VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
(Literární výchova - 7. ročník)
Advertisements

Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Literární věda.
LITERÁRNÍ POJMY Výtah VY_32_INOVACE_ČJ-S.8.01
Obecné poučení o literatuře
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ÚVOD DO STUDIA LITERATURY
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Rozbor uměleckého textu
 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Literární druhy a žánry
Lyrické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_006_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_035_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Victor Hugo ( ).
PRÓZA, EPIKA Mgr. Michal Oblouk. Próza Z latiny prosa oratio = řeč přímá, stále postupující Přirozená, běžná forma vyjádření psaná volně (ne ve verších)
Obecné poučení o literatuře
EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Identifikátor materiálu: EU –
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
HUDEBNĚ – DRAMATICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.07 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici lyriky, její hlavní znaky a dělení. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
teze otázek ke státnicím v NMgr. studiu
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_01_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Báje (mýty) a pověsti 6. ročník.
CHARATKTERISTIKA UMĚLECKÉHO TEXTU
Vítězslav Hálek Májovci
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Literární pojmy 2 Český jazyk 6. ročník ZŠ
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Žánry literatury 1) Lyrika - slovo řeckého původu - popisuje spisovatelovy prožitky, - popisuje spisovatelovy prožitky, pocity, dojmy a myšlenky pocity,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Epické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Základní literární pojmy opakování.
Opakujeme literární druhy a žánry Návod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu.
Literatura Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_51_Epika, lyrika Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Literární žánry V této prezentaci se dozvíte, co je hlediskem pro dělení literatury na žánry, jak se dělí a podle čeho jednotlivé žánry poznáme.
Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Září 2011 Ročník: 7. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva druhy a funkce literatury.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_14_LITERATURA.
Mytologie - bájesloví Soubor mýtů ( bájí ) určitého národa  Mýtus ( báje ) je umělý nebo lidový epický útvar z dávných dob.  Pro naši kulturu je významná.
LITERÁRNÍ DRUHY Literatura se dělí na tři základní druhy – epiku, lyriku a drama. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1,4_44
VY_32_Inovace_ Antická literatura Český jazyk 8. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
STYLISTICKÁ TERMINOLOGIE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_.
LITERÁRNÍ DRUHY A ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Název Česká literatura Název projektu: OP VK
Dělení literatury.
VY_32_INOVACE_19_CJI_LITERÁRNÍ ŽÁNRY
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Bájesloví – 1. část Název : VY_32_inovace_11 Český jazyk a literatura.

ČESKÁ LITERATURA 8 -9 VRCHOL ČESKÉ STŘEDOVĚKÉ LITERATURY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Transkript prezentace:

VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18

LITERATURA

Co je literatura? Souhrn všech textů, které lidé vytvořili Literatura krásná (umělecká) – nepřináší jen praktická sdělení, ale působí na naše city, na fantazii

Jakou funkci má literatura? Estetickou (působí na naše emoce, rozvíjí náš cit pro krásné věci) Vzdělávací (přináší nám spoustu nových informací) Výchovnou (působí na naše názory a pomáhá je dotvářet) Formativní (pomáhá formovat naši osobnost)

Literární věda Literární teorie – zabývá se literárními druhy a žánry Literární historie – zabývá se vývojem literatury Literární kritika – hodnotí literární díla

Literární druhy 1. EPIKA – vyznačuje se dějem, vypráví příběh 2. LYRIKA – líčí pocity, nálady, vykresluje přírodu, lásku apod., nemá děj 3. DRAMA – divadelní hra, dílo určené pro představení na jevišti

Epické literární žánry Román (rozsáhlý) – má složitější děj, vystupuje zde více postav Povídka (kratší) – jednodušší děj, méně postav Pohádka – boj dobra se zlem, nadpřirozené postavy Báje – příběhy o vzniku a fungování světa, často zobrazují postavy bohů Pověst – příběhy s historickým jádrem, umělecky dotvořené (pověsti o hradech) Epos – rozsáhlá básnická skladba, má děj

Lyrické literární žánry Přírodní lyrika – poezie zobrazující krásy přírody Milostná lyrika – poezie vykreslující lidské city

Drama Tragédie – hra s vážným námětem, často končí smrtí hlavního hrdiny Komedie – hra se zábavnou, komickou zápletkou, jejím cílem je diváky pobavit a rozesmát Muzikál – kombinuje v divadelním představení zpěv, mluvené slovo, tanec

Forma literárního díla POEZIE PRÓZA Psána podle určitých pravidel (verš, rýmy, přízvuk) Typičtější lyrika, ale může být i epická (epos) Básně členěné do slok Užívány zvláštní jazykové prostředky (básnická slova – luna, rov) Psána volnou formou Běžné, přirozené vyjadřování Typická pro epiku, většinou spojená s dějem Texty členěné do kapitol Často obsahuje přímou řeč Vyprávění v 1. (já jsem to zažil) nebo 3. osobě (on to prožil)

Je to správně? EPIKA LYRIKA Odyssea (Homér) Babička (B. Němcová) Pramínek vlasů (J. Suchý) Staré pověsti české (A. Jirásek) Panský kočí (Z. Svěrák) Robinson Crusoe Divocí koně (J. Nohavica) Polednice (K.J. Erben) Píseň o dešti (J. Seifert) Pohádky (K.J. Erben)

Použité prameny: Prezentace byla zpracovány s využitím informací uvedených v učebnici J. Soukal: Literární výchova pro 2. stupeň ZŠ, SPN, Praha 2002 V. Křivánek, H. Kupcová: Malý slovník literárních pojmů a autorů, Scientia, Praha 1994