Mezinárodní konference DOPRAVA BEZ BARIÉR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Dopravní politika na léta 2005 – 2013 Dopravní politika je základním strategickým dokumentem pro sektor dopravy a deklaruje, co stát a jeho exekutiva v.
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
DOPRAVNÍ POLITIKA ČESKÉ REPUBLIKY pro léta
Příprava nové dopravní politiky ČR
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Patnácté výročí založení společnosti CZECH Consult, spol. s r.o. (1995 – 2010) – patnáct let práce v oblasti dopravy a dopravního inženýrství. Děkujeme.
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Dopravní a liniové stavby Vývoj měst, místní komunikace
Dopravní politika ČR pro léta
Typy projektů realizovaných v rámci Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod 2007–2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Silnice nebo železnice
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Sekretariát Regionální Rady NUTS II Severovýchod Implementační jednotka Společného regionálního operačního programu.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
Ekonomika dopravy. Charakteristika dopravy doprava je součástí technické infrastruktury (vedle energetiky, telekomunikací, vodního hospodářství, odpadového.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní soustavy Ing. Michal Kostelecký Základy dopravní politiky obce, města, regionu.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Projekty ITI pro zlepšení společného IDS Prahy a Středočeského kraje Ing. Radim Vysloužil.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní soustavy Ing. Michal Kostelecký Legislativa v dopravě ČR Ing. Tomáš Matras,
Kolín bez bariér.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Zásady a pravidla Národního rozvojového programu mobility pro všechny Mgr. Barbora Mičicová tajemnice Řídícího výboru NRPM.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
1 Název projektu: Pořízení trolejbusů MDPO, a.s..
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Financování bezbariérových úprav chodníků a cyklistických stezek Seminář SMO ČR, SFDI a ČKAIT Praha, 9. září 2014 Ing. Karel Havlíček.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Dopravní konference Pardubice Ing. Martin Kolovratník 1)Aktuální novely dopravních zákonů 2)Vznik „Spolku pro výstavbu.
Společná dopravní politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná dopravní politika Důvody pro společnou politiku: Důvody pro společnou politiku: Postupující ekonomická.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Příprava společného IDS Prahy a Středočeského kraje
Výbory a pracovní skupiny
Ing. Roman Vodný, Ph.D. ředitel odboru územního plánování MMR
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Stárnutí a veřejný prostor – Praha 2017
Ing. Patrik Horažďovský Ing. Martin Heindl
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Konference Dopravní Infrastruktura Litomyšl 2019
Transkript prezentace:

Mezinárodní konference DOPRAVA BEZ BARIÉR (Praha, 26. – 27. května 2005 Šermířský sál Úřadu vlády ) „Jak doprava plní podmínky bezbariérovosti? “ Ing. Miroslav Vančura, CSc.

Okruhy problematiky Strategické dokumenty, legislativa Stavby Vozidla Přístupnost veřejných budov Návrhy řešení

NOVÁ DOPRAVNÍ POLITIKA Tři strategické cíle dopravy:     ekonomický – provádět dopravu s co nejmenšími (společenskými) náklady      ekologický – provádět dopravu tak, aby okolnímu prostředí škodila co možná nejméně     sociální – provádět dopravu tak, aby společnosti přinášela maximální možné efekty (uspokojování potřeb, zaměstnanost) při minimalizaci negativních vlivů na společnost i jedince (zdraví, bezpečnost dopravy)

DOPRAVNÍ POLITIKA Priority dopravní politiky Dosažení vhodné dělby mezi druhy dopravy zajištěním rovných podmínek na dopravním trhu. Zajištění kvalitní dopravní infrastruktury. Zajištění financování v sektoru dopravy. Zvýšení bezpečnosti dopravy. Podpora rozvoje dopravy v regionech. Všechny uvedené priority a z nich vycházející specifické cíle a opatření respektují obecné zásady, které mají průřezový charakter: Zavádění výsledků výzkumu a vývoje, nových progresivních technologií včetně inteligentních dopravních systémů a služeb (telematiky) Rovnost šancí a sociální politika Zachování konkurenceschopnosti českých dopravců v podmínkách otevřeného trhu Omezování vlivů dopravy na životní prostředí a veřejné zdraví v souladu s principy udržitelného rozvoje

DOPRAVNÍ POLITIKA Zkvalitnění přepravních služeb pro uživatele Opatření precizovat minimální standard služeb ve veřejné osobní dopravě jako podmínku pro výběr dopravce pro zajišťování základní dopravní obslužnosti území nově nastavit práva cestujících na přepravu ve stanovené kvalitě včetně úpravy kompenzačních náhrad v případě nehody při výběru dopravce na provozování osobní dopravy ve veřejném zájmu stanovit jako samostatné kritérium ekonomickou stabilitu dopravce a schopnost dopravce poskytovat služby ve stanovené kvalitě z pohledu uživatele vytvářet podmínky pro zpřístupnění všech druhů veřejné přepravy osobám s omezenou schopností pohybu nebo orientace výrazně zkvalitnit informovanost uživatele jak v osobní tak v nákladní přepravě vybudováním komplexní informační sítě

DOPRAVNÍ POLITIKA Financování obnovy dopravních prostředků Opatření: zajistit program pro poskytování příspěvků na obnovu vozidlového parku z veřejných rozpočtů v souladu s právem ES všem dopravcům zajišťujícím přepravu ve veřejném zájmu nediskriminačně, podle stejných zásad, se zaměřením na vozidla s alternativním pohonem při tvorbě programu pro poskytování příspěvku na obnovu vozidlového parku zvýhodnit dopravní prostředky splňující ekologické požadavky a požadavky pro přístup zdravotně postiženým a starším občanům

DOPRAVNÍ POLITIKA SOUHRN HLAVNÍCH ÚKOLŮ vytvářet podmínky pro fyzickou i finanční přístupnost k dopravě pro všechny skupiny obyvatelstva vytvářet podmínky pro zpřístupnění všech druhů veřejné přepravy osobám s omezenou schopností pohybu nebo orientace

NOVÁ DOPRAVNÍ POLITIKA Handicapované osoby a doprava Ministerstvo dopravy bude ...podporovat nákupy vozidel nízkopodlažních nebo vybavených plošinou umožňující nástup tělesně postižených osob. V rámci SFDI bude podporovat programy zaměřené zpřístupnění dopravy osobám s omezenou schopností pohybu a orientace. Zajistí úpravu programu pro vyhledávání spojení ... nevidomým a jinak těžce zrakově postiženým občanům.

Další úkoly: Průběžné doplňování legislativy Zavádění nových předpisů do praxe a kontrola jejich plnění. Podpora Organizací zdravotně postižených Zajištění vyšší kvality dopravy pro osoby se sníženou schopností pohybu nebo orientace postupným odstraňováním architektonických bariér Rozvoj a doplnění statistického sledování Podpora vývoje a následné využívání speciálních taxi

STAVBY a ZAŘÍZENÍ Výtahy Rampy, schodišťové plošiny Přechody Vodící drážky Drsné pochozí povrchy

VOZIDLA Autobusy – nízkopodlažní konstrukce se zvedací plošinou Tramvaje – částečně nízkopodlažní Přístup k železnici

PŘÍSTUPNOST VEŘEJNÝCH BUDOV Jaká je současná situace? Kdo prohrál? Kdo vyhrál?

NÁVRHY ŘEŠENÍ Lidská obsluha Stavební opatření Strojní zařízení

Děkuji za pozornost