NOTÁŘSTVÍ Renata Kraifová 4. A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odborný lesní hospodář Modul 8 - HÚL 4 Odborný lesní hospodář Hospodaření v lesích je vlastník lesa povinen zajišťovat v součinnosti s odborným lesním.
Advertisements

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Nástroje územního plánování
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Červen 2013 Čím budu? Veronika Nekudová, 9.B.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní ochrana občanů Ročník:1. a 2. Datum.
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY OBČANŮ
Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo
Státní zastupitelství Červenková Jitka 4.A. Co to je? Soustava úřadů státu Moc výkonná Čl. 80 Ústava České republiky Právní pramen: zákon č. 283/1993.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_ŽIVNOSTENSKÉ.
Notářství - Organizace a úkoly 29. září 2009 JUDr. Ing. Radovan Dávid
Dědické řízení Erika Peterzilová.
Digitální učební materiál
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_5.
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Předmanželská smlouva
VY_32_INOVACE_ 09 - Moc soudní. Soudní moc vykonávají jménem republiky nezávislé soudy Ústava zdůrazňuje nezávislost a nestrannost soudců VY_32_INOVACE_.
ZÁKON 360/1992 Sb. o výkonu povolání
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Adéla Kratochvílová 9.B Červen  dětství  povolání  budoucí studium  firemní právník  notář  plusy a mínusy  důvody  zdroje.
Radim Chalupa PF MU Brno, 2010
Datové schránky a konverze dokumentů Zákon o eGovernmentu
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Dědické řízení Erika Peterzilová Vedoucí bakalářské práce:
Dělba moci Moc soudní.
Exekuční řízení.
Procesní subjekty.
Výstupy z informačních systémů veřejné správy Hradec
Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
Právní procesy.
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
JUDr. Jaroslav Stránský
NAUKA O PODNIKU I Sanace a zánik podniku.
Správa sociálního zabezpečení
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR, o.s. Ing. Jaromír Zajíček, MPA Ing. Jaromír Zajíček, MPA vedoucí úřadu Magistrátu města Děčín a předseda.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 11 – Soudní soustava NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na vysokých školách Praha, 12. června 2013.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO31 Název.
Název vzdělávacího materiálu
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Ing. Veronika Vindemanová
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Výchova k občanství 9.ročník
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Veřejná obchodní společnost
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Subjekty obchodněprávních vztahů
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
soudci, advokáti, notáři, exekutoři, státní zastupitelství, Policie ČR
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Subjekty exekučního řízení JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph. D. 10
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Transkript prezentace:

NOTÁŘSTVÍ Renata Kraifová 4. A

Zákon č. 358/1992 Sb., o notářích a jejich činnosti (notářský řád)

Základní pojmy Notářství (§ 2) = činnost, kterou se rozumí sepisování veřejných listin o právních úkonech, osvědčování právně významných skutečností a prohlášení, přijímání listin do úschovy a dále přijímání peněz a listin do úschovy za účelem jejich vydání dalším osobám Notář (§ 1 odst. 1) = fyzická osoba splňující předpoklady podle notářského řádu, kterou stát pověřil notářským úřadem

Notářský úřad (§ 1 odst. 2) = rozumí se soubor pravomocí k notářské a další činnosti stanovené zákonem (dále jen „činnost notáře”) trvale spojený s místem výkonu této činnosti

Notář Sídlem notáře je sídlo notářského úřadu, do kterého byl jmenován Počet notářů je závislý na počtu notářských úřadů Svou činnost vykonává za úplatu Jeho činnost je neslučitelná s jinou výdělečnou činností s výjimkou správy vlast. majetku Za úplatu může vykonávat i činnost vědeckou, publikační, pedagogickou, tlumočnickou, znaleckou a uměleckou

Může být jmenován občan ČR, který: a) je způsobilý k právním úkonům b) získal vysokoškolské vzdělání na právnické fakultě c) je bezúhonný d) vykonal alespoň pětiletou notářskou praxi e) složil notářskou zkoušku Předpoklady pro zahájení činnosti notáře: a) jmenování b) složení slibu do rukou ministra c) pořízení úředního razítka d) uzavření smlouvy o pojištění odpovědnosti za škodu

a) Notářský koncipient = ten, kdo je zapsán v seznamu Pracovníci notáře: a) Notářský koncipient = ten, kdo je zapsán v seznamu notářských koncipientů b) Notářský kandidát = ten, kdo je zapsán v seznamu notářských kandidátů c) Další pracovníci notáře

Činnost notáře sepisování veřejných listin o notářských úkonech osvědčování právně významných skutečností a prohlášení přijímání listin do úschovy - přijímání závětí, cenných papírů a jiných listin přijímání peněz a listin do úschovy za účelem jejich vydání dalším osobám poskytování právních rad

zastupování v jednání s fyzickými či právnickými osobami (jen v některých případech) sepisování listin výkon správy majetku a zastupování v této věci správce konkurzní podstaty jiná činnost

Děkuji za pozornost