Předběžné výsledky ČEZ Integrace Skupiny ČEZ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Advertisements

DLOUHODOBÉ KONTRAKTY PRO VELKÉ ZÁKAZNÍKY Společný seminář SVSE a Skupiny ČEZ 15. května 2008 Praha ČEZ Prodej, s.r.o. generální ředitel ČEZ Prodej, s.r.o.
Poplatky za systémové služby - změny v roce 2002.
Solární systémy pro aktivní topení
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Energetická společnost ČEZ, a. s. - - organizační změny Jaroslav Míl Tisková konference K výsledkům hospodaření za I. – III. čtvrtletí říjen 2002.
1 AOV „Nástroje a distribuční cesty v současné ekonomické a obchodní situaci mezi výrobcem a spotřebitelem v aplikaci společností Sanitec“ Ing.Michal.
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
HISTORICKÉ ÚSPĚCHY ČEZ A DISTRIBUČNÍCH SPOLEČNOSTÍ PŘISPĚLI K UNIKÁTNÍMU POSTAVENÍ SKUPINY ČEZ PRG-ZPD P1C Dokončení reorganizace distribuce.
TRŽNÍ A LEGISLATIVNÍM PROSTŘEDÍ OVLIVŇUJE STRATEGII SKUPINY ČEZ
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Chytré sítě Smart grids.
Konference SI Praha Ladislav Přívozník is:energy czech a.s.
Pavel Štorkán předseda burzovní komory Českomoravské komoditní burzy Kladno Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR Špindlerův Mlýn 24. října.
Hromadná kampaň (např.DUHA, aukce) Kontinuální obchodování
Obchodník, výrobce a distributor elektrické energie
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Rozvoj „Trhu OTE“ Kamil Rudolf Praha „Trh OTE“ = ??? „Trh OTE“ = veškeré registrované nákupy nebo prodeje elektřiny v systému OTE; min. jedna.
Kritické situace v PS ČR
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Ruská federace x WTO a OECD
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
ČESKÝ TRH S ELEKTŘINOU BUDE OD PLNĚ LIBERALIZOVÁN
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
Pražská energetika, a. s. Fungování energetických trhů Ohrožení a příležitosti z pohledu PRE Žofín
Pražská energetika, a. s. FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ Žofín
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Přehled současných a budoucích problémů teplárenství
Webové portály LDS/MDS
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

AKTUÁLNÍ POZICE SKUPINY ČEZ A JEJÍ DALŠÍ SMĚROVÁNÍ SKUPINA ČEZ AKTUÁLNÍ POZICE SKUPINY ČEZ A JEJÍ DALŠÍ SMĚROVÁNÍ Miroslav Vrba a Jan Kanta XV. Seminář energetiků Valašské Klobouky 19.1.2005

Předběžné výsledky ČEZ Integrace Skupiny ČEZ AGENDA Předběžné výsledky ČEZ Integrace Skupiny ČEZ Obchodní pozice, ceny a produkty Zahraniční akvizice Obnova zdrojů 1 2 3 4 5

PŘEDBĚŽNÉ VÝSLEDKY ČEZ 2004 1 Výroba Celkem 61,6 TWh (101,5%) Uhelné 33,7 TWh (99,1%) Jaderné 26,3 TWh (101,5%) Vodní 1,0 TWh (161,1%) z toho PVE 0,5 TWh (110) Dodávka ČR 41 TWh (105% = + 2 TWh) z toho REAS 36,6 TWh (104,9% = + 1,7 TWh) oprávnění zák. 3,5 TWh (212% = + 1,85 TWh) Export 16,5 TWh (88% = - 2,2 TWh) Poznámka: Procentní srovnání je s rokem 2003

PORUCHOVÉ VÝPADKY 1 ETE 1 6 výpadků (v roce 2003 16), 2 x 1 den, 3 x 2dny, 1 x 18 dnů ETE 2 7 výpadků (v roce 2003 6), 1 x 1 den, 4 x 2 dny, 1 x 4 dny, 1 x 19 dnů Maximální kumulovaná poruchovost 14. dubna 1845 MW (v 2004 17. října 2430 MW)

NÁKLADY NA ODCHYLKY A TRŽBY ZA REGULAČNÍ ENERGII ČEZ 1

MEZIROČNÍ SROVNÁNÍ NÁKLADŮ ZA ODCHYLKY A TRŽBY ZA RGE 1

NAŠE STRATEGIE JE ZAMĚŘENÁ PŘEDEVŠÍM NA ZVÝŠENÍ HODNOTY PRG-ZPD008-20041008-11373P1C NAŠE STRATEGIE JE ZAMĚŘENÁ PŘEDEVŠÍM NA ZVÝŠENÍ HODNOTY Nastavení trhu Nastavení trhu a a legislativní prostředí: legislativní prostředí: definice „pravidel hry“ definice „pravidel hry“ Strategie skupiny ČEZ § Integrace skupiny Zákazníci: Zákazníci: Konkurence: Konkurence: § Posílení obchodní pozice tlak na cenu tlak na cenu tlak na tržní tlak na tržní § Zahraniční akvizice a a kvalitu kvalitu podíl a marži podíl a marži § Obnova zdrojů služeb služeb Akcionáři: Akcionáři: maximalizace hodnoty akcií maximalizace hodnoty akcií vzhledem k převzatému riziku vzhledem k převzatému riziku

PROJEKT VIZE 2008 ZAJISTÍ PLNOU INTEGRACI SKUPINY V ČR PRG-ZPD008-20041008-11373P1C PROJEKT VIZE 2008 ZAJISTÍ PLNOU INTEGRACI SKUPINY V ČR 2 je největším projektem v historii energetiky Cíle projektu Vize 2008 Restrukturalizace skupiny Holdingové uspořádání Redukce dcer a vnuček Racionalizace procesů a systémů Zavedení “nejlepší praxe” Naplnění požadavků unbundlingu Efektivnější a pružnější model řízení Očekávané přínosy Několikamiliardová úspora nákladů a zlepšení marží Zlepšení kvality služeb zákazníkům Připravenost k replikaci „nejlepší praxe“ v zahraničí

HLAVNÍMI ČINNOSTMI SKUPINY ČEZ BUDOU VÝROBA, OBCHOD A DISTRIBUCE PRG-ZPD008-20041008-11373P1C HLAVNÍMI ČINNOSTMI SKUPINY ČEZ BUDOU VÝROBA, OBCHOD A DISTRIBUCE 2 Skupina ČEZ Finance Lidské zdroje Strategie Strategický nákup Řízení rizik Regulační agenda Styk s veřejností ICT strategie Fúze & akvizice Řídící funkce Výroba elektřiny Klasická Jaderná Obchod Trading Marketing & Prodej Distribuce Správa aktiv/ Provozovatel Služby Hlavní činnosti Podpora hlavních činností IT Nákup & logistika Zákaznické služby Správa elektroměrů Telekomunikace Správa budov Výstavba a údržba ve výrobě Výstavba a údržba v distribuci ... Vedlejší činnosti

Rozdělení zodpovědnosti ve Skupině ČEZ do jednotlivých regionů VŠECHNY REGIONY REAS BUDOU HRÁT DŮLEŽITOU ROLI V RÁMCI REALIZACE VIZE 2008 PRG-ZPD008-20041008-11373P1C 2 Rozdělení zodpovědnosti ve Skupině ČEZ do jednotlivých regionů Společnost správa elektroměrů Provozovatel distribučních sítí - dispečink Malé vodní elektrárny (HydroČEZ) Hradec Králové Děčín Provozovatel distribučních sítí - rozvoj Společnost podpůrných služeb Praha Prodejní společnost TC společnost Marketing a podpora prodeje Podpora správy aktiv Ostrava Společnost distribučních služeb Společnost nákupu a logistiky Plzeň Společnost zákaznických služeb IT společnost

Středně velcí zákazníci PRODEJNÍ SPOLEČNOST BUDE HLAVNÍM ROZHRANÍM PRO OBSLUHU VELKÝCH A STŘEDNÍCH ZÁKAZNÍKŮ PRG-ZPD008-20041008-11373P1C 2 Trading Pravidla trhu Prodejní společnost Je smluvním partnerem pro všechny zákazníky Skupiny ČEZ Řídí prodej klíčovým a středně velkým zákazníkům Obchodní styk a koordinaci obsluhy zajišťuje přidělený account manager Produkty Controllingové nástroje Legislativní podpora Poskytování elektřiny Společnost zákaznických služeb Prodejní společnost Zákaznické služby (jako pro Retail) Fakturace Prodej Zákaznické služby Klíčoví zákazníci Středně velcí zákazníci

SPOLEČNOST ZÁKAZNICKÝCH SLUŽEB BUDE ZAJIŠŤOVAT PODPORU PRO PRODEJ I DISTRIBUCI PRG-ZPD008-20041008-11373P1C 2 Společné call centrum Komplexní služby 7 dní v týdnu, 24 hodin denně Příjem požadavků domácností a podnikatelského maloodběru Aktivní oslovení zákazníků s nabídkou produktů a služeb Příjem samoodečtů Hlášení poruch Informace z oblasti prodeje i distribuce Zákaznické služby pro prodej i distribuci Back office (fakturace, platby) Provozovatel distrib. sítí Společnost zákaznických služeb Prodejní společnost Telefon Domácnosti a podnikatelský maloodběr Produkty Úrovně služeb Internet Mail Přepážky Partneři Počet zákazníků Měsíce

INTEGRACE PŘINÁŠÍ PRVNÍ VÝSLEDKY I PŘES DÍLČÍ OBTÍŽE PRG-ZPD008-20041008-11373P1C INTEGRACE PŘINÁŠÍ PRVNÍ VÝSLEDKY I PŘES DÍLČÍ OBTÍŽE 2 Postup transformace Současný stav ČEZ REAS 5 REAS 4 REAS 3 REAS 2 REAS 1 Vize 2008 2004 Velký třesk 2005 Nové funkčnosti 2006 Právní unbundling 2007 Finalizace/Konsolidace První integrační úspěchy Vize odsouhlasena v celé skupině Přijato schéma transformace z REAS na funkčně zaměřené společnosti, rozjezd prvních společností (IT, telekomunikace, logistika, zákaznické služby, …) Práce na rozpočtech na rok 2005 s významným zlepšením Zavedení jednotného IT systému ve financích a obchodě Dílčí obtíže Náklady spojené s požadavky unbundlingu ve výši 1-2 miliardy Kč, rizika přechodu na nové systémy “Štědré“ kolektivní smlouvy a nadstandardní kompenzace, nízká mobilita zaměstnanců Nejisté setrvání SČE ve skupině ČEZ

OBCHODNÍ POZICE SKUPINY ČEZ SE ZLEPŠUJE PRG-ZPD008-20041008-11373P1C OBCHODNÍ POZICE SKUPINY ČEZ SE ZLEPŠUJE 2 První obchodní úspěchy Další kroky Exportní kontrakty na rok 2005 za ceny vyšší než na domácím trhu ČEZ vítěz tendru na dodávky podpůrných služeb pro ČEPS na příští 3 roky Vyšší poptávka po elektřině na domácím trhu přibližně o 2 TWh na rok 2005 za ceny o 11% vyšší než v roce 2004 Jednotná nabídka nových produktů pro zákazníky skupiny ČEZ, realizace společné prodejní kampaně Další rozšíření produktové nabídky a služeb Přímé obchodování na zahraničních burzách a bilaterálních trzích Zahraniční zastoupení v SRN, Rakousku, Polsku, Slovensku, Maďarsku, Bulharsku Nevyrovnané cenové hladiny v ČR a okolních zemích Zajištění rovného práva přístupu do přeshraničních sítí Omezování kapacit do Rakouska, Německa Nesymetrický přístup Polsko-ČR/SR Přístup k emisním povolenkám pro celý objem stávající výroby Překážky

DOSAVADNÍ PRŮBĚH VELKOOBCHODNÍCH CEN V ČR PRG-ZPD008-20041008-11373P1C Otázka: Proč ČEZ přistoupil ke zdražování elektřiny? Interpretace: Úroveň cenové hladiny nastavené v průběhu prvních vln liberalizace je dlouhodobě neudržitelná. Prodejní ceny elektřiny se v tomto období pohybovaly pod cenami nákladovými. Současným trendem tedy musí nevyhnutelně být návrat k cenové hladině z roku 2001. DOSAVADNÍ PRŮBĚH VELKOOBCHODNÍCH CEN V ČR 3 Vývoj velkoobchodních cen v ČR v období liberalizace v Kč / MWh 2001 2002 2003 2004 (odhad) 2005 (odhad) Regulovaný trh Liberalizovaný trh Průběh je obdobný, kdy se po období cenové války ceny vracejí na „férovou“ úroveň

I PŘES NÁRUST VELKOOBCHODNÍCH CEN JE ELEKTŘINA KOMODITA S NEJNIŽŠÍM NÁRŮSTEM CENY OD ROKU 1992 PRG-ZPD008-20041008-11373P1C 3 Srovnání nárůstu cen u vybraných komodit 1992-2002 Celkový nárůst cen 1992-2005E Vývoj průměrné ceny elektřiny V Kč/MWh Nominální cena Voda (+stočné) 11% Nájem Reálná cena -52% Chleba Benzín Elektřina* * Srovnání roků 1992 a předpoklad 2005 Zdroj: ČEZ, a.s.; Statistický úřad

I PŘES NÁRUST VELKOOBCHODNÍCH CEN MÁ ČR NEJNIŽŠÍ CENY V REGIONU A CENOVÉ „NŮŽKY“ SE DÁLE OTEVÍRAJÍ PRG-ZPD008-20041008-11373P1C 3 Velkoobchodní ceny elektřiny pro rok 2005 v ČR a okolních zemích ČR Slovensko Polsko Německo Rakousko Maďarsko Exportní trhy Importní trhy Vývoj velkoobchodních cen elektřiny v ČR a v Německu 2003=100% Německo ČR

S OHLEDEM NA ZAPOJENÍ ČR DO STRUKTUR EU LZE ODVODIT BUDOUCÍ VÝVOJ CEN ELEKTŘINY V ČR PRG-ZPD008-20041008-11373P1C 3 Jedním ze základních cílů EU je vytvoření společného trhu členských států Trh s elektřinou v ČR se postupně aplikací směrnic a opatření EU do české legislativy stává součástí společného trhu s elektřinou v EU Důsledky sloučení trhů Krátkodobý časový horizont sbližování probíhajících trendů na původně samostatných trzích Dlouhodobý časový horizont sbližování cenových relací na původně samostatných trzích a to v závislosti na vývoji kupní síly původně samostatných trhů

SKUPINA ČEZ JE PŘIPRAVENA NA DALŠÍ VLNU LIBERALIZACE PRG-ZPD008-20041008-11373P1C 3 SKUPINA ČEZ JE PŘIPRAVENA NA DALŠÍ VLNU LIBERALIZACE Podíl na celkové spotřebě V procentech 100 90 Domácnosti • Rozšíření nabídky produktů Segmentový přístup k obsluze zákazníků 80 70 Spotřebitelé bez průběhového měření mimo domácnosti 60 50 Ostatní s průběhovým měřením 40 Spotřeba 9 - 40 GWh 30 20 Spotřeba více než 40 GWh 10 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007

PRG-ZPD008-20041008-11373P1C 3 SKUPINA ČEZ BUDUJE SÍŤ OBCHODNÍCH CENTER, KANCELÁŘÍ A ZASTOUPENÍ PO CELÉ ČR Děčín Plzeň České Budějovice Hradec Králové Brno Ostrava Praha Obchodní centra Duhové energie – specializované poradenství, 9 vyřizování smluvních vztahů, distribuce Obchodní kanceláře Duhové energie – vyřizování smluvních vztahů, 24 všeobecné poradenství, distribuce Smluvních zastoupení – uzavíraní smluvních vztahů s partnery 21 Počet v ČR

NABÍDKA PRODUKTŮ SKUPINY ČEZ POKRÝVÁ CELOU ŠKÁLU POTŘEB ZÁKAZNÍKŮ 3 NABÍDKA PRODUKTŮ SKUPINY ČEZ POKRÝVÁ CELOU ŠKÁLU POTŘEB ZÁKAZNÍKŮ Základní segmenty Skupiny produktů Produkty Flexi tarif Dvoutarif Dvoutarif sezóna Dvoutarif týden Výkonový tarif Vícetarify Odběrná místa s průběhovým měřením Jednotarify Jednotarif Jednotarif sezóna Topné tarify Akumulace Business Přímotop Business Jednotarif Standard Akumulace 8 Akumulace 16 Přímotop Tepelné čerpadlo Odběrná místa bez průběhového měření Topné tarify Veřejné osvětlení VN Dvoutarif sezóna Distribuční tarif Ostatní

PRODUKTY DUHOVÉ ENERGIE PRO ROK 2005 ODPOVÍDAJÍ SOUČASNÝM TARIFŮM PRG-ZPD008-20041008-11373P1C 3 PRODUKTY DUHOVÉ ENERGIE PRO ROK 2005 ODPOVÍDAJÍ SOUČASNÝM TARIFŮM Odpovídající současné tarify B3, B4, B5, B13 C62 C55 C45, C46, B12 C34, C35, C36 C24, C25, C26, B11 C01, C02, C03 C24 a C34 (pokud není OM vybaveno blokováním el. spotřebiče) VN Dvoutarif sezóna Veřejné osvětlení Tepelné čerpadlo Přímotop Akumulace 16 Akumulace 8 Standard Nabídka 2005

PŘÍKLAD NOVÉHO PRODUKTU - DVOUTARIF SEZÓNA PRG-ZPD008-20041008-11373P1C 3 PŘÍKLAD NOVÉHO PRODUKTU - DVOUTARIF SEZÓNA PŘÍKLAD Produkt je složený ze dvou tarifů rozdělených podle časových pásem a ročních období Zákazník platí cenu stanovenou samostatně pro každý tarif Nastavení časové platnosti tarifu je fixní Ocenění bude provedeno na základě naměřeného odběrového diagramu zákazníka nebo přiřazeného charakteristického diagramu. Cena elektřiny v letním období je nižší než v zimním období

KONEČNÁ CENA PRO ZÁKAZNÍKA NENÍ JEN SILOVÁ ELEKTŘINA PRG-ZPD008-20041008-11373P1C Otázka: Proč zvyšujete již tak vysokou cenu? Odpověď: Konečná cena je z podstatné části tvořena položkami mimo silovou elektřinu. Interpretace: Důležité je uvědomit si, že silová elektřina činí pouze určitou část konečné ceny elektřiny. Podstatnou měrou se na ceně podílí i distribuční a systémové služby, které jsou nedílnou položkou konečné ceny. Tyto položky jsou regulovány ERU a oprávněný zákazník je má na faktuře, pro větší přehlednost, uváděny samostatně. 3 KONEČNÁ CENA PRO ZÁKAZNÍKA NENÍ JEN SILOVÁ ELEKTŘINA Položky konečné ceny elektřiny Konečná cena elektřiny je mnohosložková Podíl distribuce a systémových služeb je významný Podíl silové elektřiny roste s napěťovou hladinou – od NN k VVN Hladina NN v procentech Hladina VN v procentech Hladina VVN v procentech Silová elektřina Silová elektřina Silová elektřina Služby Služby Služby Zdroj: ERÚ

PRG-ZPD008-20041008-11373P1C Otázka: Proč dochází k integraci a co z toho máme my? Odpověď: Snahou každé společnosti je získání zákazníka a tím i zvýšení příjmů a zisku. Silná skupina s širokým portfoliem dokáže uspokojit široké spektrum potřeb zákazníků a zároveň garantovat svou silou stabilní prostředí. Interpretace: Integrace není samozřejmě samoúčelná. Díky ní dokážeme garantovat zákazníkovi stabilitu a bezpečnost dodávek. Výroba , distribuce a obchod v jedné Skupině. Tato synergie nám dává především záruku stabilních dodávek a garancí. Zákazník má jistotu, že vždy se baví s odborníky nebo je možno na ně přesměrovat a vyřešit s nimi své požadavky, které nemusí vždy souviset pouze s obchodem. Zároveň nám umožňuje konstruovat široké portfolio služeb a produktů šitých na míru. SKUPINA ČEZ ZAJIŠŤUJE KROMĚ STABILNÍCH DODÁVEK ELEKTŘINY TÉŽ DALŠÍ SLUŽBY 3 Obchod Servis Zákaznické služby Výroba Distribuce Skupina ČEZ Příklady neenergetických produktů Projektování a výstavba elektroenergetických zařízení Provoz a údržba elektroenergetických zařízení Diagnostika a měření Veřejné osvětlení Energetický audit

PRG-ZPD008-20041008-11373P1C V OBLASTI AKVIZIC SE ČEZ ZAMĚŘUJE NA 2 REGIONY A TO STŘEDNÍ A JV EVROPU 4 ČEZ, a. s., přítomen Oblast zájmu Vítěz výběrového řízení pro společnost Elektrica Oltenia (1,4 mil. zákazníků) Probíhají jednání o přípravě smlouvy Unikátní příležitost k expanzi pro ČEZ Důvěrná znalost teritoria Aktuální příležitosti při privatizaci státních podniků Malá skupina potenciálních konkurentů v akvizicích Finanční síla k expanzi Střední Evropa JV Evropa Vítěz výběrového řízení pro oblast Sofie, Bulharsko (1,9 mil. zákazníků) Již sestaven manažerský tým Probíhá příprava na převzetí kontroly

V DLOUHODOBÉM HORIZONTU ČEZ ZKOUMÁ PŘÍLEŽITOSTI K VÝSTAVBĚ NOVÝCH ZDROJŮ PRG-ZPD008-20041008-11373P1C 5 SCHEMATICKÉ 2005 2015* +30% Možné zdroje pro zaplnění prostoru po vyřazovaných uhelných zdrojích Výstavba ČEZ Nezávislí výrobci Dovozy -15% Výroba v ČR Poptávka v ČR Výroba v ČR Poptávka v ČR * Podpůrné služby poskytované velkými uhelnými zdroji nebudou dostačovat ještě dříve

PŘÍLEŽITOSTI ČEZ VIDÍ ZEJMÉNA U NOVÝCH UHELNÝCH ZDROJŮ PRG-ZPD008-20041008-11373P1C PŘÍLEŽITOSTI ČEZ VIDÍ ZEJMÉNA U NOVÝCH UHELNÝCH ZDROJŮ 5 Uhlí Jádro Plyn OZ Příležitosti Výhody Předpoklady Doba výstavby Retrofit Nové zdroje Zvládnutá technologie Místní kvalitní palivo Dostupnost uhlí (limity těžby, cena, vlastnictví) Emisní limity/povolenky ~10 let Dostavba Temelína, Mochovců? Nový zdroj? Žádné CO2 Provozně levné Podpora veřejnosti (ČR, EU) Velké investice a délka výstavby Base-load 15-20 let Kogenerace Čistá Flexibilní Cena plynu Platby za import Závislost Odběr tepla 3-5 let Biomasa Vítr? Dobré veřejné mínění Nevyčerpává zdroje Přírodní podmínky Vedlejší náklady Stabilita soustavy Zákonná podpora (dotace) 2-5 let

PRG-ZPD008-20041008-11373P1C NÁVRATNOST INVESTIC JE VŠAK MOŽNÁ POUZE ZA PŘÍZNIVÝCH CENOVÝCH PODMÍNEK 5 ODHAD Ceny nutné k zajištění návratnosti investice do nových uhelných, jaderných a plynových zdrojů Kč/MWh ČR Německo Velkoobchodní ceny elektřiny Zdroj: ČEZ, a.s.; EGU; Power exchange

PODMÍNKOU JE DOSTUPNOST HNĚDÉHO UHLÍ PRG-ZPD008-20041008-11373P1C PODMÍNKOU JE DOSTUPNOST HNĚDÉHO UHLÍ 5 ILUSTRATIVNÍ Hlavní otázky Limity vs. životnost retrofitů/nových bloků Cena uhlí Majetková kontrola Těžba uhlí s limity* Těžba uhlí bez limitů Výkon MW Výkon MW Stávající zdroje Stávající zdroje Retrofit Retrofit Nové bloky Nový blok Celková uhelná kapacita v roce 2040 ~900 MW Celková uhelná kapacita v roce 2040 ~3 500 MW Příležitosti pro výstavbu Retrofit ~1 300 MW Nový blok ~700 MW? Retrofit ~1 500 MW Nové bloky ~2 000 MW * Použita alikvotní část limitů dle stávajícího podílu ČEZ na celkové spotřebě

CO NÁS ČEKÁ V ROCE 2005? Pokračující integrace trhů zacházení s přeshraničními kapacitami Unbundling – compliance program Emise CO2 - NAP OZE KVET SoS (bezpečnost dodávek) přináší motivaci k novým zdrojům k vyrovnané bilanci v reálném čase

AKTUÁLNÍ POZICE SKUPINY ČEZ A JEJÍ DALŠÍ SMĚROVÁNÍ SKUPINA ČEZ AKTUÁLNÍ POZICE SKUPINY ČEZ A JEJÍ DALŠÍ SMĚROVÁNÍ Miroslav Vrba a Jan Kanta XV. Seminář energetiků Valašské Klobouky 19.1.2005