Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance 17.6.2010 Jan Brož A08B0109P.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mikroekonomie I Domácí produkt
Advertisements

Platební bilance, zahraniční zadluženost
Trh a jeho zákonitosti.
1 Makroekonomie Ing. Vojtěch Jindra.
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
Ekonomická gramotnost
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
O čem (ne)vypovídá ukazatel HDP
Finanční statistika v národním účetnictví (makroekonomická analýza, 5HP501) Václav Rybáček kontakt: katedra institucionální ekonomie konzultace:
Makroekonomické agregáty
Agregátní poptávka a nabídka
HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Makroekonomické agregátní veličiny Ing. Vojtěch Jindra
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD A VNĚJŠÍ OBCHODNÍ A MĚNOVÁ POLITIKA
Základní makroekonomické ukazatele
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Makroekonomie.
Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“
Národní hospodářství Ukazatelé výkonnosti.
Makroekonomie A.
Co se má vyrábět, v jakém množství a kdy?
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A12 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořenílistopad.
Určení rovnovážné produkce
HDP= hrubý domácí produkt
Agregátní výdaje (AE).
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Investiční multiplikátor
Ukazatele ekonomické efektivnosti
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Platební bilance,
Zahraniční obchod Bilance v zahraničním obchodě. Bilancování Bilancování v zahraničním obchodě znamená porovnávání dovozů národního hospodářství ČR s.
Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Makroekonomické výstupy
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Platební / obchodní bilance
Platební bilance N MF A Cvičení č. 1 ZS Témata seminárních prací N_MF_A 1. Vývoj běžného účtu platební bilance ČR od r. 2004, hlavní trendy a disproporce.
VY_32_INOVACE_ Mikroekonomie.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Rozpočtová (fiskální) nerovnováha Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
MAKROEKONOMIE VNĚJŠÍ EKONOMICKÁ ROVNOVÁHA, PLATEBNÍ BILANCE
MĚŘENÍ VÝKONU EKONOMIKY
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
MĚŘENÍ VÝKONU NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ALENA KERLINOVÁ
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Makroekonomie II Petr Musil Krátkodobá rovnováha v otevřené ekonomice, model IS-LM-BP, Mundell-Fleming model.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Ekonomika– národní hospodářství
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
O čem (ne)vypovídá ukazatel HDP
Základy ekonomie Seminář 11..
Ekonomika Makroekonomie - AD 4. Ing. Miroslava Farmačková
Transkript prezentace:

Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P

Ekonomie - Ekonomie se zabývá zkoumáním alokace vzácných zdrojů mezi různá alternativní užití tak, aby byly uspokojeny základní lidské potřeby –Mikroekonomie – zkoumá chování dílčích ekonomických subjektů (firem, domácností) –Makroekonomie – zkoumá chování ekonomiky jako celku Makroekonomie klade důraz na 4 aspekty ekonomického života –Nezaměstnanost – její příčiny a kroky, které můžeme podniknout, abychom nezaměstnanosti zabránili –Úspory – předpokládáme, že část příjmu nespotřebujeme, ale uspoříme –Nerovnováha zahraničního obchodu – rozdíl mezi importem a exportem každé země přerozděluje bohatství mezi jednotlivými zeměmi –Peníze a cenová hladina – použití peněz při obchodování namísto barterového obchodu

Účetnictví národního důchodu Hlavním zájmem makroekonomické analýzy je hrubý národní produkt GNP – souhrn veškeré finální produkce vyprodukované výrobními faktory v držení občanů země Skládá se z: –Spotřeby C –Investic I –Vládních nákupů G –Zůstatku běžného účtu NX Započítávají se pouze finální produkty Odečteme-li amortizaci kapitálu, daně a přičteme-li jednostranné transfery, získáme národní důchod Y Odečteme-li čistý příjem z majetku v zahraničí, získáme hrubý domácí produkt GDP

Účetnictví národního důchodu v otevřené ekonomice Otevřená ekonomika – ekonomika otevřená mezinárodnímu obchodu – Export domácí produkce – Import zahraniční produkce Spotřeba – Největší část GNP, více jak 60% – Výdaje na uspokojení našich potřeb Investice – Kolem 15% GNP – Část výdělku použitá na zvýšení produktivity v dalším období Spotřeba – Kolem 20% GNP – Veškeré nákupy zboží a služeb uskutečněné vládou – Také výdaje na výzkum, vzdělání, infrastrukturu,…

Národní důchod pro otevřenou a uzavřenou ekonomiku, zůstatek běžného účtu Uzavřená ekonomika: –Y = C + I + G Otevřená ekonomika: –Navíc zůstatek běžného účtu CA, tj. rozdíl exportu a importu –CA = EX – IM –Potom tedy dostaneme vztah: –Y = C + I + G + EX – IM – převládá-li import nad exportem, vzniká deficit běžného účtu a dochází k zadlužování země, protože země musí dluh uhradit pomocí půjček od ostatních zemí

Úspory a běžný účet; soukromé a vládní úspory Národní úspory S – ta část produktu Y, která není použita na spotřebu domácností ani na vládní výdaje –S = Y – C – G –V uzavřené ekonomice se tedy úspory rovnají investicím, tj. S = I –V otevřené ekonomice počítáme navíc s běžným účtem: –S = I + CA Národní úspory můžeme dělit na úspory soukromé a vládní –Soukromé úspory: ta část disponibilního důchodu (disponibilní důchod je národní důchod očištěn o daně T), která je raději uspořena –S P = Y – T – C –Vládní úspory: rozdíl vládních příjmů z daní a výdajů na vládní nákupy –S G = T – G

Platební bilance Platební bilance je peněžní vyjádření transakcí mezi danou zemí a jejími zahraničními partnery Má tři základní části: –Běžný účet - transakce, které zahrnují import a export zboží a služeb –Finanční účet – transakce, zahrnující nákup a prodej finančních aktiv –Kapitálový účet – příjmy a výdaje spojené s pohybem bohatství mezi zeměmi Pokud jsou příjmy větší než výdaje, hovoříme o aktivním saldu platební bilance Platební bilance musí být vyrovnaná - dlouhodobě není možné, aby si občané jedné země kupovali více zboží a služeb, než kolik poskytnou. –Tj.: Běžný účet + finanční účet + kapitálový účet = 0 Vyrovnávání platební bilance je možné například pomocí devizové politiky, kdy centrální banka buď posiluje nebo oslabuje svoji měnu

Konec. Děkuji za pozornost!