Národní přírodní rezervace Čerchovské hvozdy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekosystémy v ČR.
Advertisements

Národní park České Švýcarsko
Ochrana přírody.
Chráněné oblasti ve Středočeském kraji
Přírodní společenstva
Organizace ochrany přírody v ČR
Národní park Šumava Autor: Eliška Korábková Johana Černá 8.A
 Rozsáhlé pohoří na hranicích Česka, Rakouska a německého Bavorska.  Rozkládá se v nadmořské výšce mezi 600 m ( údolí Otavy u Rejštejna ) a 1378 m (
Národní parky v ČR Lenka hajzlerová.
Příroda v ČR Lesy tvoří v ČR asi 33% rozlohy území.
Národní park Šumava.
Ochrana přírody ..
Život nekončí základním vzděláním – „Jedeme dál“ (CZ /3. 1
Les.
Chráněná území na Vysočině
AMERIKA přírodní krajiny
CHKO Křivoklátsko Darin Jandová Klára Bergmannová.
Poznáním k udržitelnému rozvoji regionu Místo, kde žijeme
Národní park Šumava.
Lesy mírného pásu.
Chráněná území České republiky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
NAJZNÁMĚJŠÍ NAHOSEMENNÉ RASTLINY JEHLIČNATÉ STROMY A KEŘE
Příroda Benešovska.
Nahosemenné rostliny - STROMY
Česká republika: CHKO Hospodářský zeměpis
PŘÍRODNÍ POMĚRY Zpracovala: Klára Schindlerová
Poodří Chráněná oblast.
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Moravskoslezské Beskydy
informační centrum u sedmi jelenů
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
NÁRODNÍ PARK ŠUMAVA.
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
CHKO BROUMOVSKO Smírčí kříž Radek DRLIČKA, V. Zk, Brno 2004.
OCHRANA PŘÍRODY NA ÚZEMÍ HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Marie Polanská NÁZEV:VY_32_INOVACE_18_ Národní park Šumava TÉMATICKÝ.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kácení lesů Těžba surovin Člověk a krajina Kulturní krajina.
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_CHKO+NP.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
CHKO J ESENÍKY Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.Lenka.
Ochrana ŽP v ČR Ekologie – oikos a logos, nauka o místě kde přebýváme Systematická ochrana ŽP u nás začíná už kolem 12- století 1838 – první rezervace.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
BÍLÉ KARPATY CHRÁNĚNÁ KRAJINNÁ OBLAST Rozloha: 750 km 2 Nejvyšší hora: Velká Javořina (970 m n. m.) Vznik CHKO: 1980 ZÁKLADNÍ ÚDAJE.
- měly by být vyhlašovány primárně pro ochranu menších území, v nichž jde o ochranu vzácného a regionálně významného stanoviště (např. rašeliniště), případně.
Přírodní společenstva v České republice Martin Chlumský Dis. 3. ročník BI-TV Pedagogická fakulta UK Kateřina Vaněčková PdF UK Praha Helena Jedličková.
Ukaž významná chráněná území kraje VY_32_INOVACE_10
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
PŘÍRODNÍ REZERVACE NA ÚZEMÍ SLOVÁCKA
SEMINÁŘ CVIČITELŮ na ČEŘÍNKU říjen 2010.
REVITALIZACE Národní přírodní rezervace BOŽÍDARSKÉ RAŠELINIŠTĚ
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ V ČESKÉ REPUBLICE
Chráněná krajinná oblast
Přírodní společenstva v České republice
Přírodní, rekreační oblasti na Slovácku
VY_32_INOVACE_Vac_III_06 Ochrana přírody a krajiny
LISTNATÉ DŘEVINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Přírodní společenstva v České republice: LES
CHŘIBY.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
14. f Vegetace mírného pásu
Chráněné rostliny na Slovácku
Škola:. Základní škola Kladruby
Transkript prezentace:

Národní přírodní rezervace Čerchovské hvozdy Kubal Tomáš Tv-Bi

Rezervace se nachází v jižní části CHKO Český les a s ohledem na rozlohu 327 ha je nejrozsáhlejším chráněným územím Českého lesa. NPR Čerchovské hvozdy se nalézá na svazích vrcholů Čerchov (1042 m.n.m), Malý Čerchov (988 m.n.m) a Sedlová jedlina (927 m.n.m), v katastrálním území Česká Kubice, Dolní Folmava, Chodov a Pec pod Čerchovem.

Rezervace se nachází v bývalém hraničním pásmu Rezervace se nachází v bývalém hraničním pásmu. Dlouhodobá nepřístupnost hraničního pásma veřejnosti do jisté míry přispěla (spolu s omezenou dostupností pro lesní těžbu) k minimálnímu narušení území. Vlastní vrchol Čerchova, na němž byla v 19. stol. postavena rozhledna (Kurzova věž)} s turistickou chatou a později (v šedesátých letech 20. stol.) rozsáhlé vojenské pozorovací zařízení, je odlesněn a devastován, a není proto do rezervace zahrnut. Hlavním předmětem ochrany této lokality jsou zachovalé, přírodně blízké bukové a smíšené lesní porosty montánních poloh s charakteristickými druhy rostlin a živočichů.

Přírodně blízké a bukové lesní porosty Přírodně blízké a bukové lesní porosty Komplex lesů NPR Čerchovské hvozdy

Vegetace NPR Čerchovské hvozdy Vegetaci Čerchovských hvozdů dominují lesní společenstva. Převažují kyselé bučiny na bohatších půdách střídány fragmenty druhově bohatších květnatých bučin. Drobné vodní toky, typické pro krajinu Českého lesa, provázejí tzv. měkké luhy s dominancí olše lepkavé ve stromovém patře. Nejcennější porosty tohoto typu zůstaly zachovány v okolí Chladné Bystřice. V chráněných polohách dodnes přežívají statné exempláře jedlí bělokorých (Abies alba), ojediněle zde roste tis červený (Taxus baccata).

Jedle bělokorá (Abies alba) Tis červený (Taxus baccata)

V podrostu se vyskytuje plavuň pučivá (Lycopodium annotinum), bažanka vytrvalá (Mercurialis perenis) aj., typickým druhem květnatých bučin je vzácný lýkovec jedovatý (Daphne mezereum), plavuň pučivá Bažanka vytrvalá Lýkovec jedovatý

V okolí praměništ je častý: Devětsil bílý (Petasites albus) Mokrýš vstřícnolistý (Chrysosplenium oppositifolium).

Fauna NPR Čerchovské hvozdy Na území národní přírodní rezervace převažuje horská a podhorská fauna hercynského původu. Mezi typické ptáky starých listnatých lesů patří holub doupňák (Columba oenas), lejsek malý (Ficedula parva) nebo sluka lesní (Scolopax rusticola). Četné dutiny stromů hostí různé sovy, např. puštíka obecného (Strix aluco), nejmenšího (Glaucidium passerinum)}, ale i méně běžného sýce rousného (Aegolius funereus)}. Vzácností avifauny Českého lesa je náš největší hrabavý pták - tetřev hlušec (Tetrao urogallus). V ČR probíhá od roku 1998 záchranný program spojený s vypouštěním odchovaných jedinců do volné přírody. K vypouštění tetřevů dochází také v Čerchovských hvozdech.

Tetřev hlušec (Tetrao urogallus). Sýc rousný (Aegolius funereus)

V rezervaci se vyskytuje běžná savčí fauna lesů V rezervaci se vyskytuje běžná savčí fauna lesů. Výjimku tvoří rys ostrovid (Lynx lynx), naše největší kočkovitá šelma. Rys byl na území ČR v 19. století zcela vyhuben. O jeho opětovný výskyt v západních Čechách se zasloužilo vypouštění rysů v Bavorském lese (r. 1970-72) a na Šumavě (r. 1982-89).