ZDENĚK MATĚJČEK pokračování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Základy sportovního tréninku mládeže
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Sourozenec u porodu? ANO či NE?
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Individuální psychologie
Alžběta Brožová Barbora Šimková Lenka Krejcárková.
PSYCHICKÉ STAVY.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Identita dětí v náhradní rodinné péči
Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Jednej tak, abys byl šťastný. Ne aby ses šťastným jen zdál.
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
OSOBNOST.
Těhotenství, dětství a dospívání
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Rodina 6. ročník.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
PhDr.L.Trapková MUDr.V.Chvála
Manželské problémy a sex
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
Sdělování nepříznivých informací.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
1 Anotace ICT 2 _ 1/48 Prezentace seznamuje žáky s pojmy rodina, funkce rodiny, reprodukční, ekonomická funkce, psychické a citové potřeby, rodokmen rodiny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Rodina a vzory Existují kladné vzory pro dnešní rodinu?
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vývojový cyklus rodiny Mgr. Petra Sobková
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Psychologické aspekty hodnocení a zkoušení ve vzdělávání dospělých
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Rodina
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Psychologie II Sociální psychologie
Mladší dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Teorie motivace Adéla Furiková.
Pastorace rodiny, dětí a mládeže
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel.řed./fax: ,
Výchova k občanství RODINA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
Konflikt  Náročná situace, střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.  Situace, v níž je nutno vybrat z určitých variant či alternativ  Do konfliktu.
Práva dítěte a jejich ochrana. Mezi lidská práva patří také práva dítěte. Lidé z mnoha zemí se domluvili na tom, která práva mají mít děti. Shodli se.
Systemický přístup Mgr. Věra Pucová. Základní charakteristika přístup orientovaný na změnu opak diagnostického přístupu typický přístup pro sociální práci.
Konflikt Vypracovala : Monika Arsenjevová Datum: 5.října 2012.
ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti.
Práva a povinnosti mezi manželi
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Rodina, náhradní rodinná péče
Rodina, příbuzenství.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Vztahy a pravidla soužití - rodina
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Psychologie výchovy a vzdělávání
Pracovní výchova - dívky 9.tř. Prezentace č.19
Rodičovství biologické a pěstounské
Lidská přitažlivost.
Transkript prezentace:

ZDENĚK MATĚJČEK pokračování

VYCHOVÁVÁME A JSME VYCHOVÁVÁNI vychovávaný – vychovatel : vzájemné působení a ovlivňování ( nejde pouze o jednosměrné, záměrné a cílevědomé působení vychovatele na dítě, dospělý je zároveň dítětem ovlivňován – reakce na chování a činnost ) dítě reaguje na naše chování a požadavky a my reagujeme na chování a požadavky dítěte obě strany si navzájem obohacují život ( něco dáváme a naopak i přijímáme)

O SOUŽITÍ A VYCHOVATELSKÉ TERMINOLOGII RODINNÝ VYCHOVATEL x PROFESIONÁLNÍ VYCHOVATEL profesionální vychovatel by se měl především chovat spravedlivě, nemá tak blízký vztah k dítěti, měl by se chovat k dětem citově neutrálně rodinný vychovatel se zajímá o dítě jako takové, nejde mu pouze o výsledky, snaží se dítěti udělat radost, projevují se city u rodinného vychovatele nejde pouze o jednosměrný a cílený proces

RODINA JAKO SYSTÉM základní prvky systému jsou VZTAHY MEZI LIDMI V RODINĚ ( jejich chování a soužití ) rodinný systém je individuální každá rodina má zavedený svůj vlastní systém a všichni by se ho měli snažit respektovat a dodržovat rodinný systém = tzv. fungování rodiny narušení systému – rozvod rodičů, vážná nemoc, ztráta jednoho z rodičů podsystémy – rodiče – základní podsystém ( mají své starosti a radosti, ale dětí se to zcela netýká ) - sourozenci, prarodiče,…

PROČ POTŘEBUJÍ TATÍNKA? otec a matka působí na dítě různým způsobem ( jinak s dítětem jednají, jinak s ním komunikují,..) OTEC – tzv. mužský svět MATKA – tzv. ženský svět dítě si samo vybírá komu z rodičů se svěří, dívky vyhledávají převážně matku a chlapci zase otce děti vědí co mohou u svých rodičů čekat, např. pro pochopení a útěchu půjdou k matce a u otce naopak očekávají legraci a zábavu

O RODIČOVSKÉ IDENTITĚ IDENTITA = KDO JSEM ( jaké místo zaujímám ve své rodině) vnější znaky – jméno, průkazy totožnosti, národnost, tělesný vzhled, původ, odkud pocházíme a kam patříme vývoj – batolecí věk – uvědomujeme si vztahy v rodině, své postavení, sami sebe, to co pro rodinu znamenáme pro vývoj dětské identity důležitá identita rodičů! ( sebevědomí rodičů, spokojenost, vystupování před ostatními lidmi,…)

VLASTNÍ – NEVLASTNÍ A CO ŘEKNEME DÍTĚTI nejdůležitější je upřímnost ( pravda vyjde stejně najevo) čím více informací, tím lépe od tří let můžeme začít dítěti vysvětlovat pravdu ( forma pohádky), postupně bychom měli přidávat více informací pro dítě je nejdůležitější pocit jistoty a bezpečí v rodině, proto bychom měli být k dítěti upřímní a nic mu netajit, mnohem hůř by dítě přijalo pravdu od cizí osoby ( může vzniknout nedůvěra vůči rodině, která mu něco zatajila)

O NEVLASTNÍ RODINĚ NEVLASTNÍ RODINA – např. rodina, kde má dítě vlastní matku a nevlastního otce nebo naopak možné problémy – příchod nového člena může znamenat zásah do zaběhlých zvyků a pravidel, může se změnit rodinný systém - dítě získává v podstatě dvě rodiny - konflikt dvojí loajality – na jedné straně vlastní rodič a na druhé nevlastní, se kterým žije

MACECHA ZLÁ PŘIROVNÁNÍ Z POHÁDEK ( zlá macecha nemá ráda děti) vlastní matka – dobrá, laskavá a hodná za jakékoliv situace ( maminku máme jen jednu, jen ta naše je nejhodnější,…) nevlastní matka – zlá, ošklivá a jen ona je vždy ta špatná děti potřebují hlavně dostatek času na to, aby si na novou situaci a na nového člena rodiny zvykly

Vetřelec nový člen rodiny nepřichází do nedotčené krajiny – nestaví originálně a po svém na zelené louce je potřeba, aby si nově příchozí členové uvědomili, do čeho vstupují dali si práci a poznali rodinný systém, do něhož by se měli zapojit velmi často děti nového příchozího svým způsobem prověřují a testují. Dělají to dětskými metodami, což bývá někdy velice úporné a jindy překvapivě rafinované.

Matčin nový přítel Nejvíce problémů s přijetím nového matčina partnera mají děti ve středním školním věku (8 – 13let) před pubertou Při nastání takovéto situace musíme: Dávat dětem dostatek času, mnohdy víc než se dospělým může zdát pravděpodobné. Nový partner by se dětem neměl vnucovat, neměl by se ani snažit do jejich přízně vlichotit, uplácet je. Je potřeba uvážit, jak mají děti nového partnera oslovovat

Dvojí rodiče Doporučení, která by měla usnadnit dětem zvládnutí nové situace: Dostatek času Nový příchozí by se neměl vnucovat Pečlivě zvážit oslovování Nový nevlastní rodič by se neměl nijak zvlášť snažit nahradit hned dětem vlastního otce nebo matku Ani vlastní rodič, který v rodině zůstal, by neměl zvlášť vyzvedat pozitivní vlastnosti svého nového partnera a uvádět je do protikladu s domněle špatnými vlastnostmi partnera bývalého.

Trojí příbuzenstvo Co můžeme v těchto situacích dělat? S nevlastním otcem nebo matkou vstupují do rodiny i rodiče nového příchozího, jeho sourozenci, blízcí přátelé a další noví, dítěti dosud neznámí lidé. Co můžeme v těchto situacích dělat? Přimlouvat se za toleranci, podporovat ji a povzbuzovat. Všemožně se snažit, aby rodiče vycházeli s vlastními i nevlastními prarodiči dobře.

Pravda v nevlastní rodině Prof. Matějček zde shrnuje tři zásady podle zjištění psychologie: 1. Děti by měli o svém původu vědět aspoň tolik co okolí 2. Když se dítě dovídá pravdu, má to být způsobem odpovídajícím jeho chápání. 3. Pravda musí být sdělena tak, aby nikoho neurážela a nikoho neponižovala.

O taktních dětech a netaktních dospělých Děti ve školním věku už nepřijímají své rodiče jako ty nejlepší, nejchytřejší, nejzdatnější, tak jako děti předškolní. Dovedou na rodičích a ostatních blízkých lidech kriticky hodnotit – poznaly jejich slabosti, chyby a prohřešky Nedovedou o svých rodičích ani po rozvodu mluvit zle a naopak se snaží je vykreslovat v dobrém světle.

Co se svádí na děti Sejdou se děti z různých rodin s jinými zvyky apod. (případně se teprve po uzavření manželství narodí další děti, které už vyrůstají v jiném prostředí než děti z prvního (prvních) manželství) V případě konfliktů mezi rodiči může dojít k tendenci svádět vše na děti - ve skutečnosti je to výplod jejich vlastní nejistoty, nezvládnutých vnitřních konfliktů, neujasněných postojů apod.

Sexualita v nevlastní rodině Prof. Matějíček zmiňuje 2 otázky: Otázka dospívajících dětí a jejich vzájemné sexuální přitažlivosti Otázka otevřeněji prožívané sexuality nových manželů v časné fázi jejich soužití

Sexualita mezi nevlastními sourozenci bývala častým námětem románů a romantických povídek v rodině, kde jsou dvojí nebo trojí děti – vznik sourozeneckého tabu (zakázáno, něco se nesmí) častěji se objevuje sexuální vztah mezi nevlastním otcem a nevlastní dcerou USA – asi polovina evidovaných incestů (sex. styk mezi rodiči a dětmi) spadá do této kategorie