Rozšíření metod krátké intervence (nejen) pro zdravotníky v České republice Michal Miovský Tisková konference (13. září 2013) Projekt NETAD, reg. č. CZ.1.07/2.4.00/17.0111.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Program UNPLUGGED na ZŠ Lupáčova
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Zajištění včasné rehabilitace po úrazech a operacích pohybového a nervového systému ve FN Brno Projekt „Zajištění včasné rehabilitace po úrazech a operacích.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Inovace studijních programů na Fakultě multimediálních.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Projekt „Dokážu to“ a Cena Kiron
1 Projekty 7. RP Petra Martináková, MSc RP – chystané výzvy Představení – Petra Martináková, MSc –Finanční manažerka projektu OP VK „Právo do praxe,
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování, audit Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Ambulance dětské a dorostové adiktologie
2. Národní konference o doporučených postupech , Olomouc Katalog klinických doporučených postupů – současný stav a možnosti využití Miroslav.
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Podpora provázanosti NSK s počátečním vzděláváním a posilování její systémové úlohy a úplnosti Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Koncepce sítě adiktologických služeb: pracovní verze 2012
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Krátká intervence - o osvědčené metodě ve zkratce
1 Zkušenosti s výukou dovedností z předmětů ELCP a IBT Simona Trávníčková
Podporované zaměstnávání pro lidi se zrakovým postižením.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Geografie dopravy Práce s literaturou Mgr. Filip Chvátal Prezentace vznikla v rámci projektu OP VK Inovace výuky geografických studijních oborů" (reg.
Projekt Rovné šance – Možnost informované volby je finančně podpořen z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Konference a soutěže. Konference Škola a drogy 2014 pořádá SANANIM ve spolupráci s Prev-centremPrev-centrem Konference se uskuteční ve dnech října.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Úvodní seminář 22. září.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Harmonogram projektu a činnosti pediatra. Časový plán ve zkratce Říjen 08 – únor 09 Vytvoření výzkumného týmu, přípravné práce Březen 09 – duben 09 Oslovení.
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Inovace kurikula studijního programu Všeobecné lékařství. Reg.č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
AUDIT ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ V MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNICÍCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
1 Školka ve VFN v Praze Tisková konference,
1 LETNÍ ŠKOLA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ – SUPMAT - Podpora vzdělávání pracovníků center pokročilých stavebních materiálů (CZ.1.07/2.3.00/ )
Nové syntetické drogy Zkušenosti zařízení prevence v Moravskoslezském kraji. Renarkon, o. p. s. Michal Sobek Jan Hlaváč Projekt: Síťování vědecko-výzkumných.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost P U B L I C I T A 17. března 2010 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Seminář pro poskytovatele Návrh vzdělávacích aktivit 2017 „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference.
Jana Haberlová Neuromuskulární centrum 2. LF UK a FN Motol, Praha
Vysoká škola technická a ekonomická
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autor práce:
Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Josef Dulínek
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Domov pro osoby se zdravotním postižením
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Plánování prvních kroků
Vysoké učení technické v Brně
Vysoké učení technické v Brně
Grantový projekt „Moderní absolvent strojírenství“
Národní diabetologický program (NDP)
Alkoholem a tabákem vše začíná
Psychosociální intervence a možnosti časné diagnostiky a intervence u osob majících problém s alkoholem? Michal Miovský Celostátní AT konference, Sečská.
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Transkript prezentace:

Rozšíření metod krátké intervence (nejen) pro zdravotníky v České republice Michal Miovský Tisková konference (13. září 2013) Projekt NETAD, reg. č. CZ.1.07/2.4.00/ OP VK. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

Časná diagnostika je prvním předpokladem úspěchu Jedná se o jednoduché nástroje zvládnutelné jak jinými zdravotníky, sociálními pracovníky, tak i zaškolenými neprofesionály. V českém jazyce se nabízí hned několik nástrojů – např. již představený AUDIT-C. Na internetu se je možné setkat s různými variantami sebetestování – viz např. nebo Jednoduchost a rychlost výsledku má své klady a zápory: jedná se o tak základní kritéria, že jsou jednoduchá na pochopení i demonstraci – současně ale kolidují s tím, že tato kritéria potenciální pacient atakuje již dlouho a má ve svém okolí často mnoho dalších: „kdyby to bylo tak zlé, tak bych v tom přece nyní nebyl z nich všech sám...“

SBI metodika: zásadní příspěvek do kolekce nástrojů dostupných v ČR Mezi používané metody patří například dotazník CRAFFT, zmíněný AUDIT, vytvořený pro kombinaci s krátkou intervencí (WHO, 2002), případně dotazník FAST (Linke et al., 2004). Jednou z metod krátké intervence je metoda „čtyř A“, publikovaná v českém prostředí již vícekrát (např. Höschl, 2002). Dotazy ohledně pití alkoholu a užívání drog (Ask). Posouzení stavu (Assess): screeningový dotazník, příp. doplňující diagnostický rozhovor. Jednoduchá rada nebo doporučení formou motivačního rozhovoru (Advice). Dojednání další schůzky nebo jiné formy pomoci pokud je to nutné (Arrange).

4

Vysoce rizikové pití Spotřeba alkoholu –Vysoce rizikové pití ( ♂ > 60 g alkoholu; ♀ > 40 g alkoholu) i po 2 týdnech úsilí o snížení 5 VÍNO PIVO DESTILÁT

Jako riziková je považována hranice 5 bodů u mužů a 4 bodů u žen.

Vlastní jádro intervence v krocích 1. krok: Nastolení tématu 2. krok: Zpětná vazba 3. krok: Posílení motivace a nastavení pacienta 4. krok: Diskuse o možných řešením a doporučení Klíčová je spolupráce a návaznost péče: zásadní téma další diskuse mezi odbornou společností (SNN ČLS JEP) a MZ – jak směrem ke Strategii, tak směrem k zajištění péče a její dostupnosti a provázanosti.

Děkuji za pozornost Klinika adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty UK v Praze