákon) vede úst ř ední seznam kulturních památek

NPÚ - pokračování p ř ipravuje odborné podklady pro ministerstvo kultury, zejména pro prohlášení v ě cí za kulturní památky zpracovává pot ř ebné odborné podklady pro ostatní orgány státní památkové pé č e, metodicky usm ě r ň uje č innost konzervátor ů a zpravodaj ů a poskytuje bezplatnou odbornou pomoc vlastník ů m kulturních památek p ř i zajiš ť ování pé č e o n ě zabezpe č uje odborný dohled nad provád ě ním komplexní pé č e o kulturní památky a nad jejich soustavným využíváním sleduje kulturn ě výchovné využití kulturních památek a jejich propagaci a zabezpe č uje kulturn ě výchovné využití a zp ř ístupn ě ní památek, s nimiž hospoda ř í zabezpe č uje další vzd ě lávání pracovník ů v oboru státní památkové pé č e plní další úkoly na úseku státní památkové pé č e, kterými ji pov ěř í ministerstvo kultury

Památkový fond Druhové složení movité památky a jejich soubory nemovité památky, zejména stavby památky p ř ipomínající významné události nebo historické osobnosti památkov ě chrán ě ná území Národní kulturní památky více než 200 objekt ů

Památky UNESCO 12 památek: Historické centrum Č eského Krumlova (1992) Historické centrum Prahy (1992) Historické centrum Tel č e (1992) Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené Ho ř e (1994) Historické centrum Kutné Hory s kostelem sv. Barbory a katedrálou Panny Marie v Sedlci (1995) Lednicko – valtický areál (1996) Arcibiskupský zámek a zahrady v Krom ěř íži (1998) Vesnická památková rezervace v Holašovicích (1998) Zámek v Litomyšli (1999) Sloup sv. Trojice v Olomouci (2000) Vila Tugendhat v Brn ě (2001) Židovská č tvr ť a bazilika sv. Prokopa v T ř ebí č i (2003)

Specializované programy MK Program záchrany architektonického d ě dictví - p ř ísp ě vky na obnovu hrad ů, zámk ů apod. Havarijní program - p ř ísp ě vky na nejnaléhav ě jší opravy památek Program regenerace m ě stských památkových rezervací a zón - p ř ísp ě vky pouze tehdy, pokud má p ř íslušné m ě sto zpracovaný vlastní program regenerace a finan č n ě se podílí na obnov ě kulturní památky Program pé č e o vesnické památkové rezervace a zóny a krajinné památkové zóny - je ur č en na obnovu památek lidové architektury Program restaurování movitých kulturních památek – p ř ísp ě vky na obnovu um ě leckých a um ě lecko ř emeslných d ě l, která jsou umíst ě na ve ve ř ejnosti p ř ístupných budovách pro kulturní, výchovn ě vzd ě lávací nebo náboženské ú č ely.

Statistika V roce 2010 bylo statisticky sledováno 284 památkových objekt ů : 177 památek ve správ ě NPÚ, jiných rezort ů, kraj ů, obcí a m ě st - návšt ě vnost 6, 7 mil. 45 objekt ů v majetku nebo správ ě ob č anských sdružení, obecn ě prosp ě šných spole č ností a církví - návšt ě vnost 1, 9 mil. 62 památek ve správ ě č i majetku podnikatelských subjekt ů, právnických a fyzických osob - návšt ě vnost 2, 7 mil.

Po č et návšt ě vník ů Vstupné Prohlídkové okruhy Mobiliární fond Kulturní č innost Elektronická rezervace vstupenek Zam ě stnanci Hospoda ř ení Vybrané ukazatele ze stat.výkazu

D ě kuji za pozornost