Jak pracovat s mikroskopy Olympus a Leica

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Advertisements

Mikroskopie v mikrobiologii & Mikrobiologická barvení
L 04 – Záhlaví / Zápatí § Pojem Záhlaví – Zápatí
(biologická technika)
Speciální světelná, fluorescenční a konfokální mikroskopie
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
NOVINKA UNIKÁTNÍ PŘÍSTROJ MULTISTERIL. MULTISTERIL UNIKÁTNÍ A REVOLUČNÍ Je více než nepostradatelný přístrojh pro lákařskou a dentální ordinaci, MULTISTERIL.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
OBECNÁ BIOLOGIE MIKROSKOPOVÁNÍ
Vytváření prezentace v PowerPointu
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: ZKOUMÁME PŘÍRODU
Lupa a mikroskop (Učebnice strana 117 – 120)
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Pozorování přírody stavba květu.
Mikroskopy příčné zvětšení objektivu příčné zvětšení okuláru
Optické přístroje (Fotoaparát – Mikroskop – Lupa)
Mikroskopování Mgr. Zuzana Holemá-Skřivánková
Mikroskopie.
Mikroskopické pozorování buněk cibule
60.1 Základy mikroskopování
BEZPEČNOST PŘI PRÁCI S POČÍTAČEM
Základní postupy v biologii
MIKROSKOP prima osmiletého studia Mgr. Ladislav Fedor
MIKROSKOP Mgr. Helena Roubalová
Mikroskop Kristýna Hoffmannová.
Pozorování rostlinných buněk a jejich struktur
Optická mikroskopie Marek Vodrážka.
1. Je potřeba nastavit bootování primárně z vaší DVD mechaniky, jinak by se vám nespustil instalační průvodce z DVD. Jakmile proběhne bootování, stiskněte.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: MIKROSKOPOVÁNÍ
Mikroskopická technika
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Pozorování nálevníků.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Úvod do histologie a jejích metod 3. Lékařská fakulta 2014/2015
Mikroskopování 6. třída Mgr. Zuzana Holemá-Skřivánková
Pozorování krevních nátěrů
LUPA A MIKROSKOP Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Jak zkoumáme přírodu?.
Laboratorní práce č. 3 List
PRAKTIKUM 2 Barvení sex chromatinu Pruhování chromozomů
Stanovení původu kontaminace pacienta. Souvislosti Pacient nakažený infekcí byl po operaci hospitalizován. V průběhu hospitalizace absolvoval každý den.
MYŠLENÍ A ZPŮSOB ŽIVOTA LIDÍ
Práce s mikroskopem.
JAK ZKOUMÁME PŘÍRODU.
MORFOLOGIE ŽIVOČIŠNÝCH BUNĚK
Bc. Jan Hutl a Základy práce s lupou a mikroskopem 4. Žáci se naučí zásady práce s lupou a mikroskopem Práce s lupou, postup práce, práce s mikroskopem,
1 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR POZOROVÁNÍ PŘÍRODY Zpracovala : Mgr. Jana Richterová Přírodopis 6. třída.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Mikroskopy Světelný Konfokální Fluorescenční Elektronový.
Geometrická optika. Geometrická optika je částí optiky, která se zabývá studiem šíření světla v prostředí, jehož rozměry jsou velké ve srovnání s vlnovou.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 14Číslo.
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Lupa slouží k pozorování malých blízkých předmětů spojná čočka s ohniskovou vzdáleností do 25 cm zvětšuje 10x předmět.
a) MONOCHROMATICKÉ A b) GRAMOVO BARVENÍ elektronová mikroskopie světelná mikroskopie procházející zástin fázový fluorescence světlo kontrast imunofluorescence.
délka 1,2 m Johann a Zacharias Jansenové (16. stol.) Systém dvou čoček Typy světelných mikroskopů.
Světelný mikroskop - základní pracovní nástroj Tři cíle mikroskopie: zvětšit obraz rozlišit detaily v obraze popsat detaily viditelné okem nebo kamerou.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
MIKROSKOPIE Lékařská mikrobiologie – cvičení, jarní semestr 2016
Jak pracovat s mikroskopy Olympus a Leica
Cytologie a morfologie bakterií - cvičení
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Optické přístroje, mikroskop a související témata Jana Jurmanová.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Obecná zoologie - cvičení
Lékařská mikrobiologie pro ZDRL
Název projektu: Moderní škola
1) LIDSKÉ OKO AKOMODACE =děj vyklenování či zplošťování čočky – umožňuje zaostřování Oko je vyplněno kapalinou Rohovka je průhledná (vchod světla) Průchod.
Pozorování krevních nátěrů
Preparát nativní – pozorování skutečného tvaru, pohybu
Jízda v noci CE Fleet Tým Březen 2017.
Transkript prezentace:

Jak pracovat s mikroskopy Olympus a Leica

V laboratoři lékařské mikrobiologie budete pracovat s těmito mikroskopy: Olympus CX-31 které jsou zánovní a poměrně drahé Leica které jsou dokonce úplně nové, a taktéž drahé Na každém stole jsou dva mikroskopy. Nepracujte bez vyzvání s demonstračními mikroskopy (pod tabulí a na bočním stole!) Je důležité žádný mikroskop nepoškodit (ani bílý, ani černý) Na následujících obrazech je ukázána práce s mikroskopy Olympus. Mikroskopy Leica se liší v detailech (zejména umístění ovládacích prvků)

Mikroskop Olympus Vypínač Okulár Objektivy Mikroskopic. stolek Kondenzorová clona Regulátor pozice Kolektorová clona Regulátor světla Mikrošroub a makrošroub

Části mikroskopu Olympus – 1: Makrošroub Mikrošroub

Části mikroskopu Olympus – 1: Makrošroub: nikdy ho nepoužívejte, když se díváte do mikroskopu! Používejte pouze, když se strany kontrolujete, že objektiv je v bezpečné vzdálenosti od preparátu Mikrošroub: i mikrošroub musíte kontrolovat ze strany, pokud posouváte objektiv dolů (). Jen při posouvání nahoru () je možno se dívat do okuláru

Části mikroskopu Olympus – 2: Okuláry Vypínač Regulátor světla

Části mikroskopu Olympus – 2: Okuláry nevyžadují vaši péči, nesnažte se je čistit nebo s nimi nějak manipulovat. Zvětšují desetkrát. Vypínač: po práci s mikroskopem vždy mikroskop vypněte! Regulátor světla: obvykle ho nebudete potřebovat (používejte spíše kondenzorovou a kolektorovou clonu, viz dále)

Části mikroskopu Olympus – 3: Kondenzorová clona Kolektorová clona

Části mikroskopu Olympus – 3: Kolektorová a kondenzorová clona: čím více zvětšuje objektiv, tím více světla potřebujete. K regulaci světla užívejte obě clony. Posun napravo – méně světla, posun nalevo – více světla. U kondenzorové clony můžete také nastavit její hodnotu na číslo uvedené na objektivu, který právě používáte. (U Leiky je přímo uvedeno, pro který objektiv je daná hodnota clony určena.) Světlo – Světlo +

Části mikroskopu Olympus – 4: Revolverový měnič objektivů Kondenzor Regulátor pozice

Části mikroskopu Olympus – 4: Kondenzor: za žádných okolností s ním nemanipulujte! Regulátor pozice vám umožní „cestovat“ po preparátu Revolverový měnič objektivů Použijte 100× zvětšující objektiv pro pozorování barvených preparátů (Gram, Giemsa, Trichrom) a za použití imerzního oleje Použijte 4×, 10×, 20× či 40× zvětšující neimerzní objektivy pro pozorování nativních preparátů (včetně metod dle Fausta a Kato v parazitologii). U těchto objektivů se nepoužívá imerzní olej!

Použití imerzního oleje NIKDY NEPOUŽÍVEJTE IMERZNÍ OLEJ U NEIMERZNÍCH OBJEKTIVŮ!!! Používáte-li imerzní olej s imerzním objektivem, je nezbytné objektiv po použití vyčistit

Čištění mikroskopu Po použití mikroskopu je potřeba očistit neimerzní objektivy, jsou-li znečištěné. Imerzní objektivy je potřeba očistit vždy, a to benzínem a gázou. Nepoužívejte pro čištění objektivů čtverečky filtračního papíru! Ty slouží jen k čištění mikroskopického stolku (= to je plochá část mikroskopu, na kterou umisťujete sklíčka)

Vyhazování/čištění preparátů Preparáty vyrobené vámi je třeba po použití odmrštit do desinfekčního roztoku na sklíčka Preparáty již připravené na začátku praktika je potřeba očistit (viz dále) a umístit zpátky do původní Petriho misky

Jak očistit preparát, aniž byste ho zničili Očistěte sklíčko důkladně ze spodní strany benzínem a filtračním papírem Z horní strany proveďte totéž pouze tam, kde není viditelný preparát Nesnažte se čistit část sklíčka s preparátem. Je nanejvýš možné opatrně odsát filtračním papírem přebytečný olej (aniž byste papírem pohybovali proti sklíčku)

Co je třeba udělat po mikroskopování Vypněte mikroskop V případě potřeby očistěte objektiv(y) V případě potřeby očistěte mikroskopický stolek Mikroskop zakryjte protiprachovým obalem Vyhoďte nebo očistěte preparát

Hlavní mikroskopické metody v lékařské mikrobiologii Sušení a fixace Krycí sklíčko Imerzní systém Nativní preparát ne ano Barvené preparáty Sušení, fixaci a všechny další procedury při přípravě preparátu se naučíte v prvních dvou prakticích.

Zkontrolujte si, že jste alespoň ty nejpodstatnější instrukce pochopili správně V „Odpovědníku“ na IS MU najdete dotazník. Vyplňte ho prosím. Úspěšné vyplnění dotazníku je podmínkou práce v prvním praktiku.

Na setkání s vámi v prvním praktiku se těší Vaši učitelé