Modul 2 : Práce s počítačem a správa souborů. Rada úvodem - Internet ví všechno, zkuste a

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
Advertisements

Olomouc, únor 2012.
Rychlejší ovládání počítače
Používání hlavního panelu
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows prostředí.
Mgr. Ivana Pechová pro výuku předmětu IVT
Pracovní plocha Pracovní plocha : Tlačítko start
MS Windows.
X EXEL.
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
Tabulkový precoser Open Office Calc ZÁKLADY PRÁCE
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: listopad.
Školení počítače Excel
5.0 WINDOWS. Windows  Je operačním systémem počítače – základním programem, který oživuje počítač.  Existuje několik druhů:  - Windows 98  - Windows.
IT začátečníci - Word Modul 3.
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.12 Téma: Zkratky pro Windows.
Power Point– pracujeme se snímky
Malování Windows Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_malovani
Základní pojmy v informatice –II.
VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: ICT2/1/3/13 WORD - tabulky.
Průzkumník Program pro práci se soubory. Otevření Buď přímo na ploše, nebo otevřít libovolnou složku (např. dokumenty) a kliknout na záložku „složky“.
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
COREL DRAW - 2 PRÁCE S OBJEKTY
TEXTOVÝ EDITOR.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
European Computer Driving Licence Modul 7 – Služby informačních sítí Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně.
Základní operace v OS 2011.
Informace a Internet Bohumil Bareš. Grafický editor GIMP (1)  úvod  seznámení s programem  výběry  práce se schránkou 2.
OPERAČNÍ SYSTÉM WINDOWS
VY_III/2_INOVACE_40_Schránka ve Windows Schránka ve Windows Miroslav Kaňok.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
T1: Základy práce s počítačem
Úprava šířky sloupce Šířku sloupce lze upravit několika způsoby: Pomocí menu Postavím se do sloupce Formát / sloupec / šířka / napíši velikost Pomocí kontextového.
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Práce s operačním systémem
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy práce s programem
Přepínání klávesnice Umístění jednotlivých znaků se na klávesnici může měnit v závislosti na tom, jakou klávesnici používáme.U nás se samozřejmě nejčastěji.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
Návrh interiéru Pokoj, ve kterém by mi bylo dobře... ZADÁNÍ ÚKOLU.
Základy ovládání operačního systému Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Základy práce s OS Windows
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Úvod do práce ve Windows Autor: Mgr. Aleš Kozák.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 kopírování a vkládání
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Soubory a složky
Informatika Soubory a složky
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Microsoft FRONT PAGE Šablona 32 VY_32_INOVACE_19_10_Front Page.
Ovládání a přizpůsobení prostředí AutoCADu uživatelské rozhraní možnosti nastavení profily.
Inf Složky, soubory a objekty. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Tabulkový procesor Práce s listy, adresace buňky, definice řady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Růžena Hynková. Dostupné z.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Přejmenování, mazání, kopírovaní, přesun, vysypání koše
Přepínání mezi programy
Zástupce Zástupce souboru (anglicky file shortcut) je v informatice typ souboru používaný v systému Microsoft Windows. Umožňuje odkazovat na data, která.
Textový Editor.
Textový editor Lada Juráňová.
Digitální učební materiál
KLÁVESNICE A MYŠ NA PC VY_32_INOVACE_06
Informační a komunikační technologie
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Modul 2 : Práce s počítačem a správa souborů

Rada úvodem - Internet ví všechno, zkuste a

Základní informace o PC Informace o systému Kliknout pravým tlačítkem na ikonu Tento počítač a vybrat Vlastnosti „Vlaječka“ + Pause Informace o místu na disku Kliknout pravým tlačítkem na jednotku pevného disku a vybrat vlastnosti

URL pro studium CZ Jak na počítač?

Prvky okna (1/3)

Prvky okna (2/3)

Prvky okna (3/3)

Základní princip Při práci platí obecný princip 1.Vyberte S ČÍM chcete pracovat 2.Teprve pak vyberte CO chcete udělat (požadovanou akci)

Výběr položek Jednotlivé položky v seznamu CTRL + kliknutí levým tlačítkem myši Bloky Kliknout levým tlačítkem myši na první položku Stisknout a podržet SHIFT Kliknout levým tlačítkem na poslední položku

Vytvoření složky Menu Soubor » Nový » Složka Myší Kliknutím pravým tlačítkem, v kontextovém menu výběr Nový » Složka Analogicky se vytváří soubor. Dále uvedeme práci se složkami, práce se soubory je analogická.

Kopírování složky (1/2) Menu (varianta 1) Vybrat kopírovanou složku Úpravy » Kopírovat do složky Vybrat cílovou složku Menu (varianta 2) Vybrat kopírovanou složku Úpravy » Kopírovat Vybrat cílovou složku Úpravy » Vložit

Kopírování složky (2/2) Klávesová zkratka Vybrat kopírovanou složku CTRL+C Otevřít cílovou složku CTRL+V

Přesouvání složky (1/2) Menu (varianta 1) Vybrat přesouvanou složku Úpravy » Přesunout do složky Vybrat cílovou složku Menu (varianta 2) Vybrat přesouvanou složku Úpravy » Vyjmout Vybrat cílovou složku Úpravy » Vložit

Přesouvání složky (2/2) Klávesová zkratka Vybrat kopírovanou složku CTRL+X Otevřít cílovou složku CTRL+V

Mazání složky Menu Vybrat mazanou složku Soubor » Odstranit Klávesová zkratka Vybrat mazanou složku DEL

Manipulace tažením myši Uchopením a tažením položky při držení levého tlačítka (souboru či složky) lze kopírovat – prosté tažení mezi disky či tažení s CTRL obecně přesouvat – tažení se SHIFT vytvářet zástupce – tažení s ALT Uchopením a tažením položky při držení pravého tlačítka po puštění tlačítka systém nabídne, kterou akci chcete provést

Užitečné rady Chybu v operaci lze vrátit v menu Úpravy » Zpět klávesovou zkratkou CTRL+Z Mazání přímo (bez koše) podržením SHIFT při operaci mazání znemožní vrácení chyby v operaci Pracovat se složkami a soubory lze i v dialogových oknech při ukládání či otevírání

Obvyklé chyby Manipulace se složkou v okamžiku, kdy je otevřen soubor, který je v ní obsažen Manipulace se souborem v okamžiku, kdy je otevřen Používání nepovolených znaků v názvu (\ / : * ? " |)

Úprava vzhledu Menu Zobrazit » Miniatury (atd.) Zobrazit » Zvolit podrobnosti Zobrazit » Panel nástrojů Zobrazit » Panel aplikace explorer Myš Kliknout pravým tlačítkem do volného prostoru okna složky, z kontextového menu vybrat Zobrazit » Miniatury (atd.) Kliknout pravým tlačítkem na název sloupce, vybrat ty, které se mají zobrazit

Pokročilá úprava vzhledu Menu Nástroje » Možnosti složky, záložka zobrazení S touto volbou pracujte obezřetně, mějte na paměti kdy nastavena volba „Pamatovat nastavení zobrazení každé složky“

Řazení Menu Zobrazit » Seřadit ikony » Název (atd.) Myš Kliknout na název sloupce, dle kterého je třeba řadit, opakované kliknutí na stejný sloupec mění způsob řazení (vzestupně vs. sestupně)

URL pro studium CZ ettingstarted/files.mspx EN

Hledání Podle atributů souboru či složky jméno datum velikost Podle obsahu Pokročilým vyhledáváním je s použitím „wildcards“ (? *) a přípon souborů doc, xls, bmp, jpg, avi, png, html, zip, exe, txt, gif, mp3, ogg

URL pro studium CZ