Co je Masopust?.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní vzdělávání -Člověk a společnost – Výchova k občanství
Advertisements

O Název Popeleční středa, půst O Šablona CZ.1.07/1.4.00/ O Poř.číslo 11 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum
Liturgický rok.
Průlet liturgickým rokem
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Jaro Mgr. Iveta Honzejková.
JARO Prvouka.
Velikonoce – jen svátky jara?
Velikonoce.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Kalendář - duben Petr Machala.
MASOPUST.
Název Velikonoce, pašijový týden
Průlet liturgickým rokem
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. MASOPUST POUŽITÉ.
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách IV. -
Vajíčka Malovaná vajíčka Děti hledající vajíčka. Velikonoce v Německu Julie Kölblová, Sabina Bajajová a Dajana Zámečníková.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace MASOPUST Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání.
Kalendář - únor Petr Machala. Únor bílý – pole sílí 2.2. – Na Hromnice o hodinu více – Sv. Valentýnek – jara tatínek Víte, kolik má únor dnů? Znáte.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Prvouka Ročník : 1.
Tradice Velikonoc.
Anotace Cyklus přírody a kalendáře Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci si osvojí postup, jakým vznikaly kalendáře na základě sledování.
Sezóna v gastronomii. Jaro (21.3 – 20.6) Bylinky, zelenina (chřest, cibule, ředkvičky, saláty, špenát, jarní cibulky, rebarbora) Jehněčí maso Červen.
5. lekce.
Masky Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Jaro Test pro 1.roč. obd.duben. Jaro Test pro 1.roč. obd.duben.
Anotace Materiál je vhodný ke společné práci žáků 3.třídy jako opakování učiva o kalendáři a o čase. Opakování může být motivováno některou hrou, doporučuji.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Velikonoce u nás a v jiných zemích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Věra Holotová. Dostupné z Metodického portálu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaro Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
Velikonoce – historický původ Nejvýznamnější svátek křesťanské církve; vrchol křesťanského liturgického kalendáře. Svátky jara, oslava jara. Spojené s.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Tradice a zvyky na Slovácku. Hody Hody patří k tradičním svátkům snad každé moravské vesnice. Hody se na vesnici slaví jako křesťanský svátek i jako.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_III.Vu_VELIKONOČNÍ.
Liturgický rok. každý rok si připomínáme všechny události z Ježíšova života také si připomínáme svaté, kteří ukázali, jakými různými způsoby můžeme následovat.
Velikonoce Velikonoce jsou důležité křesťanské svátky. Oslavují zmrtvýchvstání Ježíše Krista.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Části roku Mgr. Lenka Stará
Vytvořila: Libuše Langmayerová IX. ročník
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Co znamená slovo masopust?
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Czech club in Birmingham
1.
JARO.
Autor: Mgr. Radana Marelová
AUTOR: Blanka Petlánová NÁZEV: VY_32_INOVACE_Pr2_13_Velikonoce
KALENDÁŘ.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Prezentaci by měl proběhnout řízený rozhovor (beseda) s dětmi
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
pedagogických pracovníků (NÚV).
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Matematika s domácími mazlíčky
Zvyky a tradice Čechů.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace autor: Helena Petrůvová název: VY_32_INOVACE_16_PRVOUKA_JARO.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Ingvortová Číslo
Transkript prezentace:

Co je Masopust?

Kdy začíná Masopust? a) Tři dny před Velikonocemi b) Na Tři krále c) 1.února

Kdy končí Masopust? a) 40 dní před Velikonocemi b) 1.dubna c) V první jarní den

Jak se jinak říká tomuto svátku? a) Bakchus b) Tučák c) Fašank

Kolik dní se slaví Masopust? a) Pouze jeden b) Týden – 7 dní c) Tři dny

Co by lidé měli dělat v období Masopustu? a) hodovat, jíst a pít b) postít se – nejíst maso c) uklidit svůj dům a připravit se na jaro

Co znamená při Masopustu Tučňák? a) Lidé na sobě mají masky, nejčastěji masku tučňáka b) Je to tučný čtvrtek – den, kdy se koná zabijačka a velká hostina c) Je to období, kdy se domácí zvířata pořádně vykrmí, aby z nich byl dostatek masa na celý rok

Který den při Masopustu chodí po městě průvody lidí v maskách? a) Čtvrtek b) Neděli c) Úterý

Jaká je tradiční maska na Masopust? a) Ježibaba na koštěti b) Strašidlo s lucernou c) Medvědář s medvědem

Jak se ukončila masopustní slavnost? a) Ponocný o půlnoci zatroubil na roh a všichni se rozešli domů b) Na konci se udělal velký oheň, ve kterém lidé spálili své masky c) Lidé končí slavnost velkým úklidem

Co je to Popeleční středa? a) Den během Masopustu, kdy se vymetají komíny b) Den, který se slaví až na Velikonoce a nepatří k Masopustu c) Den po Masopustu, kdy začíná 40 denní půst

Napiš jednu libovolnou pranostiku, která souvisí s Masopustem.

Zkontroluj si své odpovědi Zkontroluj si své odpovědi. Práci nezapomeň uložit na PLOCHU a odešli mi ji ze svého e-mailu na můj. Maximum možných získaných bodů je 11.