Přenos elektrické energie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETIKA ZÁKON č. 458/2000 Sb.o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon)
Advertisements

Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Transformátory (Učebnice strana 42 – 44)
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
SADA č. VIII Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_ČJS, DUM 11 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Co vím.
Rozvodná elektrická síť
POHYBY ZEMĚ.
Digitální učební materiál
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Prezentace v aplikaci PowerPoint
Energetika Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Klávesnice pc Mgr. Jan Fojtík Hardware F_21.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 04.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_D2 – 13.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 02.
Rozvodny a transformovny 1. část
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 18.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 05.
ROZVOD ELEKTRICKÉ ENERGIE
ROZVOD ELEKTRICKÉ ENERGIE
Rozvodná elektrická síť
ROZVODNÁ ELEKTRICKÁ SÍŤ
Rozvodná elektrická síť
Nadpis do sešitu Transformátory V-2-95.
Elektrické spotřebiče
Střídavý proud Vznik střídavého proudu Obvod střídavého proudu Výkon
Název materiálu: ÚČINNOST
Název materiálu: ELEKTRICKÉ ZNAČKY – výklad učiva.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Rozvodny a transformovny 1. část
Autor: Mgr. Libor Sovadina
16. STŘÍDAVÝ PROUD.
Stejnosměrný a střídavý elektrický proud
Napájecí zdroj má za úkol napájet veškeré komponenty počítače
POVRCH KRAJINY Vlastivěda Pro 4.ročník Gabriela Mikulková 2012.
Rozvod elektrické energie
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Elektromagnetická indukce
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
ROZVODNÁ ELEKTRICKÁ SÍŤ
Elektrické napětí Jakým způsobem zelektrujeme těleso
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Ch_111_Energie_Větrná energie
TEPLO, MĚRNÁ TEPELNÁ KAPACITA, TEPELNÁ VODIVOST
Transformátor.
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Fy_105_ Elektromagnetické jevy_Transformátor
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Elektroenergetika úvod do předmětu.
POVRCH KRAJINY Vlastivěda Pro 4.ročník Gabriela Mikulková 2012.
VY_V/2_INOVACE_05_Příklady elektráren
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Transformátory Jsou nedílnou součástí rozvodu elektrické energie, domácích elektrických spotřebičů… ZŠChodov, Komenského 273.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_D2 – 12.
Výroba elektřiny VY_30_INOVACE_ELE_733
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_192_Elektřina-výroba a rozvod AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav.
Energetické přeměny Zbožíznalství 1. ročník Energetické přeměny - energii z přírodních zdrojů je nutné přeměnit na formy vhodnější pro dopravu i k použití.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad zdrojů a veřejného rozvodu elektrické energie.
Transformace napětí, proudu
Fyzika – Přenosová soustava ČR
Přenosová soustava © Petr Špína 2011
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Rozvodná el. síť TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
Fyzika 2.D 12.hodina 23:35:26.
Elektroenergetika úvod do předmětu.
TRANSFORMÁTOR.
Termika VY_32_INOVACE_05-54 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Transkript prezentace:

Přenos elektrické energie Mgr. Jan Fojtík L_58 Elektřina, magnetismus

Přenos elektrické energie Střední škola, Havířov – Prostřední Suchá L_58 Přenos elektrické energie od výrobce, tedy od elektráren ke spotřebiteli zajišťuje rozvodná síť nazývaná přenosová soustava. Jednotlivé části přenosové soustavy jsou rozděleny podle velikosti napětí, které je k přenosu elektrické energie využito. K přenosu na velkou vzdálenost je potřeba co nejvíce eliminovat ztráty ve vedení. Toho lze dosáhnout při využití velmi vysokého napětí, při němž prochází vodiči nižší proud a ztráty jsou tím pádem menší. Mgr. Jan Fojtík

Přenos elektrické energie Střední škola, Havířov – Prostřední Suchá L_58 Velmi vysoké napětí - 220 kV až 400 kV – základní dálková rozvodná síť. (vše nad 38 kV) 110 kV – další následné rozvody dálkového vedení. Vysoké napětí - 22 Kv pro přenos na kratší vzdálenosti. (vše od 300V do 38kV) Nízké napětí – Přenosová soustava je zakončena transformačními stanicemi ve kterých získáváme trojfázové napětí 3 x 400V a 230 V. To je po té rozvedeno spotřebitelskou sítí do domácností ke spotřebitelům. (vše od 50V do 300V) Malé napětí – do 50V Mgr. Jan Fojtík

Přenos elektrické energie Střední škola, Havířov – Prostřední Suchá L_58 Mgr. Jan Fojtík

Zdroje Střední škola, Havířov – Prostřední Suchá L_58 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ligne_haute_tension.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:B%C4%9B%C5%A1t%C3%ADn_02.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%C5%A0t%C3%ADle%C4%8Dek,_trafostanice.jpg http://cs.m.wikipedia.org/wiki/Soubor:Trafacka_Cechy-Stred2.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:French-power-socket.jpg http://en.m.wikipedia.org/wiki/File:20061007_3P_N_PE_CEE_connections.jpg Mgr. Jan Fojtík