K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stravování dospívajících
Advertisements

Výživa v zimních sportech - lyžování
Výživa ve sportu.
Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
Výživa II – alpské lyžování
ENERGIE ve výživě koní.
B.Procházka Poděbrady 16. –
VÝŽIVA – základní složky potravy
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Změny při imobilizaci zdravých jedinců na lůžku K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
Neurohormonální změny při fyzické práci K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
Klasifikace práce K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
Pohybová aktivita všedního dne K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
Dědičnost ukazatelů fyzické zdatnosti
TVL prohlídky K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
Reakce a adaptace dýchacího systému na fyzickou práci
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Zásady výživy sportovce
Tuky v dětském jídelníčku
VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6. ROČNÍK
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Výživa a potraviny Příjem a výdej energie
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Ročníková práce 9.třídy Zdravá strava sportovce.
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Žena a sport.
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
Výživa.
Sacharidy a výživa před, při a po výkonu.
Sacharidy ve výživě ryb
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Pomocné prostředky tréninku
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Potraviny pro zvláštní výživu
Energetické krytí. Energetické krytí 1) Systém ATP - CP Rychlostní zatížení s dobou trvání výkonu přibližně 15 s využívá jako hlavní energetický.
Zdravé stravování KC3.
Výživa dětí a mladých sportovců (děti, teenageři)
Energetická bilance.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Výživa běžců.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
6 NÁPOJŮ, KTERÉ BYSTE NEMĚLI PÍT PŘED BĚHÁNÍM Jak na běžecké tejpování.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Potrava
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Výživa v zimních sportech - lyžování
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potraviny rostlinného původu
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Výživa.
Transkript prezentace:

K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové Výživa sportovců K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové

Při výživě sportovců Bereme v úvahu Energetický (kalorický) přívod Poměr energetických složek (C,T,B) Příjem vitaminů a minerálních látek Objem a stravitelnost Chuť a zvyk sportovce Dobu tréninku nebo závodu Sportovní (roční) období

1. Energetický přívod Potřeba přibližně 3200 kcal - mladý nesportující muž 4600 kcal - rychlostní sporty 5000 kcal – krátkodobé silové sporty 5600 kcal – acyklické sporty (hry) 6000 kcal – cyklické vytrvalostní sporty 7000 kcal – silové sporty (velcí jedinci) Ztráty při vstřebávání, proto příjem +10%.

2a. Potřeba bílkovin Bílkoviny: do 15% energetického příjmu, běžná populace 1g/kg, sportovci 1,5 – 2g/kg - 60% živočišné, silové sporty až 3 g/kg (více nestráví), bílkovinné koncentráty, fortifikovaná strava, růst svaloviny, kulturisté. ! anabolika. Specificko-dynamický účinek bílkovin (několik hodin +30% BM), ! hyperurikemie – dna.

2b. Potřeba cukrů Cukry: 55% energetického příjmu z toho 35% jednoduché a 55% ostatní, 300g glykogen, Rubnerův zákon izodynamie (potřeba nejméně 10%, „tuky hoří v plameni uhlovodanů“), nedostatek – glukoneogenéza, hladovění až ketóza. Pohotový zdroj anaerobní energie – hlavně pro nesetrvalé stavy metabolizmu. Jen 4,1 kcal/g – při velkých energetických příjmech ! na velký objem jídla.

2c. Potřeba tuků Tuky: 30% energetického příjmu, vytrvalostní sporty více, tuky se využívají hlavně v setrvalých stavech metabolizmu, jsou potřebné také pro vstřebávání v tucích rozpustných vitaminů, nebezpečí živočišných tuků (cholesterol), ! hůře stravitelné.

3. Příjem vitaminů a minerálních látek Potřeba většiny vitaminů je při fyzické práci vyšší, ale jejich nadměrný příjem nezvyšuje výkon! Hypovitaminóza jej ale může snížit! Doplnění dep. Nerostné látky: příjem včetně vody během sportu, po sportu není problém voda a Na+, pozor na doplnění ztráty K+!

4. Objem a stravitelnost Při shodném energetickém příjmu má největší objem jídlo s převahou glycidů a celulózy, nejmenší jídla tučná. Nejstravitelnější jsou glycidy, nejhůře tuky, omezení stravitelnosti bílkovin. Ne každý je schopen strávit více než 2,5 g/kg.

5. Chuť a zvyk sportovce Respektovat, individualizovat, doporučovat tendence, „nelámat přes koleno“. Nejsou rozdíly výkonnosti vegetariánů. Viděl jsem zásadní rozdíly ve výživě sportovců Mongolů (jedí hlavně maso a tuk) a Korejců (hlavním energetickým zdrojem jsou glycidy), ale neviděl jsem rozdíly v jejich výkonnosti. GI obtíže měli pouze v okamžiku, kdy u nás na soustředění museli jíst naši stravu! Každý národ si proto vozí na soutěže svá „specifika“.

6. Závislost na době tréninku a závodu Individualizovat! Již 24h před závodem se vyvarovat těžce stravitelných a neobvyklých jídel. Poslední velké jídlo 3-4h před, 1h před kaloricky bohatý nápoj, ! na mnoho glukózy (vyloučení inzulínu a hypoglykémie právě v době závodu). Trvá-li závod do 2h není obvykle třeba energii přijímat (ale vodu a minerály samozřejmě ano). Při extrémních vytrvalostních závodech (La Manche) přijímat tekutou, teplou a energeticky bohatou stravu. Po vyzkoušení a podle chuti (šodó, rozvařené a ochucené vločky, čokoláda, džus).

7. Sportovní (roční) období Přípravné období - největší příjem Závodní období – pozor na časování Přechodné období – pozor na tloustnutí Úprava (snižování) tělesné hmotnosti u sportů soutěžících ve váhových kategoriích. „Zlehčení“ problematiky „zdravé výživy“.