Něco o pozorování Tereza Krajčová Lenka Prachařová Anna Rokytová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle a postupy empirického výzkumu
Advertisements

Metody psychologie Škola:
Sedm základních nástrojů managementu jakosti
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
AV stručná prezentace.
Národní informační středisko
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A8 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníŘíjen.
Diagnostika ve sportovních hrách
Sociologický výzkum.
Švec Vlastimil - Krátká Jana - Kubiatko Milan - Pravdová Blanka
Metody pedagogické diagnostiky
SOCIOLOGIE Sociologický výzkum. 1 Sociologický empirický výzkum, je nástrojem, umožňujícím řešit určitý problém.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Marketingový výzkum.
Etnografický přístup – pozorování, práce v terénu, zápisky
VY_32_INOVACE_EKO_06 MARKETINGOVÝ VÝZKUM I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Zásady experimentální práce (především v biologii)
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Metody pedagogické diagnostiky
2008/2009 REPORTING Tereza Mulačová Česká zemědělská univerzita v Praze Tereza Řezníčková Provozně ekonomická fakulta Marek Tláskal obor Veřejná správa.
Metody sociální psychologie
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Marketingový výzkum – zjišťování informací Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných.
PSYCHOLOGIE JE VĚDNÍ OBOR, KTERÝ SE ZABÝVÁ PROŽÍVÁNÍM (PSYCHICKÝMI JEVY) A CHOVÁNÍM ČLOVĚKA.
Pedagogická diagnostika
Projektový cyklus, analýza SWOT
Základy pedagogické metodologie
Základy pedagogické metodologie
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - Experiment
Zdroje empirických informací v sociologickém a sociálně psychologickém výzkumu Do jakých oblastí nebo na jakou třídu jevů se zaměřit při získávání empirických.
Metodologie 2 Lekce 1 Lenka Slepičková.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Vyučovací metody v přírodopise
Základy pedagogické metodologie; seminář Mgr. Zdeněk Hromádka
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
Pedagogická diagnostika
Vítejte na marketingu. Management a další uživatelé informací Marketingové prostředí Marketingový informační systém Interní databáze Shromažďování a třídění.
aneb Assessment Centre a Development Centre
Autodiagnostika učitele
ETNOGRAFICKÉ INTERVIEW ● cíl: zjistit, jak zkoumané osoby interpretují svět kolem sebe ● raport - navození příjemné, uvolněné atmosféry ● informant - osoba,
Výzkumné techniky Neintervenující výzkumné techniky Sekundární analýza
Výzkumné metody v psychologiI
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
TEST DOBRÉ SHODY A TEST NEZÁVISLOSTI Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Jana Ženíšková, 3.B Behaviorismus. je psychologický směr, založený na tvrzení, že chování lze vědecky zkoumat bez odkazu na vnitřní duševní stavy druh.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_18.
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Metody psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Pozorování jako výzkumná metoda pedagogických věd
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Metody a techniky výzkumu II.
Vyučovací metody v přírodopise
Základní škola a mateřská škola ANGEL V Praze 12
Transkript prezentace:

Něco o pozorování Tereza Krajčová Lenka Prachařová Anna Rokytová Denisa Snopková Monika Šišková

Pozorování Metoda založená na sledování smyslově vnímatelných jevů (jedná se zejména o chování osob, o určité činnosti jedinců, příp. okolnosti těchto činností, o prostředí ve kterém se odehrávají činnosti osob, o průběh děje aj.). Předmět může být pozorovatel sám (introspekce), nebo i jiné osoby, nebo jevy, ale i předměty se kterými tyto osoby pracují. V běžném životě se děje většinou nesystematicky, náhodně a je ovlivněno subjektem pozorovatele.

Pozorování Jako jedna z metod vědeckého výzkumu musí být objektivní (objektivita je docilována větším počtem nezávislých pozorovatelů), záměrné, cílevědomé, plánované a systematické. Důležitou roli při tom hraje přesnost a spolehlivost.

Při pozorování je třeba brát v úvahu: Cíl pozorování Předmět pozorování (osoby, činnosti, předměty, prostředí) Časové hledisko pozorování (kdy, jak dlouho, v jaké frekvenci a v jakých časových intervalech bude pozorování probíhat) Způsob pozorování (kdo bude pozorovat, jaké pozorovací nástroje použije, jak bude pozorování zaznamenávat a vyhodnocovat)

Klasifikace pozorování - základní Soustavné vs. Příležitostné Krátkodobé vs. Dlouhodobé Zúčastněné vs. Nezúčastněné Zjevné vs. Skryté Systematické vs. Nesystematické Přirozené, terénní vs. Laboratorní, experimentální Přímé vs. Nepřímé Strukturované (standardizované) vs. Nestrukturovné (nestardizované)

Klasifikace pozorování podle prostředí V přirozených podmínkách V laboratorních podmínkách V experimentálních podmínkách

Fáze pozorování 1. příprava (stanovíme cíl, pozorované situace, osoby a předměty, které budeme pozorovat, určíme časovou organizaci) 2. vlastní pozorování (sledování osob, předmětů, prostředí, zápis nebo registrace pozorovaného) 3. analýza pozorovaného (získané údaje se uspořádají, kategorizují, vyhodnotí a interpretují)

Pozorovací systémy Výzkumné nástroje, které můžeme ihned aplikovat do praxe. Podrobně popisují pozorované kategorie jevů, jejich součástí je návod k identifikaci jevů, pojednávají o způsobu jejich záznamu a vyhodnocování. Pozorovacích systémů je velké množství, mnohé z nich jsou však modifikace jiných.

Pozorovací arch Předem připravené schéma nebo formulář, ve kterém jsou zapsány kategorie jevů, které chceme pozorovat. Kategorie zaznamenáváme během pozorování pomocí kódů. Pozorovací arch může mít různé podoby (např. mapa třídy – schéma rozmístění žáků ve třídě). Obecně platí, že by tabulky neměly obsahovat více kategorií, než si může pozorovatel zapamatovat

LITERATURA Na prezentaci byl použit materiál z: MAŇÁK, J., ŠVEC, Š., ŠVEC, V.(ed). Slovník pedagogické metodologie, Brno: Paido, 2005. ISBN 80-7315-102-2