Magisterské studijní programy FVL a FVHE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MÁK SETÝ (Papaver somniferum).
Advertisements

Zdroje včelí pastvy.
Jetel luční Trifolium pratense.
Okopaniny nízký obsah sušiny ( %) vysoké hospodářské výnosy
BRAMBORY (SOLANUM TUBEROSUM)
Zemědělství České republiky.
Použití Power Pointu v hod. zeměpisu.
VIKEV PANONSKÁ (Vicia pannonica).
VOJTĚŠKA SETÁ (MEDICAGO SATIVA)
BOB OBECNÝ (Faba Vulgaris).
Krajina a životní prostředí
JEČMEN SETÝ (Hordeum vulgare).
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
OVES SETÝ (Avena sativa).
Rostlinná produkce a prostředí
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Pícniny - rozdělení a využití
Zemědělství.
Vojtěška setá (Medicago sativa L.)
Pěstování trav na semeno
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
HOŘČICE BÍLÁ (Sinapis alba).
VIKEV SETÁ (Vicia sativa L.).
VIKEV HUŇATÁ (Vicia villosa Roth.).
Polní plodiny Filip Bordovský.
POHANKA OBECNÁ (Fagopyrum Vulgare).
Pěstování trav na semeno
Pěstování trav na semeno
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_163.
Jiné polní plodiny Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
VLČÍ BOB - LUPINA (Lupinus sp.).
Pěstování trav na semeno Lipnice bahenní (Poa palustris)
Kulturní rostliny, pojmy
Prof. Ing. Jan Vašák, CSc. Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze 17. října 2006.
Pěstování trav na semeno
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Kukuřice setá (Zea mays)
Koření.
Mgr. Věra Vasiljevičová
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Okrasné a užitkové rostliny Název sady: Člověk a jeho svět.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_52_INOVACE_63_Zemědělství ČR
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
CO ROSTE NA POLI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.
KULTURNÍ ROSTLINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
ROSTLINY Rozdělení rostlin.
Transkript prezentace:

Magisterské studijní programy FVL a FVHE Zemědělská produkce 5. Magisterské studijní programy FVL a FVHE

Témata přednášky č. 5 Význam a rozdělení kulturních rostlin podle vlastností sklízených produktů Obilniny: - hospodářské postavení a význam - přehled - tvorba výnosu Pěstování a využití LAKR Chmel – pěstování

Rozdělení plodin podle vlastností produktů

Rozdělení kulturních rostlin Podle vlastností sklízených produktů s ohledem na technologii pěstování : obilniny luskoviny olejniny okopaniny pícniny zeleniny ovocné plodiny okrasné plodiny speciální plodiny

Obilniny nejvýznamnější jednoleté, botanicky hlavně lipnicovité hlavní produkt je obilka, dlouho skladovatelné hlavně škroby, ale i bílkoviny vedlejší produkty - sláma, zelené krmení známé i méně známé - čirok, amarant

Přehled a základní charakteristika Lipnicovité - pšenice, ječmen, žito, tritikale (žitovec), oves, kukuřice, čirok, bér, proso, rýže Pseudocerealie (z jiných čeledí) - pohanka, amarant

Přehled a základní charakteristika jednoleté 2 skupiny podle požadavků na prostředí :  méně náročné na teplotu - pšenice, ječmen, žito, oves, tritikale (ozimé a jarní formy)  teplomilné - kukuřice, proso, rýže, čirok

Význam nejrozšířenější skupina plodin, téměř ve všech typech ZVO výhody - relativně jednoduchá pěstitelská technologie, dlouhodobá skladovatelnost produktů výhodný poměr obsahu základních výživných složek (sacharidy, bílkoviny), obsah minerálních látek a vitamínů skupiny B

Růst a vývoj, tvorba výnosu hodnocení podle vnějších znaků, které jsou spojeny s fázemi růstu - na jednotlivých rostlinách nebo celém porostu např. klíčení, vzcházení, první listy, odnožování, sloupkování, metání, zralost výnosové prvky - počet klasů na jednotku plochy, počet zrn v klasu, hmotnost 1000 semen v g vlivy - vnější podmínky, návaznost jednotlivých prvků, agrotechnické zásahy

Výnos, tvorba výnosu u polních plodin Biologický výnos - výnos veškeré biomasy nadzemní a podzemní hmoty rostliny. Vyjadřuje se jako hmotnost (výnos) sušiny veškeré nadzemní i podzemní biomasy z jednotky plochy. Vyprodukovaná biomasa je z 85 - 90 % výsledkem fotosyntézy a respirace Hospodářský výnos -je to výnos hospodářsky využitelných částí rostliny, tj. k lidské výživě, ke krmení nebo průmyslovému zpracování. U hospodářského výnosu rozlišujeme hlavní produkt a vedlejší produkt. Na tvorbě a výši hospodářského výnosu se podílejí výnosové prvky Např. u obilovin je hospodářský výnos tvořen 3 výnosovými prvky - počet klasů (lat) na jednotce plochy (m2, ha), počet zrn v klasu, hmotnost zrna (HTS - hmotnost 1000 semen) Hektarový výnos - je to skutečná sklizeň produktu z 1 ha. Při sklizni se prakticky nepodaří sklidit celý hospodářský výnos

Přehled užitných směrů obilovin pšenice - potravinářská, těstárenská, krmná, průmyslová ječmen - krmný, sladovnický, průmyslový, potravinářský, pícninářský žito - potravinářské a nepotravinářské využití další : tritikale - hlavně ke krmení oves - potravinářské i krmné účely kukuřice - rovněž obojí využití

Význam luskovin vysoký obsah bílkovin, některé i tuku široké spektrum využitelnosti - suchá semena, nezralá semena a lusky, celé rostliny, sláma antinutriční látky jedlé luskoviny součást krmných směsí pícniny průmyslové zpracování

Hodnota a tvorba výnosu vysoká předplodinová hodnota, příznivý vliv na půdní úrodnost výnosové prvky : - počet rostlin na jednotce plochy - počet lusků na jedné rostlině a na jednotce plochy - počet semen v lusku - hmotnost 1000 semen

Olejniny botanicky rozmanitá skupina suchá semena, skladovatelnost je omezena obsahem tuků, které se při delším skladování rozkládají vedlejší produkty - extrahované šroty, pokrutiny, zelené krmení řepka, hořčice, mák, slunečnice

Význam olejnin tuky a oleje patří mezi základní potraviny další využití - krmiva, technické aplikace, kosmetika, medicína některé olejniny mají využití při produkci biomasy pro krmení nebo zelené hnojení (řepka, řepice)

Význam okopanin produkce látek typu sacharidů - potraviny a krmiva produkce dusíkatých látek v biomase významné postavení v osevních postupech

Význam a uplatnění pícnin zdroj kvalitních objemných krmiv z pícnin na orné půdě a z trvalých travních porostů struktura ploch, způsob pěstování nebo údržby, sklizeň a způsoby konzervace jsou podřízeny faktu, že se jedná o krmiva určená především k výživě skotu víceleté pícniny jednoleté pícniny trvalé travní porosty

Přadné rostliny pěstují se pro svá sklerenchymatická vlákna vedlejší produkt - olejnatá semena len, konopí, bavlník, jutovník, agáve sisálová, kenaf

Zeleniny a kořenové rostliny obsah řady specifických a minerálních látek především pro přímou výživu člověka řada druhů - brokolice, kedluben, cibule, česnek, fazol zahradní, chřest, kapusta, kopr, kmín, křen, petržel, pór, ředkev, tykev, zelí

Ovoce, réva vinná skupina rostlin s chuťovými, minerálními a vitamínovými vlastnostmi višeň, jabloň, ořešák, líska, maliník

ostatní užitkové rostliny Další rostliny chmel tabák léčivé rostliny speciální plodiny technické plodiny ostatní užitkové rostliny

Pěstování LAKR Léčivé, aromatické a kořeninové rostliny = LAKR léčivé rostliny - rostliny, které v jednom nebo více orgánech obsahují látky, které se používají k terapeutickým účelům, nebo jsou předstupni pro farmaceuticko-chemické polosyntézy - je obvyklé označení droga, pod kterým se rozumí usušené nebo jinak připravené části rostlin, které se používají k výrobě léčivých přípravků, nebo pro technické účely koření - části určitého rostliny, které nemusí být ani technicky připraveny, a které jsou určeny jako kořenící nebo ochucující přídavek k potravinám, vzhledem ke svému obsahu chuťových nebo aromatických látek

Dělení podle používaných částí rostlin: Flos (květy) Folium (list) Herba (nať) Radix (kořen) Rhizoma (oddenek) Semen (semena) Fructus (plod) Bulbus (cibule)

Účinné látky a jejich projevy Éterické oleje se vyznačují výraznou vůní a chutí, jsou lokalizovány na povrchu listů, nebo v plodech, ale i v kořenech či květech působí desinfekčně, tlumí záněty a křeče, působí dávení a močopudně. Kořenné látky se podle chemického složení dělí do tří skupin; jsou to kyselé amidy (např. capsainoidy v kořeninové paprice), sulfidové sloučeniny především v pórkovitých zeleninách (např. aliin v česneku) a hořčičné oleje, které bývají v okoličnatých vázány na glukózu jako tzv. glukosinoláty. Teprve po poškození pletiv nebo vlivem tepla se enzymy katalyzují a uvolňují tzv. hořčičné oleje. Obvykle ostře voní i chutnají kořenné látky působí podráždění receptorů tepla nebo bolesti na kůži. Zvyšují tvorbu slin a žaludečního sekretu, zvyšují peristaltiku střev.

Hořčiny Srdeční glykosidy Hořčiny dráždí žlázy s vnitřní sekrecí, podporují vylučování žaludečních šťáv a trávení. Používají se často ve formě alkoholických extraktů (z hořce, pelyňku, chmele). Srdeční glykosidy složité steroidy se specifickým účinkem na dynamiku a rytmiku nedostatečné srdeční činnosti Alkaloidy jsou dusíkaté, složité látky s typickým účinkem na centrální nervový systém mnoho pochutin, např. káva, obsahuje alkaloidy, stejně jako šťáva z makovic, z níž se vyrábějí prostředky uklidňující bolest

Slizy sestávají z heteropolysacharidů s velkou molekulární hmotností a bobtnavostí. Jejich hydrolýzou vzniká cukr Při vnějším použití působí hojivě na záněty, při vnitřním projímavě. K tomuto účelu slouží ibišek, jitrocel, sléz a len. Třísloviny jsou polyfenoly s adstringenčním (stahujícím) a tudíž hojivým účinkem. Jsou široce rozšířeny, mj. v meduňce a šalvěji.

Zpracování léčivých a kořeninových rostlin Zpracovávána může být čerstvě sklizená droga, nebo sušená či zmrazená Dobu uskladnění lze prodlužit skladováním za chladna, při vyšší vlhkosti vzduchu a při změněné atmosféře (O2, CO2 i jiné plyny) Hluboce zmrazená droga se kvalitou téměř vyrovná čerstvě sklizené, pokud se ihned po sklizni zmrazí Nejčastěji se koření a drogy prodávají v sušené formě. Většinou se suší uměle, často se droga předem nařeže, kořenové drogy omyjí. Některé se odrolí (majoránka), jiné rozemelou (paprika) mletí za současného chlazení Droga se plynuje, nebo lisuje – mikrobiální infekce Zvláštní formou sušení je sušení vymrzáním. Drogy lze konzervovat i v různých rostlinných olejích, octu nebo slaném nálevu Tinktury vznikají macerací nebo perkolací ve vodním nebo alkoholickém extrahentu Kořenné a vonné oleje sestávají z éterických olejů, získaných destilací vodní parou Jsou většinou bezbarvé, mikrobiologicky nezávadné a lehce se dávkují. Při vyšších teplotách však dochází ke ztrátám. Používají se ve farmacii, kosmetice i potravinářství

Možnosti použití Potraviny Léčiva Poživatiny Prostředky osobní hygieny Nepotravinářské oblasti - jako repelenty (výtažek ze semen kopru), insekticidy (květ chryzantémy), retardanty klíčeni (olej z kmínu ve skladech brambor) aj.

Pěstování kořeninových rostlin Fenykl se pěstuje pro aromatické plody používané jako koření, i ve farmacii jako esence, při výrobě likérů i jako technický olej plody obsahují 2 - 6% éterického a 12 -18% mastného oleje Je to jednoletá rostlina, pěstovaná jako ozim i jař 20 - 30 rostlin/m2, řádky 30-50 cm, vysévá se jako podsev do hořčice, hrachu, či se vysazuje z předpěstováných sazenic. Při dvouleté kultuře se vysévá v červenci a srpnu, při jednoleté na jaře, výnos 1-2 t/ha.

Pěstování kořeninových rostlin Kmín se pěstuje pro kořenitá semena obsahující éterický i mastný olej je dvouletý, vysev 8-10 kg/ha do krycí plodiny (např. jarního ječmene) do řádků 30 cm, vysev v únoru až dubnu do hloubky 1-2 cm, do zimy musí vytvořit růžice o tloušťce kořene minimálně 7 mm, sklízí se v červnu až červenci, výnos semen 1-2 t/ha.

Pěstování kořeninových rostlin Koriandr se pěstuje pro semena, používaná jako koření, pro aromatické látky ve farmacii a v chemickém průmyslu (éterický olej s mastnými kyselinami o krátkém řetězci) je jednoletý, pěstuje se v teplejších oblastech, vysévá se 4 - 5 kg/ha v řádcích 25-30 cm, vysev začátkem dubna, hloubka 1 - 2 cm, sklízí se v červenci a srpnu, sklizeň 1,2 - 1,5 t/ha plodů. Majoránka se pěstuje pro kořenitou nať s velkým podílem listů obsahuje éterický olej, hořčiny, třísloviny i vitamin C je to jednoletá plodina, pěstuje se v teplejších oblastech, snáší však i mrazy do -7°C, výsevek 5-8 kg/ha, řádky 25 cm, 30 rostlin/m2, vysev začátkem května do hloubky 0,5 cm, sklízí se před kvetením 1 - 3krát, výnos 10 t/ha čerstvé hmoty, tj. 2,5 - 3 t drogy.

Nejvýznamnějšími velkoplošně pěstovanými komoditami LAKR zůstávají stále Makovina Kmín Ostropestřec Námel Paprika

Chmel – pěstování Chmel (Humulus lupulus) je víceletá popínavá rostlina je dvoudomá rostlina - na jedné rostlině se nachází buď jenom samčí, nebo samičí květenství ke sklizni - květenství samičích rostlin, neopylených Množí se vegetativně, výsadbou sazenic Chmel se množí sazenicemi z kořenových řízků, které obsahují zásobní látky ke každoroční vegetativní reprodukci Vyžaduje hluboké půdy Pěstuje se na vedení vysokém 8 - 10 m, buď dřevěném, nebo betonovém s příčnými dráty, upevňovacími dráty a dráty, po nichž se réva pne vzhůru

Sklizeň a posklizňová úprava chmele Po dosažení technické zralosti - hlávky jsou uzavřené a pružné, světle zelené až žlutozelené barvy, mají vysoký obsah lupulinu a typickou jemnou vůni Sklizeň - přibližně po 20. srpnu a trvá zhruba 14 - 16 dní. Chmelové rostliny jsou odstřihnuty 100 - 130 cm nad zemí, strhávány z konstrukce a odváženy k česacímu stroji, kde dochází k oddělení hlávek od ostatních částí rostliny. Sušení - následuje ihned po očesání (nejpozději do 2 hod) Sušení - na komorových nebo pásových sušárnách při teplotě 55 - 60 °C po dobu 6 - 8 hod. na konečnou vlhkost 5 - 7 %. Při teplotě nad 60 °C se silně zhoršuje kvalita lupulinu. Úprava usušených hlávek a žokování - usušené hlávky jsou křehké, snadno se rozpadají a poškozují Úprava vlhkosti na 10,5 - 12 % - klimatizací v klimatizační komoře zvlhčováním hlávek vzduchem o relativní vlhkosti 70 - 75 % po dobu 70 - 90 minut. Takto upravené hlávky se lisují do transportních žoků o hmotnosti 60 - 70 kg a jsou odváženy do skladu odběratele.

Zpracování chmelových hlávek Hlávkový (lisovaný) chmel - tradiční forma úpravy, hlávky jsou přečištěny a konzervovány sířením, slisovány do obalů různé formy Mletý a granulovaný chmel - hlávky jsou přečištěny a přesušeny, jemně rozemlety, popřípadě následně granulovány, zabaleny do bezkyslíkaté atmosféry Chmelový extrakt - výtažek a koncentrát z hlávek pomocí různých rozpouštědel

Děkuji za pozornost.