DOSPĚLÍ NA CESTĚ Lucie Myšková Vzdělávací trajektorie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

NIPOS TANEČNÍ A POHYBOVÁ VÝCHOVA z pohledu Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu 1) výzkum 2) vzdělávání 3) příklady.
DOSPĚLÍ NA CESTĚ Hana Novotná
DOSPĚLÍ NA CESTĚ Irena Smetáčková
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
DOBROVOLNICTVÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
1 Zdroj: GfK SIS, ČR 2001, n = respondentů Hypermarkety: Kvalitní zboží (34%) Blízko domova (26%) Tento obchod vyhovuje (24%) Nízké ceny (23%) Příjemné.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Počet žáků ve třídě Marcela Matějková Dagmar Šetková Martina Říhová
ŠVP na gymnáziích: od mírné skepse k chuti pokračovat Zkušenosti z projektu Pilot G/GP Lucie Slejšková Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Respond & Co, Masná 3A, Ostrava 1, , telfax : , Anketní výzkum u uživatelů přípravku Urinal.
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Studie dobrovolných aktivit ekologických NNO Tomáš Růžička
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Práce se stresem a zdravý životní styl Michal Šimeček Katedra psychologie FF Univerzity Palackého v Olomouci a Centrum dopravního výzkumu v.v.i. Brno,
52_INOVACE_ZBO2_1364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
Sexuální život u pacientů s mentálním postižením v ÚSP
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
DATUM / PŘEDNÁŠEJÍCÍNÁZEV KONFERENCE – KRÁTCE / MÍSTO KONFERENCE ROZPOZNÁVÁNÍ VÝRAZŮ EMOCÍ VE VZTAHU K CELKOVÉ EMOČNÍ INTELIGENCI Bc. Tereza Sadková Katedrové.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Obtížnost profesních činností učitele z pohledu studentů učitelství, učitelů a oborových didaktiků Mgr. Jana Wernerová.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Imigranti na trzích práce v EU
Srovnání výsledků testů žáků 9. tříd základních škol v letech 2005 a 2011 Koho a na co jsme se ptali Filip Karel, Šimon Stiburek, Jan Hučín Scio Praha.
Přednost početních operací
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Zákon o finanční pomoci studentům legislativní komise JUDr. Marek Hodulík a Doc. Jan Staněk Sněm
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Čtenáři a čtení v ČR v roce 2007 Výzkum dospělé populace nad 15 let Vít Richter Národní knihovna ČR Brno
Hudba jako prostředek vyladění a kontroly emocí v období adolescence
Strachy v období rané adolescence
Vývoj kognitivních schopností v mladším školním věku
Sociální psychologie osobnosti
ABSTRAKT příspěvku (sdělení) Název příspěvku: Psychologické charakteristiky učitelů ve vztahu k jejich profesi a hodnocení výkonu pedagogické práce Autor:
Faktory ovlivňující přechod žáků 5. ročníků na víceleté gymnázium Poznatky z longitudinálního výzkumu CLoSE Jana Straková, David Greger.
O formálním vzdělávání dospělých v České republice Milada Rabušicová (ÚPV FF MU) Ladislav Rabušic (FSS MU) 16. conference ČAPV: Pedagogický výzkum jako.
Úvod do psychologie
Osobnostní vlastnosti a výkonová motivace PhDr. Mgr. Štefan Medzihorský Vysoká škola aplikované psychologie Aktuální trendy aplikované psychologie práce.
Měření v sociálních vědách „Měřit všechno, co je měřitelné, a snažit se učitnit měřitelným vše, co dosud měřitelné není“. (Galileo Galilei)
Diagnostika osobnosti Seminář 6 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města.
Srovnání škol České republiky a Slovenské republiky Nikola Kejhová Rájec – Jestřebí V úzkých Gymnázium Boskovice 2012.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta HODNOTA A POSTOJ OŠETŘOVATELSTVÍ PRO VEŘEJNOST Prezentace diplomové práce: Vedoucí.
Psychodiagnostické nástroje pro zjišťování odolnosti a reakce na stres PhDr. Simona Hoskovcová, PhD. Katedra psychologie FF UK.
VÝZKUM PROGRAMU STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH PhDr. Markéta Niederlová, Ph.D.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2008 Tisková konference.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Vztahová vazba mezi rodiči a jejich dospívajícími dětmi léčenými v Ambulanci dětské a dorostové adiktologie, na Klinice adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR
PHmax ve středním vzdělávání
Pedie Co mají společné?.
Hodnocení ve vzdělávání žáků se sociálním znevýhodněním
ŽIVOTNÍ SPOKOJENOST U VYBRANÝCH POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
Transkript prezentace:

DOSPĚLÍ NA CESTĚ Lucie Myšková Vzdělávací trajektorie   Lucie Myšková   VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T

VSTUPNÍ DATA Anamnestický dotazník Psychologické testy – NEO, PSSI, SVF Rozhovory se zástupci výzkumné skupiny

Nejvyšší dosažené vzdělání Průběh vzdělávání Zvládání školních povinností Dosažené vzdělání ve vztahu k osobnostním rysům a strategiím Spokojenost s dosaženým vzděláním Generační posun

NEJVYŠŠÍ DOSAŽENÉ VDZĚLÁNÍ

PRŮBĚH VZDĚLÁVÁNÍ VS KS VS KS docházka do jeslí 28,1% 9,7%   VS KS VS KS docházka do jeslí 28,1% 9,7% docházka do mateřské školy 79,7% 83,3% opakování ročníku v průběhu ZŠ 23,4% 12,6% snížená známka z chování 42,2% 30,1% průměrný počet škol 2,3 1,2

ZVLÁDÁNÍ ŠKOLNÍCH POVINNOSTÍ   školní příprava, přístup ve škole VS KS výborně a dobře 62,5 % 80,5 % s obtížemi a špatně 29,7 % 15,5 % neví 7,8 % 3,9 %

DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ A OSOBNOSTÍ CHARAKTERISTIKY Vybrané škály psychologických testů VS KS Průměrný skór SD P.C. NEO NEUROTICISMUS 26 8 - 0,08 22 6 0,31** PSSI INTUITIVNÍ STYL 16 5 - 0,17 14 - 0,34** SEBENEJISTÝ STYL 15 - 0,09 12 - 0,35** NEDŮVĚŘIVÝ STYL 4 - 0,14 - 0,26** SVF KONTROLA SITUACE 0,24** 0,19 SEBEOBVIŇOVÁNÍ 13 - 0,04 11 0,23*

DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ A OSOBNOSTÍ CHARAKTERISTIKY NEO Vybraná škála: VS KS Průměrný skór SD P.C. NEUROTICISMUS 26 8 - 0,08 22 6 0,31 ** U KS sig. významný vztah mezi neuroticismem a výší dosaženého vzdělání. Sig. významný rozdíl v dimezi mezi skupinami. Dimenzí neuroticismus není myšlena psychiatrická kategorie, ale sledujeme skrze ní individuální rozdíly v oblasti emocionální stability (resp. nestability). Vysokého skóru dosahují ti jedinci, kteří jsou často nejistí, nervózní až úzkostní, intenzivně prožívají strach a obavy, případně smutek. Naopak emocionálně stabilní jedinci, projevující se jako klidní, vyrovnaní, bezstarostní, dosahující na škále neuroticismu nízkého skóru (Hřebíčková, 2004). Podskupiny VS nevykazovaly statisticky významné rozdíly, nicméně ve skupině bez zkušenosti s rodinnou výchovou byl vyšší průměr o 3 body.

DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ A OSOBNOSTÍ CHARAKTERISTIKY PSSI Vybrané škály: VS KS Průměrný skór SD P.C. INTUITIVNÍ STYL 16 5 - 0,17 14 - 0,34** SEBENEJISTÝ STYL 15 6 - 0,09 12 - 0,35** NEDŮVĚŘIVÝ STYL 4 - 0,14 - 0,26** U KS sig. významný vztah mezi uvedenými škálami a výší dosaženého vzdělání. Sig. významný rozdíl mezi skupinami. Intuitivní styl – vyšší senzitivita, úzkostné projevy Mezi skupinami rozdíl ve škále intuitivní a sebenejistý styl.

DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ A OSOBNOSTÍ CHARAKTERISTIKY

DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ A OSOBNOSTÍ CHARAKTERISTIKY SVF Vybrané škály: VS KS Průměrný skór SD P.C. KONTROLA SITUACE 15 5 0,24** 16 4 0,19 SEBEOBVIŇOVÁNÍ 13 - 0,04 11 0,23* U VS sig. významný vztah mezi škálou kontrola situace a výší dosaženého vzdělání. U KS sig. významný vztah mezi škálou sebeobviňování a výší dosaženého vzdělání. Sig. významný rozdíl mezi skupinami v obou škálách. Bez významných rozdílů mezi podskupinami ve VS.

SPOKOJENOST S DOSAŽENÝM VZDĚLÁNÍM VS KS Dosáhl/a jsem vzdělání, které jsem chtěl/a. 50,8 % 57,4 % Mám vyšší vzdělání, než jsem původně chtěl/a. 1,6 % 4,3 % Chtěl/a jsem ve studiu pokračovat, ale nebylo to možné. 39,5 % 34 % O vzdělání jsem nikdy neměl/a zájem. 8,1 %

VZDĚLÁNÍ RESPONDENTŮ A JEJICH RODIČŮ V době studie více jak 30% respondentů z výzkumné skupiny a 20% respondentů z kontrolní skupiny studovalo, a to nejčastěji na nástavbě či vysoké škole.

VZDĚLÁNÍ RESPONDENTŮ A JEJICH RODIČŮ V době studie více jak 30% respondentů z výzkumné skupiny a 20% respondentů z kontrolní skupiny studovalo, a to nejčastěji na nástavbě či vysoké škole.

ZÁVĚRY Nejvyšší dosažené vzdělání nižší u VS, ale větší mezigenerační posun Průběh školní docházky Spokojenost, postoj ke vzdělávání Příprava do školy a úlevy Osobnostní charakteristiky a coping. str.