PhDr. Eva Tomešová, Ph.D. tomesova@ftvs.cuni.cz 23.2. 2008 CÍLE VE SPORTU PhDr. Eva Tomešová, Ph.D. tomesova@ftvs.cuni.cz 23.2. 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc.
Advertisements

2004 Poznání sebe sama …. 2 Trocha legrace než začneme A jak vypadá Váš obrázek?
Management Ing. Jan Pivoňka.
Vize, Strategie, Cíle.
PLÁNOVÁNÍ A STRATEGIE Management a marketing
Efektivnost řídící práce
Jak se uplatnit na trhu práce
TRÉNINK obecné principy úvodní sraz VD – Tři Studně.
Základy chování,motivace Ing. Jan Pivoňka
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD PhDr. Eva Tomešová, Ph.D.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
CÍLE VE SPORTU Mgr. Eva Tomešová, Ph.D
Motivace, regulace chování
Řízení vztahu s klientem – rámec EDICT. Fáze Vstup. Pavla Kotyzová
Seminář v rámci soutěže MUP Praha o nejlepší studentský podnikatelský nápad pro studenty středních škol více informací na: Osobní business.
Role supervize v bilanční diagnostice BDg z pohledu poradce pro dospívající z dětských domovů Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pozornost - koncentrace pozornosti
Úvod do psychologické přípravy
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
Didaktické prostředky
Taktická příprava Michal Lehnert.
Otevřená komunikace a konstruktivní kritika
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_PLÁNOVÁNÍ.
Technická, taktická a psychologická příprava
Řízení kolektivu.
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
PLÁNOVÁNÍ Vrcholným úkolem podnikového řízení je určování konkrétních podnikových cílů, jejichž prostřednictvím má být dosažen konečný cíl, dlouhodobá.
1 Komunikační a prezentační dovednosti / C3 Komunikace (nejen) v týmu. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ,
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Předmět: Řízení podniku 1
Školní hodnocení  všechny hodnotící procesy a jejich projevy, které bezprostředně ovlivňují školní výuku nebo o ní vypovídají (široké pojetí)  systematický.
TAKTICKÁ PŘÍPRAVA Teoretická příprava.
TECHNICKÁ PŘÍPRAVA ..
Systém hodnocení v ČSOB
Plánování LASA & FIDO. Úvod Co je to plánování?  Čeho chceme dosáhnout?  Čeho jsme schopni dosáhnout?  Jak toho chceme dosáhnout?  Jak poznám, že.
Plánování ošetřovatelské péče
Ošetřovatelský proces
Zásady pro stanovování cíle PhDr. Milada Blažková 2014
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Plánovací proces a druhy plánování
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Tělesné sebepojetí.
Motivace.
Psychologie koučování
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
Výchovné a vzdělávací strategie a cíle ve výuce přírodopisu
MOTIVACE ve sportu seminář.
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Eva Dufková, Jan Matyáš VSRR, 3.ročník
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Styly vedení lidí Pavla Kotyzová
Skupinová dynamika III Doc. PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D. Katedra společenských věd ve sportu Fakulta sportovních studií.
PRACOVNÍ MOTIVACE.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
ANOTACE Objasnit žákům pojem krátkodobý a dlouhodobý cíl, seznámit je s vytyčováním svých cílů a s využitím pozitivních vzorů. Výukový materiál.
Plánování výkladová prezentace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Bělková. Dostupné z Metodického portálu
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Základy marketingu část 4. Ing. Monika Dobešová Univerzita Pardubice FEI Letní semestr 2012/2013.
PSYCHOLOGIE KOMUNIKACE KOMUNIKAČNÍ SITUACE V PRÁCI MANAŽERA IVANA NEKVAPILOVÁ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
Příprava reformy - cíle a přínosy PhDr. Marek Ženíšek, Ph.D.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Didaktické prostředky
Aplikace managementu ve sportovním klubu (min
Management a řízení hotelu
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Komunikační a prezentační dovednosti / C2
Psychologie koučování
POSKYTOVÁNÍ A PŘIJÍMÁNÍ ZPĚTNÉ VAZBY
Transkript prezentace:

PhDr. Eva Tomešová, Ph.D. tomesova@ftvs.cuni.cz 23.2. 2008 CÍLE VE SPORTU PhDr. Eva Tomešová, Ph.D. tomesova@ftvs.cuni.cz 23.2. 2008

2 pohledy na plánování cílů přímá, specifická motivační strategie rys osobnosti (cílem motivovaná osobnost)

Obecné zaměření cílů na proces (na mistrovství, na úkol) vlastní standard učení se kontrola na výsledek (závodní orientace, ego-orientace) motivace výhrou popř. vyhnutím se prohře zaměření na nekontrolovatelné faktory

Proč si klást cíle? Vedou nás po cestě k výkonu Pomáhají sportovci podívat se na vlastní sny realisticky, uvědomit si, že existují různé cesty k cíli Pomáhají s dlouhodobou motivací Umožňují nám zhodnotit, co jsme udělali

Jak cíl funguje zaměřuje naši pozornost mobilizuje a reguluje množství úsilí, které jsme připraveni vložit do konkrétní činnosti teď a tady umožňuje vytrvat v dlouhodobém úsilí motivuje nás k přemýšlení nad různými alternativami dosažení toho, co chceme splněný naplánovaný cíl zvyšuje sebevědomí

Typy cílů (jednotlivec, tým) dlouhodobé vysněné cíle (kam směřuji) dlouhodobé realistické cíle (60%) krátkodobé cíle (pro dnešní trénink) výkonnostní cíle technické cíle postojové cíle cíle zaměřené na kontrolu chování strategické cíle kalkulovaný risk cíl sebeakceptace Není pravda, že se zaměřujeme pouze na vítězství… dlouhodobé vysněné cíle (kam směřuji) – vyzvěte své svěřence, aby snili, nebyli skromní dlouhodobé realistické cíle – měly by být výzvou, měly by být založeny na realistickém posouzení schopností, na celou sezónu krátkodobé cíle (pro dnešní trénink) – co dnes pro sebe udělám, abych dosáhl svých dlouhodobých cílů výkonnostní cíle - zlepšení výkonu, klást cíle, které se zaměřují na proces, ne jen na výsledek technické cíle – na jakýkoliv aspekt techniky postojové cíle – vyvinout si správný přístup k tréninku, nezapomenu se rozcvičit… cíle zaměřené na kontrolu chování – při tréninku, před v a po závodě, kontrolovat své reakce na zátěž strategické cíle – taktika pro určitý závod, zápas, je třeba být realistický a zaměřit se na své silné a slabé stránky, neplánovat si časy nerealisticky

Takže jaké cíle? Těžší cíle vedou k lepšímu výkonu než cíle snadné Jasně formulované jsou lepší než obecné Cíle musí být přijaty tím, kdo je bude plnit Cíle budou k ničemu bez zpětné vazby . typu: "chci to udělat co nejlépe" (jsou také efektivnější než žádné cíle).

SVOMD S - specifické cíle V – výzva O - osobní cíle M - měřitelnost, větší množství D - dosažitelnost Jedním z příkladů jesou konkrétní rady skrývající se pod akronymem S - specifické cíle. Neklaďte si vágní cíle, např. "zlepšit výkon." Určete si přesně, o kolik se chcete zlepšit a jak to změříte. Určete si rozsah zlepšení a budete schopni tvrdě pracovat na tom, aby jste ho dosáhli. V - výzva. Stanovte si cíle tak, aby byly o kousek lepší než vaše současné výkony - budou pro vás výzvou, ale zárověň budou reálné. D - dosažitelnost. Neuvalujte na sebe břemeno nedosažitelného cíle. Všechny cíle by měly být ve vztahu k tomu, jak jste na tom nyní. Měli by jste usilovat o zlepšování krok za krokem. Nebojte se změnit cíle, pokud se ukáží nesplnitelné. M - měřitelnost, větší množství. Pocit úspěšnosti a motivace se zlepší, pokud budete schopni vidět pokrok. Cíle se nejlépe vyjadřují ve formě, která je objektivně měřitelná, např. čas. Pokud to nejde, měřte nebo spíše charakterizujte výkon na subjektivní škále od 1 do 10, např ohodnoťte svou schopnost odolávat stersu v určité situaci v závodě na škále 1 -10. Pokud máte cílů několik, zvyšuje se pravděpodobnost dosažení alespoň některého. O - osobní cíle. Cíle, které si kladete (ve spolupráci s trenérem), musí vyhovovat vám jako individuu. Rozhodněte se, čeho VY chcete dosáhnout, nepůjčujte si cíle druhých lidí. Lépe se pak s takovými cíli ztotožníte.

Jak naplánovat postup k cíli 1. Určete jeden aspekt výkonu (jeden typ cíle) který chcete zlepšit. 2. položte si postupně tyto otázky: Jaké dovednosti/schopnosti je třeba vyvinout, aby jste tohoto zlepšení dosáhli? Jaká činnost/cvičení vám pomůže zlepšit tuto dovednost/schopnost? Jak můžete změřit nebo kvantifikovat tuto dovednost/schopnost? Jaká je vaše současná úroveň této dovednosti/schopnosti? Jaké úrovně výkonu by jste chtěli dosáhnout do určitého data? Jak cíle dosáhnout stručné instrukce jak postupovat při plánování dosažení cíle. Vypadají jasně, ale jistě začínáte tušit, že to zas tak jednoduché nebude: Plánování postupu k cíli vyžaduje vaši kreativitu, značnou znalost a schopnost analýzy současného výkonu, schopnost předpovědět další vývoj. Ideálním předpokladem je spolupráce jednoho sportovce a jednoho ternéra, což zvláště u mládeže není dost dobře možné. tabulka Jak naplánovat postup k cíli 1. Určete jeden aspekt výkonu, který chcete zlepšit. 2. položte si postupně tytyo otázky: Jaké dovednosti/schopnosti je třeba vyvinout, aby jste tohoto zlepšení dosáhli? Jaká činnost/cvičení vám pomůže zlepšit tuto dovednost/schopnost? Jak můžete změřit nebo kvantifikovat tuto dovednost/schopnost? Jaká je vaše současná úrověň této dovednosti/schopnosti? Jaké úrovně výkonu by jste chtěli dosáhnout do určitého data?

Jak naplánovat postup k cíli 3. Přehledně si naplánujte (napište, připravte si rozvrh) jaké cíle chcete dosáhnout do určitého data jaké tréninkové prostředky musíte použít, aby jste těchto cílů dosáhli jak budete měřit svůj výkon nikdy nezapomínejte na to, že rozvrh můžete upravit podle měnících se okolností, např. onemocnění, zranění či jiných problémů

Briefing: před soutěží cíle výkonnostní ale hlavně procesní cíle 2-3 týdny před: zklamaná očekávání, katastrofy

Debriefing: po soutěži s časovým odstupem co se povedlo chyby: zaměřit se na chyby, ne na osobnost (ty vždycky, ty jsi…), sdělit, co příště jinak, jak změníme trénink, plán… kritika: sendvič (pochvala, chyba konstruktivně, kompliment)

Děkuji za pozornost!