PROČ SE TĚLESA ZAHŘÍVAJÍ PŘI TŘENÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny skupenství.
Advertisements

Proč se tělesa zahřívají při tření?
Těleso a látka.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_06 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Změny teploty těles tepelnou výměnou
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
TEPELNÁ VÝMĚNA PROUDĚNÍM
Tepelná výměna prouděním
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V KAPALINÁCH
CO JE ELEKTRICKÝ PROUD Téma: Pár obrázků Studijní text
CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÝCH VLASTNOSTECH LÁTEK
Změny skupenství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
VZÁJEMNÁ PŘEMĚNA POLOHOVÉ A POHYBOVÉ ENERGIE TĚLESA
01. Energie tělesa jako celku Těleso jako celek má svoji: - polohovou energii (lyžař stojící na kopci) - pohybovou energii (jedoucí lyžař) Energie tělesa.
Vypařování (Učebnice strana 82 – 83)
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9. Téma.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
MĚRNÁ TEPELNÁ KAPACITA LÁTKY
Teplo Ing. Radek Pavela.
Digitální učební materiál
Vypařování: Na rozdíl od tání a tuhnutí vypařování probíhá
Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny.
Skupenské změny.
ZMĚNY SPOJENÉ SE ZMĚNOU SKUPENSTVÍ – SUBLIMACE
Vnitřní energie tělesa
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Tepelná výměna Autor:Mgr.
Šíření tepla Milena Gruberová Jan Hofmeister Lukáš Baťha Tomáš Brdek
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
Vodivost látek.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_184_Energie AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 8.,
Téma: VAR  Pár obrázků  Studijní text  Zajímavosti z tématu  Tajenka  Slovo závěrem.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II.
 Téma:  VYPAŘOVÁNÍ  Pár obrázků  Studijní text  Zajímavosti z tématu  Tajenka  Slovo závěrem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
 Téma:  TEPLO  Pár obrázků  Studijní text  Zajímavosti z tématu  Tajenka  Slovo závěrem.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
PRÁCE… Téma: Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu
ZMĚNA TEPLOTY TĚLES TEPELNOU VÝMĚNOU
JAK ZMĚŘÍME TEPLO PŘIJATÉ NEBO TEPLO ODEVZDANÉ PŘI TEPELNÉ VÝMĚNĚ
Vypařování a kapalnění
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_09_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Vnitřní energie.
Vnitřní energie tělesa. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Na jednoduchých pokusech popis a vysvětlení přenosu části své pohybové.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_06 Název materiáluPřenos vnitřní.
Změny vnitřní energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Difúze a Brownův pohyb (Látka a těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Zahřívání těles při tření TÉMATICKÝ CELEK:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Změna teploty těles tepelnou výměnou Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
Molekulová fyzika a termika
Tepelný pohyb částic VY_32_INOVACE_11_212
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Změna teploty těles tepelnou výměnou TÉMATICKÝ.
Energie ohně.
Vnitřní energie tělesa
Interaktivní test na změny skupenství látek
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Změny skupenství látek
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
zpracovaný v rámci projektu
Atomy a molekuly.
Transkript prezentace:

PROČ SE TĚLESA ZAHŘÍVAJÍ PŘI TŘENÍ 16.10.2012 Téma: PROČ SE TĚLESA ZAHŘÍVAJÍ PŘI TŘENÍ Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu Tajenka Slovo závěrem

1.9 Proč se tělesa zahřívají při tření?

Difuze čajového sáčku v teplé a studené vodě…

2 šálky – teplá a studená voda 2 sáčky čaje Závěr: V teplé vodě probíhá difuze rychleji než ve studené. Difuze je způsobena pohybem částic vody i barviva => částice horké vody se pohybují rychleji.

To samé platí i pro pevné a plynné látky. Teplota souvisí s rychlostí pohybu částic – při vyšší teplotě se částice látek pohybují rychleji, než při teplotě nižší!!! Částice uvnitř tělesa se neustále pohybují – tato energie je součástí vnitřní energie tělesa.

Při tření rukou je pohyb brzděn třením –urychlení částic – ruce se zahřívají.

Zajímavosti z tématu… http://www.ucebnice.krynicky.cz/Fyzika/2_Molekulova_fyzika_a_termika/2_Vnitrni_energie_prace_teplo/2201_Zmeny_vnitrni_energie.pdf http://www.rozhlas.cz/vedaarchiv/veda/_zprava/358537 http://www.zsvitkov.cz/fyzika/treni.pdf http://www.jilova.cz/obory/_materialy/fyzika.pdf !!!!!!

TAJENKA…

1) Místo, kde můžete vidět mravence, slona i žížalu najednou. 2) … Jirásek 3) Krámy a smetí jinak. 4) Jednoletá salátová rostlina, která pochází z Egypta. 5) … Chýlková 6) Místo určené pro koupání a očistu. 7) Zakončení Modlitby. 8) Nepříjemný přechodný duševní stav, v němž jedinec cítí pronikavý nedostatek zájmu o své obvyklé aktivity. 9) Prodejní stánek s občerstvením.

1) ZOO 2) Alois 3) Haraburdí 4) Řeřicha 5) Ivana 6) Vana 7) Ámen 8) Nuda 9) Imbiss

Slovo závěrem… Při zvýšení teploty tělesa se jeho vnitřní energie zvětšuje… Tření je proces, kterým dochází ke zvýšení vnitřní energie tělesa…zahřátí. S třením souvisí vždy nějaký odpor.