MULTIKULTURNÍ SOUŽITÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obyvatelstvo Pohlaví Věk Rasová příslušnost Etnická příslušnost Jazyk
Advertisements

Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Česká republika Demokratický stát.
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
MULTIKULTURa.
Národnostní menšiny a etnika
PROBLÉMY MENŠINOVÝCH SKUPIN I
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Studijní obor: Sociální činnost
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Národnosti Jazyky.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Všeobecná deklarace lidských práv
Demokracie a její hodnoty
Úvod do učiva občanské výchovy
21 dobrých důvodů pro dobré knihovny – Příspěvek Goethe-Institutu k odbornému dialogu a k výměně mezi knihovníky ve Střední a Východní Evropě a v Pobaltí.
Národ, národní identita a národní hrdost v Evropě
Průřezová témata.
• ETNIKUM • SPOLEČENSKÁ SKUPINA • NÁROD
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
REALIZACE PRÁV PŘÍSLUŠNÍKŮ NÁRODNOSTNÍCH MENŠIN
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
IDEOLOGIE A STÁT I. IDEOLOGIEANTISEMITISMUSNACIONALISMUS.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Ochrana základních práv a svobod JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
aktuální problémy současného světa
VLAST 6. ročník.
Práva národnostních etnických menšin. Slovníček pojmů Příslušník=člen nějaké skupiny /přísluší k ní/ Formulovat=vyjádřit, zpracovat Národ=společenství.
Multikulturní výchova
Etnografie a národnostní politika ČLR
N ÁRODNOSTNÍ MENŠINY NA ÚZEMÍ Č ESKÉ REPUBLIKY Jana Hřebíčková 4.B.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK _VE_SPOLECNOSTI_KULTURNI_DEDICTVI_06 Název školyStřední škola služeb,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Občanská práva a povinnosti
• ETNIKUM • SPOLEČENSKÁ SKUPINA • NÁROD
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Lidské rasy.
OBČAN Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Stát Definice, funkce, typy.
Občanská práva a povinnosti
Národ VY_32_INOVACE_03-46 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka   Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Konflikt, koření života
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Občanská společnost Tato prezentace je doplněním výkladu učitele k tématu Občanská společnost. Prezentace obsahuje několik aktivit vhodných k procvičení,
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Stát III. Národnost, národ, etnika, majority, minority, multikulturní soužití, azylanti.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
KULTURA Společenská kultura Kultura ; VY_32_INOVACE_D3_01
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
LIDSKÁ PRÁVA y.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

MULTIKULTURNÍ SOUŽITÍ ZUZANA LUSKOVÁ LV2

Různost kultur Kultury národní Kultury etnické Francouzská a USA Kultury s dnes ještě nevyhraněným národem v dnešním slova smyslu

Kulturní oblasti Širší rozsah než předešlé národní nebo etnické kultury Shrnují společné rysy několika navzájem si blízkých kultur Oblast islámského světa Evropská kulturní oblast

Subkultura = samostatné dělení kultury Například v české republice Chodsko Také lze rozlišit kulturu venkova a velkoměsta Další příklady subkultur: Punk, Writeři, Discokultura….

! Všechny kultury mají společné znaky například: láska, úcta, touha po spravedlnosti… Přehlédneme-li jednotlivé rozdílnosti, můžeme hovořit o společné kultuře lidstva

Podmínky pokojného soužití etnických a národnostních menšin Respekt vůči zákonům Vzájemná tolerance Sdílení určitých společenských, kulturních, etnických a jiných standardů Úcta k demokracii, svobodě a právům druhých lidí

Rozdíl mezi politickým a etnickým pojetím národa Politické pojetí národa: Splývá s pojmem stát Příslušníky národa jsou všichni občané tohoto státu Například: Američané nebo Francouzi

Rozdíl mezi politickým a etnickým pojetím národa Etnické pojetí národa: Pojmem národ rozumíme lid spjatý s historií, jazykem, tradicemi… Bez ohledu na státní původ Např. Maďaři: Občané Maďarska ale i některé menšiny v Rumunsku, Slovensku nebo v Srbsku

Práva menšin Celek Individuální Právo na vzdělání v jazyku menšiny Právo užívat jazyka menšiny v úředním styku Právo na podporu menšinové kultury Individuální Právo s jinými příslušníky menšiny rozvíjet vlastní kulturu Právo rozšiřovat a přijímat informace v mateřském jazyce Právo sdružovat se v národnostních sdruženích

! Každý člověk má PRÁVO SE SVOBODNĚ ROZHODOVAT O SVÉ NÁRODNOSTI Nikdo nás nesmí nutit se jí vzdát

Kulturní instituce etnických skupin a menšin MULTIKULTURNÍ CENTRUM PRAHA www.mkc.cz Cíle a poslání: Informujeme nejširší veřejnost i odborníky o soužití etnik v ČR a jiných částech světa. Vytváříme prostor pro komunikaci, poznávání a výzkum rozmanitých evropských i mimoevropských kultur a identit. Podporujeme interkulturní gramotnost jednotlivců a institucí v ČR.

Kulturní instituce etnických skupin a menšin Cíle a poslání: Iniciujeme diskusi o migračních procesech, utváření kulturní a etnické identity, vztazích mezi menšinami a většinami, národu a nacionalismu, kulturní pluralitě, vzdělávání a státní politice, postojích k jinakosti. Hledáme otázky a odpovědi související se situací různých sociokulturních skupin na území České republiky. Realizujeme projekty ovlivňující jednotlivce a instituce k vytváření vhodných podmínek pro fungující pluralitní společnost v ČR.

Zdroje Učebnice: Občanská nauka pro střední odborné školy www.mkc.cz