Šetříme energií v domácnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠETŘENÍ ELEKTRICKOU ENERGIÍ
Advertisements

ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
MÉNĚ ENERGIE – VÍCE KOMFORTU
Autoři: Petr Melicherík, Kateřina Vašíčková, Marie Vykydalová Gymnázium Uničov.
Šetříme elektrickou energii
DOMY Otázky a odpovědi.
Ekologické stavby Zpracoval: Jan Vojtěchovský.
Úspory v domácnosti Alena Kotrbová Leden 2012.
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Tepelné čerpadlo 1.
Pasivní dům Marek Švestka.
Tepelné čerpadlo 3.
Soustavné, pravidelné a příležitostné práce Pracovní vyučování 8. ročník.
EKO KVÍZ.
DOMÁCÍ EKOLOGIE – nadměrná spotřeba
Úspora energií v domácnostech - Tomáš Bílý -
Elektrické podlahové topení
Energie a Město Zpracovali : Štěpán Filip Matěj Havrlant Matěj Havrlant.
Demontované panely elektrických spotřebičů
TIPY NA ÚSPORU ELEKTŘINY ÚSPORNÉ ELEKTROSPOTŘEBIČE
Snižování spotřeby vody
ŠETŘENÍ ENERGIÍ Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.14.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Úspora elektrické energie
Úspory energie v osvětlování ve veřejném sektoru Juraj Krivošík SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s , Magistrát hl.m. Prahy.
Jak se na boji proti klimatickým změnám můžete podílet vy sami? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Elektřina vyrábí teplo
Ústřední topení.
JAK NEJLÉPE IZOLOVAT DŮM
Provoz a údržba domácnosti Elektrické spotřebiče
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: C.
Rozdělení ekologických domů Znaky ekologických domů Zjišťování úniku tepla Zateplování domů.
Vytápění Regulace ve vytápění
VÝKON ELEKTRICKÉHO PROUDU
Spotřeba elektrické energie
Spotřeba a využití energie
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
Chtěli byste měsíc zdarma v roce topit, vařit, chladit, svítit…? Ušetřit energii na jeden měsíc za rok není utopií ! Měsíc zdarma Zkuste to s námi ! Imrich.
Domy a Mrakodrapy.
PRANÍŽEHLENÍBĚLENÍ ČIŠTĚNÍ SUŠEN Í. PRANÍ Praní v pračce při maximální teplotě 30 °C Praní v pračce při maximální teplotě 30 °C, šetrné praní Praní v.
aneb ,,Proč neušetřit?“ Vypracoval: Filip Gigal Jaroslav Horníček
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Elektrické a elektronické spotřebiče v domácnosti
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a problémy životního prostředí Šetrná domácnost – rady a nápady Anotace: Prezentace slouží jako.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
Energie III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
HLAVNÍ ZMĚNY U NOVÝCH SPORÁKŮ Nová mřížka STABIL PLUS Nová sjednocená grafika (panel, sklokera. deska) Nová 3D rukojeť Nové lesklé sklo dvířek.
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Energie v domácnosti.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_19_CH9_uhlí TémaUhlí.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 8.ROČNÍK.
TECHNOLOGICKÝ VÝVOJ VE VŠECH ODVĚTVÍCH průměrné auto vs. šetrné auto spotřeba 6,5 l/100km spotřeba 1,5 l/100km, příp. 6,5 kWh/100km.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_72_PRV1 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Vybavení bytu NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
Tepelné účinky elektrického proudu Základy elektrotechniky 1 Tepelné účinky elektrického proudu Ing. Jaroslav Bernkopf.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Zařízení na tepelnou úpravu pokrmů - sporáky
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Úspora vody.
VY_32_INOVACE_19_08_hospodaření domácnosti, příjmy a výdaje
Vytápění Regulace ve vytápění
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Šetříme energií v domácnosti Kateřina Krejčí, 5.B

Úspory tepla Netopte víc, než potřebujete Mít moderní kotel s termostatem Každá místnost má svoji ideální teplotu Kuchyň 200 Pokoj 220 Nezastavovat radiátory (nábytkem, závěsy) Zaizolovat potrubí Větrat krátce a intenzivně

Úspory tepla Těsnící okna a dveře Zateplení fasády i střechy Od nejlevnějšího: Dřevo Biomasa Hnědé uhlí Tepelné čerpadlo Černé uhlí Zemní plyn Elektřina (!)

Úspory vody Pozor na kohoutky! (Ne ty, co kokrhají) Sprcha má přednost před vanou Nádobí v dřezu, a ještě lépe v myčce Plná nádobí Úsporné programy

Vaření Hrnce tak akorát Hrnec s pokličkou a papiňák Vařit na plynu nebo sklokeramické indukční desce Vodu ohřívat v rychlovarné konvici Čistá dvířka trouby

Praní, sušení a koupání Ideální: prádlo sušit volně na vzduchu Pračka i sušička: Plná Úsporné programy

Osvětlení Úsporné zářivky a žárovky A hlavně, zhasínat! Využívají méně energie Při svícení se nezahřívají tolik jako klasické žárovky A hlavně, zhasínat!

Domácí spotřebiče a elektronika Spotřebiče do 15 let Energetická třída: A až A++ Netopte si nabíječkou (mobil, počítač) Prodlužovací šňůra s vypínačem Chladnička a mrazák v chladu a odmrazovat Nebrat spotřebiče na baterky! Elektroměr pro sledování spotřeby elektřiny Největší žrouti elektřiny: lednička, mrazák a pračka

Zdroje energie Ideální je mít nízkoenergetický dům Vyrábějte si vlastní energii: tepelné čerpadlo větrná turbína sluneční panely fotovoltanické panely na střechách

Pro zápis – Desatero Jak šetřit energií v domácnosti Svítit jen tam, kde je to zapotřebí Používat úsporné zdroje (žárovky) Využívat elektrospotřebiče s nízkou spotřebou energie (A, A+, A++) Vypínat elektrospotřebiče úplně Používat správné nádobí Mít dostatečně těsnící okna a dveře Nezastavovat radiátory nábytkem Nenechat téct vodu zbytečně Sprcha je šetrnější než koupel Ideální je nízkoenergetický dům s Avatarem

Kvíz 1. Máme větrat krátce nebo intenzivně? a. krátce b. intenzivně c. oboje 2. Vyrábí se myčky s úsporným programem? a. ano b. ne c. nevím 3. Jaký je ideální hrnec ve srovnání s plotýnkou? a. menší b. větší c. akorát 4. Když se budu sprchovat a ne koupat, ušetřím? a. ano b. ne c. je to jedno

Kvíz 5. Jak nejvíc ušetřím? a. budu svítit svíčkou b. nebudu topit c. postavím si nízkoenergetický dům 6. Spotřebiče by neměly být starší a. 15 let b. 30 let c. 50 let 7. Co je nejdražší zdroj energie? a. uhlí b. elektřina c. zemní plyn