Z ČEHO SE POČÍTAČ SKLÁDÁ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seznámení s počítačem.
Advertisements

Identifikátor materiálu: EU
Vstupní zařízení světelné pero klávesnice myš a trackball
Obrazovka Slouží k zobrazovaní textových a grafických informací. Druhy:LCD,CRT,plazma. Rozlišení je v pixelech Úhlopříčka je vzdálenost mezi protilehlými.
Složení počítače a základní pojmy
Základy počítačů a kancelářský software
Hardware a Software.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
Základy práce s počítačem – lekce I. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
POČÍTAČOVÁ MYŠ Společně s klávesnicí slouží jako spojovací prostředek mezi PC a uživatelem. Toto polohovací zařízení převádí informace o svém pohybu po.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Periferní zařízení.
Hardwarové vybavení počítače
Klávesnice a myš Bohumil Bareš.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
HARDWARE Technické vybavení počítače. John von Neumann Stanovil teoretické principy (1945), které umožňují vytvořit univerzální počítač Počítač bude využívat.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Identifikátor materiálu: EU
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
VSTUPNÍ A VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ PC
HARDWARE.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_05_6TR_INF Autor: Mgr. David Ryška.
Seznámení s počítačem Informatika pro začátečníky
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k opakování učiva o klávesnici, myši a monitoru.
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
Identifikátor materiálu: EU
Popis klávesnice. Typy připojení klávesnic: Konektor DIN Jde o stejný konektor, který se používal k přenosu zvuku před příchodem konektorů Jack. Toto.
Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz Základy práce s počítačem.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva o počítačových komponentech.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Informatika Počítačová sestava Obrázek:
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: říjen.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Součásti osobního.
HARDWARE Co je to ?.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Identifikátor materiálu: EU
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Funkce operačního systému (11). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT1 Vytvořeno:2. 7.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII. Tématický celek: SOFTWARE A HARDAWARE Autor prezentace : Mgr.Jana Hložková EU do škol – šablona III/2 Inovace.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_05_ Počítačová myš, práce s myší Téma: Počítačová.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_08_Části počítače a přídavná zařízení Téma: Části.
 Počítačová sestava (tzv. jádro)  Skládá se:  pc skříň  obrazovka (monitor)  klávesnice  myš.
Vypracoval / Roman Málek
Pracovní plocha, okno, schránka
VY_32_ INOVACE_50_INFORMATIKA_ 3.+4.ROČNÍK_Seznámení s počítačem
Software počítače - rozdělení
Vypracoval-Matěj Šmíd
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Název: Základní pojmy DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_01
OKNa/ práce s oknem ve windows
Informační a komunikační technologie
VY_32_INOVACE_02_16_sestava počítače
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_05
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
PŘÍDAVNÁ ZAŘÍZENÍ.
SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Z ČEHO SE POČÍTAČ SKLÁDÁ SEZNÁMENÍ S POČÍTAČEM Z ČEHO SE POČÍTAČ SKLÁDÁ MONITOR KLÁVESNICE MYŠ PŘÍDAVNÁ ZAŘÍZENÍ ZAPNUTÍ POČÍTAČE UŽIVATELSKÝ ÚČET HARDWARE A SOFTWARE

SEZNÁMENÍ S POČÍTAČEM Počítač je stroj jako každý jiný. Je to stroj na zpracování informací. Vykonává přesně to, co mu jeho uživatel zadá. Počítač není inteligentní a nedokáže sám myslet. Ve skutečnosti pouze vyhodnocuje tisíce možných variant a pokynů.

Z ČEHO SE PC SKLÁDÁ Na první pohled se skládá ze 4 komponent. Skříň počítače, monitor, klávesnice a myš. Všem dohromady říkáme počítačová sestava. Každá PC sestava může mít jinou konfiguraci. To znamená, že může obsahovat jiný monitor, jiný typ klávesnice nebo myši. Rovněž i součástky uvnitř skříně mohou být jiné.

Monitor Je čisté výstupní zařízení počítače. Je v podstatě jediné zařízení, kterým nám počítač dává vědět, co dělá. V současné době rozlišujeme dva typy – původní klasické obrazovky a moderní ploché, tzv. LCD monitory

Monitor Zásadních rozdílů je hned několik. Klasický monitor je podstatně větší. Druhým rozdílem je způsob zobrazování. Klasický monitor pracuje podobně jako televizní obrazovka, LCD displej pracuje na bázi tekutých krystalů. Pro lidské oko jsou LCD mnohem šetrnější.

Monitor

Klávesnice Je zařízení vstupní. Prostřednictvím klávesnice dáváme PC povely, příkazy a vkládáme do něj data (informace). Lze tedy prostřednictvím klávesnice komunikovat s PC.

Klávesnice Je rozdělena na několik částí. Alfanumerická část – obsahuje písmenka a číslice nad nimi. Další části jsou vyznačeny na obrázku.

Klávesnice

Myš Podobně jako klávesnice se jedná o zařízení vstupní. Vstupem nejsou písmena, ale udání polohy ukazatele myši. Každá myš má obvykle dvě tlačítka – pravé a levé. Využití…

Myš Levé tlačítko – slouží k běžné práci s programy – klepnutí na tlačítka, spouštění programů, otevírání oken. Pravé tlačítko – používá se méně, spíše u nastavení a pro vyvolání konfiguračních nabídek. Některé mají navíc uprostřed kolečko. Používá se pro posun obsahu okna nahoru nebo dolů.

Myš - kurzory

Přídavná zařízení Přídavným zařízením se říká PERIFERIE. Rozdělují se na vstupní a výstupní. Uveďte příklady?

Přídavná zařízení

Zapnutí počítače Jako první vždy zapínáme periferie (tiskárna, skener, repro soustava, monitor aj.) a až nakonec samotný počítač. Při vypínání vypneme nejprve samotný počítač a poté veškeré ostatní komponenty.

Uživatelský účet Při zapnutí se velmi často stává, že je uživatel dotázán na jméno a heslo svého uživatelského účtu. Je to proto, že PC využívá více lidí a aby si vzájemně „nelezli do zelí“. Je tím zaručeno, že pokud si něco dáte na plochu nebo do soukromé složky, tak vám to nikdo neuvidí.

Uživatelský účet

Hardware a software Hardware je železo, plast a sklo. Je to vše, na co si můžeme sáhnout, co je vidět, i to, co je skryto uvnitř počítačové skříně. Software jsou programy, které to železo oživují. Jsou to hry, aplikace, dopisy, obrázky a další a další. Operační systém je takový překladač, který překládá lidské příkazy do jazyka počítače.

Referáty 1) Jak pracuje klasický monitor? 2) Jak pracuje LCD monitor?