Tíha EFC na našich bedrech – jak ji racionálně rozložit? Jindřich Trejbal – Odbor Evropská unie a mezinárodní vztahy MF, oddělení Koordinace agendy EU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finanční vzdělávání jako důležitý prvek ochrany spotřebitele na finančním trhu Mgr. Klára Hájková náměstkyně ministra financí, sekce Finanční trh 31. března.
Advertisements

Finanční vzdělávání jako pilíř ochrany spotřebitele na finančním trhu Ing. Dušan Hradil sekce Finanční trh Ministerstvo financí ČR 27. listopadu 2009.
Politický systém. PhDr. Petr Kaniok, Ph.D. „Úvod do institucí EU“ „Předsednictví a Rady…“
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Předsednictví ČR v Radě EU Gita Vašíčková Úřad vlády ČR Odbor koordinace evropských politik.
VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
Obsahová stránka předsednictví ČR v Radě EU Ing. Marek Mora, náměstek místopředsedy vlády pro evropské záležitosti, Sekce pro evropské záležitosti Prezentace.
Historie a práce II. výboru v rámci Valného shromáždění OSN a Valného shromáždění Pražského modelu OSN.
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
Rozpočet EU - změny vyplývající z Lisabonské smlouvy
Pozice EP k budoucí kohezní politice Dominují národní zájmy nebo ideologie? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Lenka Zahradníčková
ESVA. Lisabonská smlouva ER – oficiální EU instituce Úroveň hlav států a vlád Stanovuje cíle a dává obecné směry SZBP – závěry ER Stálý předseda ER zajišťuje.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Evropské instituce Pavla Hormandlová. Evropské instituce Pavla Hormandlová VIII.B, 2008.
Koncepce trvalého uchování knihovních sbírek tradičních i elektronických dokumentů v knihovnách ČR do roku 2010 Bohdana Stoklasová & kol. Národní knihovna.
Národní rozpočtové rámce: reforma řízení veřejných financí ČR v sektoru vládních institucí ve světle minimálních požadavků rozpočtového dohledu EU Jakub.
Věcné záměry zákonů o vysokých školách a finanční pomoci - rekapitulace jednání 3-4/2012 připravil P. Popela podle podkladů členů pracovní skupiny pro.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Fiskální ústupové strategie v EU Daniel Sachs Prezentace pro seminář MF – Smilovice, prosinec 2009.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Prof. Ing. Lumír Kulhánek, CSc.
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Evropská rada zaměstnanců v praxi
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Příprava České republiky na výkon předsednictví v Radě Evropské unie leden – červen 2009.
ZASEDÁNÍ PŘEDSEDNICTVA RVŠ ( ) STRUČNÁ INFORMACE MŠMT 1. ZÁKON O VYSOKÝCH ŠKOLÁCH 2. ZÁKON O FINANČNÍ PODPOŘE STUDENTŮ 3. PŘÍPRAVA ROZPOČTU 2012.
Praktické aspekty příprav českého předsednictví leden - červen 2009 Eurocentrum Ústí nad Labem 22. října 2008.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Budoucnost kohezní politiky Pozice Poslanecké sněmovny Kristýna Kočí.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
Praha, 10. prosince Sdružení automobilového průmyslu TP „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ (stručná informace) Ing. Vladimír Volák, člen Představenstva.
Vytváření a prosazování českých zájmů v Evropské unii Členství ČR v EU, 18. ledna 2011.
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Úřad vlády České republiky Rada vlády pro udržitelný rozvoj Úřad vlády České republiky, nábřeží Edvarda Beneše 4, Praha 1, telefon: ,
EVROPSKÁ UNIE.
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Hana Kavánková Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Integrovaná rozvojová strategie cestovního ruchu Rožnovska JVM-RPIC, spol. s r.o. Ing. Jiří Kučera, Ing. Jakub Křižka
Strukturální fondy a Fond Soudržnosti EU. Struktura kursu Legislativní a institucionální rámec Legislativní a institucionální rámec SF a CF – Agenda 1999.
Psaní právních dokumentů
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Operační program ESPON 2013 Informační den Program ESPON 2013 Projektová partneři Mgr. Milada Hroňková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Koordinace hospodářských politik v EU BIVŠ. Hospodářské politiky v EU SPOLEČNÉ – např.: měnová, zemědělská, obchodní, dopravní KOORDINOVANÉ – např.: fiskální,
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Zpracování žádosti na podporu sociálního podnikání do OPZ - příklad dobré praxe Vznik sociálního podniku Hustířanka služby s.r.o. Hradec Králové, 7.
Publikace vydané RVDA Martina Smetanová.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Podpora strategické práce ve veřejné správě
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 „Kraj, kde je radost žít“
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Aktualizace SUR ČR – Analýza podkladových dokumentů
Důvodová zpráva a RIA 2. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Praktické aspekty příprav českého předsednictví leden - červen 2009 Eurocentrum Ústí nad Labem 22. října 2008.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

Tíha EFC na našich bedrech – jak ji racionálně rozložit? Jindřich Trejbal – Odbor Evropská unie a mezinárodní vztahy MF, oddělení Koordinace agendy EU Jakub Mazur – Odbor Finanční politiky, oddělení Koordinace hospodářských politik Smilovice, 7. Prosince 2005

Tíha EFC na našich bedrech – jak ji racionálně rozložit? I.EFC obecně II.Charakter práce EFC III.Smysluplná příprava na zasedání EFC IV.Rada ECOFIN – některá specifika

I. EFC obecně - význam = přípravný výbor Rady ministrů hospodářství a financí (ECOFIN) - založen Smlouvou o ES - větší význam a trvalejší charakter než ostatní výbory - poslání EFC: podpora fungování hospodářské a měnové unie (EMU) / €-zóny

I. EFC obecně

Agenda EFC: ( 1) hospodářská a finanční situace ČS (2) hospodářská situace EU (3) finanční vztahy se 3. zeměmi a mezinárodními institucemi (IMF) (4) stabilita finančního sektoru (5) specifické pravomoci v souvislosti s €-zónou (6)legislativa EU upravující tyto oblasti

II. Charakter práce EFC Agenda: (1) již předjednaná (80-90%) → diskuse má svou historii: předchozí zasedání EFC, Alternáti,… (2) cyklicky se opakující (30-40%) – pravidelná hodnocení / monitoring / diskuse

II. Charakter práce EFC Charakter diskuse na EFC 1) policy debate / orientation debate - zahájení diskuse o problému - ohraničení / usměrnění budoucí diskuse 2) drafting - o konkrétních formulacích - [hranaté závorky]; written procedure

II. Charakter práce EFC Co nejvíc ovlivňuje výsledek diskuse EFC / konečnou podobu textu? (1) Konsensus / jiný výsledek diskuse dosažený na předchozích zasedáních / fórech (2)Eurogroup

III. Smysluplná příprava na zasedání EFC Struktura podkladu pro zástupce ČR aneb. Každý bod by měl obsahovat: 1. Co je cílem jednání 2. Stručný popis problematiky / obsah dokumentu 3. Pozice ČR 4. Návrh vystoupení

III. Smysluplná příprava na zasedání EFC Klíčové vlastnosti kvalitního podkladu: - stručnost - srozumitelnost (až polopatičnost) - jednoznačnost a přesnost

IV. Rada ECOFIN – některá specifika Mandát pro jednání Rady ECOFIN: - smysl: získat souhlas Výboru pro EU s pozicemi ČR - struktura: stejná jako EFC + Finanční a rozpočtový dopad - to hlavní: Pozice ČR a Návrh vystoupení - rozsah: 1 bod = ½ strany

IV. Rada ECOFIN – některá specifika Podklad pro ministra: -vychází z mandátu (Pozice ČR, Návrh vystoupení) -Popis problematiky: může být širší s důrazem na jádro problému a jeho vysvětlení - možno přidat informaci pro domo -rozsah: 1 bod = 1 strana

IV. Rada ECOFIN – některá specifika Instrukce pro jednání COREPERu: - viz. Šablony EU (struktura jako Podklad pro ministra)

V. Tíha EFC / Alternátů EFC / ECOFINu na našich bedrech – jak ji racionálně rozložit? - příprava - debriefingy ze zasedání - zápisy ze zasedání

děkujeme