„EU peníze středním školám“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přebohaté hodinky vévody z Berry
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Komiks Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Řazení textu Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter Střední škola živnostenská Sokolov 2013.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Zlatý řez v kompozici Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
Zámky v našem okolí Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter Střední škola živnostenská Sokolov 2013.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
ANTICKÉ ŘECKO.
 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_006_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_01.
Kompozice Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
Nejstarší formy náboženství
LITERATURA SUMERSKÁ, AKKADSKÁ, BABYLONSKÁ
Charakteristika starověkého Předního východu a Mezopotámie
STAROVĚKÉ ŘECKO.
VY_32_INOVACE_01_CJL_001_Zrn
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření:
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
BOHOVÉ OLYMPU dějepis.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_02.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Řečtí bohové Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Řecké náboženství.
Počátek novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
KULTURA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská Liberec 6 IČO: REDIZO: ___________________________________________________________________.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
ŘEČTÍ BOHOVÉ.
PhDr. Jana Žáková. Velký počet, hlavní – 12 Sídlo – hora OLYMP Vlastnosti – vzhled jako lidé Lidské vlastnosti dobré i špatné Nadpřirozené – nesmrtelnost,
Řečtí bohové a bohyně 6. ročník.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: Válková, V.: DĚJEPIS 6 – pravěk, starověk. SPN Rufl, J. a Válková, V.: DĚJEPIS 6, PRAVĚK A.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Homér – prý slepý básník údajný autor eposů Ilias a Odysseia popisuje příčiny a průběh trojské války (Ilion = řecky Trója) popis Odysseovy desetileté cesty.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Homérské Řecko. Náboženství starých Řeků Název sady:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti.
Řečtí a římští bohové Vytvořila: Kamila Obršlíková Datum: Třída: 5.A GVM.
Římské báje Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI. Staré řecké báje a pověsti v knize Eduarda Petišky Obsah knihy: Kniha je zpracováním mýtů starého Řecka. Podobně jako většina.
Kultura ve starověkém Římě Náboženství O polyteisté O některé bohy přejali od Etrusků, Řeků O s rozšiřováním území i přejímání bohů egyptských, maloasijských…
Řecké báje (1) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
VY_12_INOVACE_C6. 11 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název materiálu: VY_12_INOVACE_CJ.6.Spc.21_Recti_a_rimsti_bohove
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy: ZŠ Průhonice, Školní 191, příspěvková organizace
DĚJINY KULTURY - STAROVĚK
Anotace: Prezentace pro 6. ročník k výkladu a procvičení učiva.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
ŘECKÉ BÁJE Báje – vypravování o vzniku a původu země a člověka s hlavním hrdinou bohem nebo polobohem.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Transkript prezentace:

„EU peníze středním školám“ Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiálu Nejstarší památky světové literatury Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_33/11 Jméno autora Mgr. Simona Tomášková Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace

Nejstarší literární památky ze světové literatury Egypt, Mezopotámie, Řecko Vypracovala : Mgr. SIMONA TOMÁŠKOVÁ

Název Aktivita III/2. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT – Český jazyk a literatura Popis Aktivita –Nejstarší literární památky ze světové literatury – určeno pro žáky 1. ročníků tříletých učebních oborů Přispěvatelé   Mgr. Simona Tomášková Jazyk český Typ interakce Výkladové učení Druh výukového zdroje prezentace Jazyk cílové skupiny český jazyk Typická délka použití 0 h 45 minut Speciální vzdělávací potřeby žádné Licence a práva užití http://cs.wikipedia.org/wiki/Hom%C3%A9r http://commons.wikimedia.org/wiki/File:GilgameshTablet.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Epos_o_Gilgame%C5%A1ovi Technické a softwarové požadavky Interaktivní tabule, projektor Celková délka Zařazení do struktury RVP všeobecné vzdělávání Podniková klíčová slova Egypt – Kniha mrtvých, Mezopotámie – Epos o Gilgamešovi, Řecko – řečtí bozi, Diovy děti, Homér – Illias a Odyssea

Egyptská starověká literatura písemné památky vzniklé ve starém Egyptě; vznikla zde řada děl různých literárních druhů, dochovala se vesměs fragmentárně. Prvními pokusy o krásnou literaturu byly biografie na stěnách hrobek velmožů, vyskytující se po celou dobu trvání egyptského státu; z nich později vznikly další slovesné druhy. Náboženskou literaturu představují texty v pyramidách (Texty pyramid, objevují se v závěru 5., dále 6. a 8. dynastie) a na rakvích (Texty rakví, objevují se rovněž na stěnách hrobek a součástech pohřební výbavy od 11. do 17. dynastie), na ně navazuje Kniha mrtvých; obsahují magické předpisy a modlitby. Sluneční kult dokazují hymny na boha Re, světskou literaturu reprezentuje lyrika, zvláště milostná, a próza.

Egyptská starověká literatura Tématy prózy byla naučení, příběhy s obsahem náboženství a historie (např. vyprávění Sinuhetovo, vyprávění ztroskotaného námořníka, vyprávění výmluvného rolníka, příběh dvou bratří, spor Hora a Sutecha, dobytí Joppy a životopisy). Naučná literatura zahrnuje mnoho vědních disciplín (matematiku, geometrii, astronomii, lékařství). V češtině vyšly překlady Papyrus vezíra Ptahhotepa, výbory F.LEXY - Beletristická literatura staroegyptská, Náboženská literatura staroegyptská.

mezopotámie Ležela mezi řekami Eufrat a Tigris. (území dnešního Iráku) Na území se vystřídali Sumerové, Akkadové, Babyloňané a Asyřané. Vznikla zde nejstarší literární památka světa Epos o Gilgamešovi.

Tabulka s částí eposu

Epos o gilgamešovi Přesné stáří eposu lze určit obtížně, protože než byl zaznamenán písemně, tak koloval mezi lidem v ústní podobě.  Prvně ho tvořily Sumerské mýty (konec 3. tisíciletí př.n.l.). Babyloňané a Asyřané tyto mýty upravili do písemné podoby, kterou známe dodnes.

Epos o gilgamešovi Obsah Gilgameš, ze dvou třetin bůh a z jedné třetiny člověk, byl tyranský vládce Uruku. Poddaní museli tvrdě pracovat na stavbě hradeb, a proto požádali o pomoc bohy, kteří seslali na pomoc Enkidua. Ten se utkal s Gilgamešem a přemohl ho. Postupem času se ale spřátelili a spolu čelí různým nástrahám. Nakonec Enkidu umírá a Gilgameš, z obavy ze smrti, se vydává hledat tajemství nesmrtelnosti. Aby se stal nesmrtelným, tak musí bdít 6 dní a 7 nocí. Tento úkol Gilgameš nesplnil a usnul. Vrací se do svého rodného města, kde je jeho útěchou mohutná hradba.

ŘECKÁ LITERATURA Řecká literatura patří mezi nejstarší evropské literární památky. Počátky jsou v 8. st. př. nl. Řecko mělo dobrou pozici pro obchodní cesty, a proto se dobře rozvíjelo. Již v 5. st. př. nl. byla většina Řeků gramotná. V tu dobu žilo v Aténách k 300 000 obyvatelům.  Řečtí spisovatelé se snažili být originální a nenapodobovat jiná díla. Zajímavostí také je, že produkovali díla jednoho žánru. Z počátku byla literatura pojímána jako druh zpěvu a později i divadla. Byly vyhlašovány také různé liberální soutěže, kterých si řečtí spisovatelé velmi cenili. 

ŘEČTÍ BOHOVÉ Olympská božstva Zeus (latinsky Jupiter) – nejvyšší řecký bůh; vládce oblohy, hromů a blesků, vládce nad bohy i lidmi Héra(latinsky Juno) – Diova sestra a manželka, královna nebe a hvězd, ochránkyně manželství, posvátnosti a neporušitelnosti manželských svazků Diovi sourozenci Hádés (latinsky Plútó) – bůh podsvětí Poseidón(latinsky Neptun) – bůh moří Hestiá – bohyně rodinného krbu Démétér (latinsky Cérés) – bohyně plodnosti země a rolnictví, údajně naučila lidstvo pěstovat obilí

DIOVY DĚTI Athéna – bohyně moudrosti a vítězné války, ochránkyně statečnosti, práva, spravedlnosti a umění Apollón – bůh slunce a světla,lékařství,hudby,poezie,umění a čistoty,vládce múz a věštíren Artemis – bohyně měsíce, ochránkyně přírody a zvěře, vášnivá lovkyně Héfaistos (latinsky Vulcanus) – bůh ohně a kovářství, zbrojíř bohů a ochránce řemeslníků pracujících s ohněm a kovářství Arés (latinsky Mars) – bůh ničivé války a krvavého zabíjení Hermés (latinsky Merkur) – bůh obchodníků, poutníků, řečníků, atletů, vynálezců, podvodníků a zlodějů; posel bohů Trojici nejmocnějších bohů tvoří Zeus – nejvyšší vládce, Poseidón – vládce nad vodami a Hádés – vládce podsvětí

HOMÉR

HOMÉR – ŘECKÝ AUTOR Homér je obecně známý především jako autor dvou eposů stojících na počátku řecké a evropské literatury, Iliady a Odysseje. Skutečné autorství těchto děl je však sporné. Jistý se zdá původ eposů v řecké Malé Asii. Potvrzuje to jazyková analýza díla, podle níž jsou obě básně sepsány v iónském dialektu řečtiny. Ilias a Odyssea jsou první písemné doklady řeckých dějin a jimi podle klasického mínění začínají evropské kulturní a duchovní dějiny.

CITACE A ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Hom%C3%A9r http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gilga meshTablet.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Epos_o_Gilgame %C5%A1ovi