Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Způsobilost k výkonu povolání
Advertisements

Novela zákona č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních seminář 11. a 12. června 2008 – Palác Charitas, Praha podepsána.
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Vzdělávání zdravotnických pracovníků
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
Jednání MZ ČR JUDr. Mgr. Marek Hodulík ZÁKON O UN.
Akreditace studijních programů v kombinované a distanční formě DISTANČNÍ MINIMUM DISTANČNÍ MINIMUM (kurz) Akreditace v DiV Modul č. 5: Akreditace v DiV.
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Aktuální stav postgraduálního vzdělávání v gynekologii a porodnictví
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Specializační vzdělávací program
Darja Hrabánková Navrátilová
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
Mgr. Vendula Pírková odbor vědy a vzdělávání 27. května 2010
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
Projekty prohlubování vzdělávání lékařů a nelékařů Konference „Podpora vzdělávání zdravotnických pracovníků z fondů Evropské unie“ Hotel ILF
Reformní kroky Ministerstva zdravotnictví ČR MUDr. Vladimír Pavelka 1. náměstek ministra zdravotnictví Červen 2011.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Ivan Novák, Katedra pediatrie IPVZ
Prohlubování vzdělávání nelékařů Seminář Ostrava Brno
Vzdělávání dětských sester
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Česká asociace adiktologů
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Zákonné podmínky pro výkon povolání nelékařů
PROHLUBOVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ IPVZ Praha.
Specializační vzdělávání v klinické biochemii
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
PROHLUBOVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ IPVZ Praha.
Legislativa.
Specializační kurz Interní základ
Prohlubování vzdělávání nelékařů
Novinky ve specializačním vzdělávání
Akreditace studijních programů v kombinované a distanční formě DIV PROFESIONÁLNĚ Mgr. Irena Hoblíková Centrum distančního vzdělávání Univerzita Palackého.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
Pracovníci ve zdravotnictví, zdravotnické vzdělávání MUDr.Petr Kašpar Ústav veřejného zdravotnictví a preventivního lékařství, 2.LF UK Praha.
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
Atestace, jak na to… Ondřej Blohoň.
Nesplněné legislativní závazky Ministerstva zdravotnictví s ohledem na členství České republiky v Evropské unii.
Vzdělávání zdravotníků. Transformace specializačního vzdělávání – 2 fáze  Fáze – změna zákonů (lékaři a nelékaři) – realizováno v roce 2008  Fáze.
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
I NFORMATIVNÍ SCHŮZKA PRO ABSOLVENTY MAGISTERSKÉHO STUDIA Šafránkův pavilon
Vzdělávání sester Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK Mgr. Pavla Kordulová.
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
DOTAČNÍ PROGRAM MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ REZIDENČNÍ MÍSTA Mgr. Vendula Pírková odbor vzdělávání a vědy MZČR.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Kořenov 25. – 26. září 2014.
Seminář „Jak dál v přípravě zákona pro nelékařská zdravotnická povolání“ Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl.
AKTUÁLNÍ INFORMACE K PROVÁDĚCÍM PRÁVNÍM PŘEDPISŮM zákona č. 95/2004 Sb. Hana Blechtová vedoucí oddělení lékařských povolání a uznávání kvalifikací.
Právní aspekty provozování nestátního zdravotnického zařízení.
Kultivace systému SVL v ČR Doc. MUDr. Vojtěch Havlas, PhD. Předseda KOR 2. lékařská fakulta UK UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE 2. LÉKAŘSKÁ FAKULTA.
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Fakulta zdravotnických studií
Zákon č. 96/2004 Sb. změny po X. novelizace v podobě
Vzdělávání zdravotnických pracovníků
Fakulta zdravotnických studií
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Liberecký inspektorát ČŠI
NOVELA ZÁKONA č. 95/2004 Sb. Konference NCO NZO 12. září 2008
Studijní program Ošetřovatelství
Adaptační program lékařů – absolventů 2018
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Adaptační program lékařů – absolventů 2019
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Transkript prezentace:

Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý

Základní předpisy Zákon 95 / 2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta, v platném znění Vyhl. 185 / 2009 Sb., o oborech specializačního vzdělávání lékařů, zubních lékařů a farmaceutů a o oborech certifikovaných kurzů, v platném znění Vyhl. 188 / 2009 Sb., o atestační zkoušce, aprobační zkoušce a závěrečné zkoušce certifikovaného kurzu Nařízení vlády 184 / 2009 Sb., o stanovení výše úhrad za zkoušky

Obory specializačního vzdělávání lékařů (od ) rozšíření počtu základních kmenů z 10 na 16 zvýšení počtu základních oborů na 41 zvýšení počtu nástavbových oborů na 47 úpravy vzdělávacích programů

Návrh veřejnoprávní smlouvy mezi MZ ČR a univerzitami smlouvou se na univerzity přenáší některé činnosti, spojené se specializačním vzděláváním univerzita = pověřená organizace ve smyslu příslušných ustanovení zákona 95 / 2004 Sb. zajištění kontinuity mezi pregraduálním a specializačním vzděláváním

Návrh veřejnoprávní smlouvy mezi MZ ČR a univerzitami týká se vzdělávání lékařů v základních oborech s výjimkou oboru všeobecné praktické lékařství a praktické lékařství pro děti a dorost nevztahuje se na nástavbové obory (certifikované kurzy) ani nelékařské profese

Pověřená organizace zajišťuje: činnosti spojené se zařazením do oboru (přijímání žádostí uchazečů, zkoumání žádostí, zařazení do oboru, zrušení-změny zařazení) vedení příslušné evidence předávání průkazů odbornosti, logbooků započtení odborné praxe, absolvované v jiném oboru (praxi v cizině nebo doktorském programu započte pouze ministerstvo) vydávání certifikátu o absolvování základního kmene

Pověřená organizace zajišťuje: posuzování, zda byly splněny podmínky pro vykonání atestační zkoušky organizaci a provádění atestačních zkoušek archivaci dokumentace poradenskou a konzultační činnost související se zařazením a průběhem specializačního vzdělávání (po novele zákona 95/2004 Sb.)

Atestační zkoušky na lékařských fakultách od organizační příprava a zajištění průběhu příprava diplomu a související administrativa (diplom vydává ministerstvo !) atestační komise zřizuje ministerstvo

Atestační zkoušky na lékařských fakultách princip rotace atestačních zkoušek mezi fakultami (o termínech a místě rozhoduje na základě dohody fakult ministerstvo) nutná spolupráce s fakultní nemocnicí či jiným akreditovaným pracovištěm (praktická část zkoušky)

pověřená organizace dostane na uvedené činnosti dotaci od MZ ČR vymezení činnosti lékařských fakult v rámci univerzity by mělo být upraveno opatřením rektora předpokládá se, že smlouva mezi MZ ČR a univerzitou bude podepsána k a nabude účinnosti

IPVZ přestane do 2 měsíců od uzavření smlouvy mezi ministerstvem a univerzitou provádět činnosti spojené se zařazováním nových uchazečů do příslušných oborů

Organizační zajištění specializačního vzdělávání na fakultách Proděkan /člen kolegia děkana pro specializační vzdělávání Oddělení specializačního vzdělávání

Kurzy, semináře Zajišťování teoretických kurzů a seminářů pro obory specializačního vzdělávání nebo nástavbové obory – nutná akreditace Metodický návod k postupu při podávání žádostí o udělení akreditace k uskutečňování ucelené části vzdělávacího programu – teoretická část (kurzy, semináře) – Věstník MZ ČR, 2011, částka 1

Kurzy, semináře Pro základní obory se ucelenou částí rozumí: povinné základní kurzy pro všechny základní obory povinné kurzy v rámci vybraných základních kmenů, společné pro více oborů povinné specializační kurzy pro jednotlivé obory (ucelenou částí se zde rozumí všechny kurzy v daném oboru)

Kurzy, semináře Pro nástavbové obory se ucelenou částí rozumí: povinné základní kurzy všechny nástavbové obory povinné specializační kurzy pro jednotlivé nástavbové obory (ucelenou částí se zde rozumí všechny kurzy v daném oboru)

Kurzy, semináře U ucelené části skládající se ze tří a více kurzů nutno vlastními prostředky zajistit alespoň 50%, zbytek lze zajistit smluvně s jiným akreditovaným pracovištěm Žadatel musí být schopen zajistit rozsah teoretického vyučování, personální zabezpečení atd. dle příslušného vzdělávacího programu

Děkuji za pozornost