Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Soubory a složky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Soubory a složky"— Transkript prezentace:

1 KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Soubory a složky
Autor: Mgr. Aleš Kozák

2 Soubor, složka a adresář
Adresář nebo-li složka je jedno a to samé (anglicky folder), jedná se jen o dvojí překlad. Složky známe podle ikonky ze systému Windows. Do složky můžeme umístit další složky (podsložky) a tak vytvářet vlastní datovou strukturu. Soubor může mít jakoukoli ikonku a reprezentuje data nebo spouštěcí soubor aplikace. Název souborů se skládá ze dvou částí nazev.pripona, kde název většinou píšeme bez diakritiky a zakázaných znaků, a přípona (většinou tří- až čtyř-písmenná) určuje typ souboru (textový dokument, zvukový soubor apod.) Pravidlem je nenazývat soubory ani složky názvy s diakritikou a znaky .*/+ atp. Místo mezery se používá _ (tyto pravidla se mají dodržovat zejména při posílání příloh v ech, atp.)

3 Soubor, složka a adresář
V počítači jsou data uložena na tzv. pevném disku (Harddisk). Jeden (fyzický) disk může být rozdělen na více disků (C:\, D:\, …). Místní disk C:\ je použit pro operační systém a nainstalované programy. Místní disky D:\, E:\, … jsou pak použity pro ostatní soubory a složky: dokumenty, videa, apod. Uspořádání dat na disku je vždy na uživateli, ten si musí zavést vlastní hierarchii. Vyměnitelná úložiště (USB, CD/DVD mechanika, čtečka paměťových karet, apod.) – budou aktivní jen tehdy, je-li v nich médium (CD, Flashdisk, …)

4 Soubor, složka a adresář
Ke všem datům se dostaneme přes ikonu TENTO POČÍTAČ - tu najdeme na ploše nebo v nabídce start. Je dobré si hned od začátku zavést systém adresářů, např. na disku D:\ si vytvoříme složku hudba, práce, studium, apod. Do těchto si pak vytvoříme další složky, … tímto vytvoříme jednoduchou složku. Je-li struktura příliš členitá a nemáme-li dostatek souborů ve složkách, je to špatná struktura. Máme-li jen jednu složku a v ní mnoho souborů, které lze dále roztřídit, je to také špatně.

5 Vytváření složky Lze použít několik způsobů (je dobré umět více
způsobů), ale v praxi používáte jeden až dva. Pomocí pravého tlačítka myši: Klikneme p. tlačítkem myši na místo, kde by se měla složka vytvořit -> nový -> složka (po vytvoření rovnou můžeme zadat její název např. studium nový název potvrdíme entrem nebo kliknutím mimo tuto ikonu. Pomocí menu Windows Vista a 7 mají přímo v horním menu položku „Nová složka“ Ve starších verzích systému klikneme na soubor –> nový –> složka Tato položka je ve W. Vista a 7 většinou skrytá, ale i zde bychom tuto možnost našli. V obou případech opět můžeme rovnou zadat název složky.

6 Orientace v datové struktuře.
Cesty si pamatujeme a složky pojmenováváme tak, aby nám to přišlo logické. Cesta do složky prezentace může být zapsána různými způsoby, dole vidíte úkony (ikony, které dvojklikem otevírám). Podle cesty se vždy můžeme proklikat do dané složky. E:\studium\kurz_aktualnich_gramotnosti\PC1\prezentace

7 Práce se soubory – nový soubor
Jedná-li se o soubory typu aplikace (program), pak je většinou jen otevíráme (spouštíme) případně kopírujeme a mažeme. Soubory, které vytváříme jsou většinou datové (dokumenty, tabulky, obrázky, písničky, apod.) Některé soubory můžeme vytvořit obdobně jako složku: Klikneme p. tlačítkem myši na místo, kde by se měl soubor vytvořit -> nový -> typ soubor (po vytvoření rovnou můžeme zadat název. Pomocí menu soubor –> nový –> typ souboru (Tato položka je ve W. Vista a 7 většinou skrytá, lze ji vyvolat klávesou ALT. Př.: vytvoříme textový dokument, který se otevírá v poznámkovém bloku. Pojmenujeme jej „Muj_prvni_text“

8 Přejmenování souboru/složky
Přejmenovávanou složku/soubor, musíme nejprve označit (jednou klikneme pravým tlačítkem myši) Poté vyvoláme akci pro přejmenování: Kliknutím přímo na název Klávesou F2 Pravým tlačítkem myši na danou ikonu a vybráním volby přejmenovat Z nabídky soubor přejmenovat Příkazem přejmenovat v bočním panelu Všechny varianty provedou stejnou akci, text bude zamodřen, můžeme jej tedy přepsat a nový název potvrdit klávesou ENTER nebo kliknutím myši mimo tento soubor/složku.

9 Otevření souboru Dvojklikem otevíráme složky a spouštíme aplikace. Pokud provedeme dvojklik na datový soubor (např. „muj_prvni_text“, otevře se daný soubor ve výchozím programu. Chceme-li otevřít soubor v jiné aplikaci, pak nejprve spustíme danou aplikaci (např. WordPad spustíme přes nabídku Start -> všechny programy -> příslušenství -> WordPad) Je-li daný program spuštěn, klikneme na nabídku Soubor -> otevřít, vybereme umístění daného souboru a tento otevřeme. Neumí-li daný program zobrazit tento typ souboru, pak může pokus o otevření skončit chybou. (Např. písničku.mp3 neotevřeme v textovém editoru Word apod.)

10 Nový soubor vytvořený aplikací
Stejným postupem můžeme vytvářet nové soubory. Spustíme například MS Office Word, napíšeme obsah nového dokumentu (nebo jen část) a soubor uložíme. Volba SOUBOR -> ULOŽIT JAKO nám otevře okno, ve kterém můžeme zvolit adresář (složku), do kterého se daný soubor uloží (př. Vybereme cestu do složky PC1, tedy: E:\studium\kurz_aktualnich_gramotnosti\PC1). Zadáme název nového souboru a po kliknutí na uložit se nám tento soubor uloží na dané pozici. Volba SOUBOR -> ULOŽIT provede uložení pod již existujícím názvem (při úpravách existujících dokumentů). Při prvním uložení, se automaticky vyvolá ULOŽIT JAKO. Na jedné pozici (v jedné složce) nemůže existovat více souborů stejného názvu a typu.

11 Mazání souborů a složek
Chceme-li odstranit soubor nebo složku, označíme jej a poté Stiskneme klávesu del/delete Klikneme pravým tl. myši na daný soubor -> odstranit Přes nabídku SOUBOR -> ODSTRANIT Všechny tyto varianty přesunou daný soubor do koše, z něj jej můžeme obnovit nebo trvale odstranit. Trvalé odstranění provedeme kombinací SHIFT + DELETE.

12 Přesouvání a kopírování souborů a složek
Otevřeme-li dvě okna na dané pozici – odkud – kam chceme kopírovat, pak můžeme označit soubory určené ke kopírování (např. CTRL a levé tlačítko myši), poté pomocí pravého tlačítka myši přetáhneme dané ikony z jednoho (zdrojového) okna do druhého (cílového) okna. Po puštění pravého tlačítka myši se objeví nabídka, kde můžeme zvolit, zda chceme dané soubory/složky kopírovat, přesouvat nebo jen vytvořit zástupce. Provedeme-li přetažení pomocí levého tlačítka myši, pak se zvolí automatická volba. Při přetažení v rámci jednoho disku bývá tato volba „přesunout“, mezi různými disky to pak většinou bývá „kopírovat“. Chceme-li mít jistotu, pak toto přesunutí/kopírování provedeme pomocí pravého tlačítka myši.

13 Přesouvání a kopírování souborů a složek
Při kopírování se vytvoří duplikát současné verze souborů a složek. Je-li po tomto kopírování provedena nějaká změna v jednom z dokumentů, musí se kopírování provést znovu, nebo se musí změna provést v obou verzích. Je-li kopírování provedeno v rámci jedné složky, pak se nové soubory přejmenují jako „kopie_název _souboru“. Při přesouvání se provede kopírování do cílové složky s následným mazáním zdrojových dokumentů. Vytváříme-li zástupce, pak se vytvoří odkaz na daný soubor. Když smažeme cílový soubor, pak je daný odkaz neplatný.

14 Zástupce Vytvoříme-li zástupce, pak se jedná jen o odkaz.
Máme-li zástupce na flashdisku a používáme jej na vlastním počítači, pak je vše v pořádku. Přeneseme-li flashdisk na jiný počítač, pak odkaz fungovat nebude. Př.: na lístek si napíšu „Pivo je v lednici“ a tento lístek si dám do kapsy. Jsem-li doma, pak se mohu podívat na lístek, jít dle instrukcí k lednici a otevřít si pivo. Jsem-li například v práci, tak sice mám na lístku napsáno, že pivo je v lednici, ale když se budu řídit instrukcí a podívám-li se do lednice v práci, pak zde žádné pivo nenajdu.

15 Zástupce Zástupce se používá například u programů, které jsou spolu s dalšími potřebnými soubory na jednom místě. Chceme-li na ploše mít odkaz na složku studium, která je na disku E:\, pak můžeme vytvořit odkaz na tuto složku. (Pravým tl. myši přetáhneme danou složku na plochu a zvolíme vytvořit zástupce.) Nyní na ploše máme odkaz, poklikáním na tento odkaz se nám otevře okno s daným cílem, tedy složka E:\studium\.


Stáhnout ppt "KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Soubory a složky"

Podobné prezentace


Reklamy Google